Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

“Ασή Γωνιά και Αποκόρωνας”

Το 13o κατά σειρά βιβλίο του  πρώην κοινοτάρχη Νεροκούρου Γιάννη Φατσέα με τίτλο “Ασή Γωνιά κι Αποκόρωνας” παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασή Γωνιάς από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ασηγωνιωτών “Αγιος Γεώργιος”, σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου.
H  παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό Λιονάκη, τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τέως Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλειο Διγαλάκη και τον τέως υφυπουργό Εθνικής Αμυνας και βουλευτή Λακωνίας Αθανάσιο Δαβάκη.
«Ο πολυσέβαστος συγγραφέας μας, πατριάρχης μιας άριστης οικογένειας, ο αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ο υποδειγματικός αυτοδιοικητικός άρχοντας, ο “αγράμματος”, όπως αυτοαποκαλείται συγγραφέας με το 13ο βιβλίο του καταθέτει ένα ακόμη πολύτιμο κεφάλαιο στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας» υπογραμμίζει ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός Λιονάκης.
Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε ότι «κορωνίδα, η μεγάλη συνεισφορά του Ιωάννη Φατσέα, του “συνδετικού κρίκου” για την αδελφοποίηση μεταξύ του πρώην Δήμου Οιτύλου με την Ασή Γωνιά, αποτέλεσμα της οποίας είναι να έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί φιλίας και αμοιβαίων επισκέψεων σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, τιμώντας τη μνήμη Μανιατών και Ασηγωνιωτών, που πολέμησαν τον τουρκικό ζυγό κι έχασαν τη ζωή τους ο ένας στα μέρη του αλλουνού».
Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλειος Διγαλάκης για να τονίσει σύμφωνα με τα παρακάτω αποσπάσματα της ομιλίας του τα εξής: «Η πρώτη αυθόρμητη διαπίστωση για το βιβλίο είναι πως όποιος το διαβάσει, ακόμα κι αν αυτός δεν ξέρει τίποτα για την Κρήτη, για την Ασή Γωνιά ή γενικά για τον πολιτισμό και την κρητική μας παράδοση, θα τα εισπράξει όλα από τον γλαφυρό έμμετρο λόγο του Γιάννη Φατσέα, γιατί ο λόγος του αναβλύζει αξίες, λαϊκή σοφία, μέτρο και πάθος ταυτόχρονα. Με δυο λόγια, σου μεταδίδει το κρητικό ήθος. Κι ύστερα, είναι ο ίδιος ο στίχος, ιαμβικός 15σύλλαβος, που ρέει αβίαστα αξιοποιώντας την ποιητικότητα της κρητικής διαλέκτου. Είναι στίχος ευρηματικός, ζωντανός, παθιασμένος και όπου χρειάζεται δηκτικός».
Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης σημείωσε: «Ο μπάρμπα Γιάννης ο Φατσέας, μας έφερε πάλι σε μια αίθουσα που στους τοίχους της βλέπω τις προσωπικότητες και τους ήρωες της περιοχής, αυτούς όλους οι οποίοι έδωσαν τον δικό τους φόρο αίματος και τιμής στους εθνικούς μας αγώνες… «Αυτό, λοιπόν, το χωριό η Ασή Γωνιά με την παλιά ιστορία, με το όνομα του το οποίο βρίσκεται σε όλους τους εθνικούς αγώνες, σε όλα τα εθνικά προσκλητήρια διατρέχει αυτό το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε και διατρέχει όχι μόνο τις ιστορικές και οξείες φάσεις της ιστορίας προσφοράς στους εθνικούς αγώνες, στους πολέμους, την αντίσταση αλλά και στην καθημερινή ζωή…».
«Εκπροσωπώντας τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο στην εύανδρο γη της Κρήτης στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης μεταφέρω εις την πυρωμένη καρδιά  των Κρητών, αλλά και σε όλους που απόψε βρίσκεστε εδώ στην Ασή Γωνιά, την ευχή και την ευλογία του επισκόπου της Μάνης. Οι λαοί κερδίζουν με τους αγώνες τους την ελευθερία τους και στη συνέχεια απολαμβάνουν στην ειρήνη τα αγαθά του. Οι εκατόμβες των πεσόντων μετά τις θυσίες δικαιώνονται μόνο όταν οι απόγονοι αξιοποιούν τα αίματα  των προγόνων. Η ζωή τόσο των Μανιατών όσο και των Κρητών  σηματοδοτείται πάντα από αγώνες για την πατρίδα. Για ένα ολοφώτεινο τέτοιο σηματοδότη είμαστε εδώ  στην επετειακή μέρα εκδηλώσεων μνήμης, αγώνων, απελευθέρωσης…» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος
Ο ίδιος συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο βιβλίο του Γιάννη Φατσέα, επισημαίνοντας: « Ας τιμήσουμε, ας αναλογισθούμε, ας θυμηθούμε και ας μιμηθούμε αυτά τα ουσιώδη μηνύματα που αναδύονται από το νέο βιβλίο του ξεχωριστού βιγλάτορα της ιστορίας και των ηρώων του σεβάσμιου και τιμημένου Ιωάννη Φατσέα ο οποίος μας διδάσκει γράφοντας  αλλά και έχοντας πρώτα ζήσει και βιώσει όπως τότε και εκείνοι που ούτε συμβιβάστηκαν. Έτσι κι εμείς, οφείλουμε ν’ αντιστεκόμαστε πάση θυσία στις επιταγές των δήθεν μεγάλων και σπουδαίων που πάντα ήθελαν και θέλουν μια Ελλάδα μικρή και ασήμαντη. Οι Έλληνες, οι Μανιάτες, οι Κρήτες είναι καταδικασμένοι να είναι αθάνατοι γράφοντας  ιστορία και μεταλαμπαδεύοντας την ιστορία που ζουν. Ας εντάξουμε τα ιδανικά των προγόνων ηρώων μας στους στόχους μας, το χρωστάμε και σε εκείνους και στα παιδιά μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα