Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ας το πάρουµε απόφαση: Χειµώνα καλοκαίρι θα ζούµε µε καταστροφές!

Ι.-
ΖΟΥΜΕ µέρες αγωνίας. Η τηλεόραση -ένα από τα καλά της!- έχει την ευχέρεια να µας ενηµερώνει ανά πάσα στιγµή µε συνεχή ρεπορτάζ, για ό,τι συµβαίνει παντού. Και µε laptop ή tablet αλλά και µέσω κινητών η “ενηµέρωση” είναι ταχύτατη.

ΟΙ ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ από το µέτωπο της θεσσαλικής γης είναι ραγδαίες: νερό, λάσπη, φερτά υλικά, διασώσεις, απώλειες ανθρώπινου και ζωικού κεφαλαίου (µέρι στιγµής οι νεκροί είναι 15). Βέβαια, ελικόπτερα, σωστικές λέµβοι, τρακτέρ, κάθε δυνατό µέσο, αποµάκρυναν ήδη εκατοντάδες κατοίκους από τα πληµµυρισµένα χωριά (φωτ. 1), σε έναν αγώνα δρόµου πριν τα έντονα καιρικά φαινόµενα ξαναχτυπήσουν. Και ναι, η αλληλεγγύη των ανθρώπων και πάλι στο µεγαλείο της.

ΠΛΕΟΝ, ο φόβος αφορά στο τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τους τόνους νερού και λάσπης που έσβησαν από το χάρτη ένα µεγάλο µέρος της Θεσσαλίας. Τι σκηνές τρόµου θα αντικρύσουν οι κάτοικοι της περιοχής; Ποιούς επιπλέον νεκρούς, ποιες λοιµώδεις νόσοι θα αναδυθούν; Τι ανυπολόγιστες απώλειες θα καταγραφούν; Και τί µέλλει γενέσθαι µε όλα αυτά;

ΙΙ.-
ΕΠΙ Μητσοτάκη, η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κράτος είναι περισσότερο ψηφιοποιηµένο και υποτίθεται αποτελεσµατικό: το 112 λειτουργεί προειδοποιητικά (αυτή είναι η δουλειά του), η οικονοµία αναπτύσσεται (ειδικά ο υπερτουρισµός). Η ανάπτυξη είναι, κατά τους ξένους, εντυπωσιακή. Αντίθετα, η Ευρώπη παραµένει στάσιµη.

ΕΚΕΙ όµως που χωλαίνει η κυβέρνηση είναι η διαχείριση των ασύµµετρων φυσικών καταστροφών: πυρκαγιές που διαρκούν πάνω από δυο εβδοµάδες (Έβρος), σφοδρές βροχοπτώσεις που φτάνουν τα 2 µε 3 µέτρα ύψος (Θεσσαλία) (φωτ. 2). Και εκείνες οι υποσχέσεις µε τον “Ιανό” (2020) πού πήγαν;

ΕΤΣΙ, ο Μητσοτάκης δείχνει να µην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού, το δε επιτελείο του να είναι ανεπαρκές. Τα γεγονότα ήδη των παρελθόντων καλοκαιριών (αλλά και των χειµώνων) δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν επένδυσε έγκαιρα στον τοµέα “κλιµατική αλλαγή” (πυρκαγιές/πληµµύρες), παρά τις προειδοποιήσεις επιστηµόνων και ΕΕ. Και, καλώς ή κακώς, ο απλός πολίτης µετράει την αποτελεσµατικότητα της πολιτείας παντού, όχι τα επιµέρους επιτεύγµατα και τις υποσχέσεις που δίνονται κάθε Σεπτέµβρη (∆ΕΘ).

ΟΥΤΩΣ ή άλλως, µε οποιαδήποτε κυβέρνηση, επειδή ο λαός και η γη θα παραµείνουν ως έχουν αλλά φτωχότεροι, ενώ το κλίµα θα αλλάζει προς το χειρότερο, το βάρος της τιτάνιας αλλαγής ή και της ταχείας προσαρµογής στην επικείµενη κλιµατική αλλαγή πέφτει στις πλάτες των κυβερνήσεων. Το έργο θα είναι δυσανάλογα µεγάλο για τις οικονοµικές δυνατότητες της χώρας. Ήδη οι ζηµιές στη Θεσσαλία ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Κι όµως, η προληπτική κλιµατική επένδυση πρέπει να γίνει για τις µελλούµενες γενιές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα