Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Αρωματοθεραπεία

διαλογισμος3» Μελέτη της δύναμης των αιθερίων ελαίων   

Απελευθερώνοντας τον θυμό
Ο θυμός δεν ξεπερνιέται με το να τον εκφράζουμε. Μπορεί να μεταμορφωθεί μόνο με την ανοχή, τη συμπόνια και την υπομονή.  Ο διαλογισμός με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ηρεμήσετε και να αντιμετωπίσετε τον θυμό, που είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα και μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες, περίεργα και διακριτικά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Για παράδειγμα, αν έχετε την τάση να θυμώνετε όταν σας ζητούν να κάνετε κάτι που βρίσκετε δύσκολο, τότε ο θυμός σας πυροδοτείται από την αβεβαιότητα και την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Στην περίπτωση αυτή επιλέξτε ένα αιθέριο έλαιο, όπως το γιασεμί, για να σας βοηθήσει να οικοδομήσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, από κοινού με ένα αιθέριο έλαιο που θα σας βοηθήσει να αντισταθμίσετε τον θυμό.
Ετσι την επόμενη φορά που θα θυμώσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο να διαλογιστείτε.
Θα χρειαστείτε ρωμαϊκό χαμομήλι, γερμανικό χαμομήλι, ιλάγκ – ιλάγκ, βενζόη, τριαντάφυλλο, λεβάντα, ματζουράνα, σανδαλόξυλο, λιβάνι.
Ρίξτε μερικά από τα αιθέρια έλαια που επιλέξατε (2 – 3 στγ. από το καθένα) στο νερό της συσκευής που βάζουμε τα αιθέρια έλαια, αφού ανάψετε το κεράκι.
Καθίστε αναπαυτικά και παρατηρήστε την αναπνοή σας για λίγα λεπτά και συνειδητοποιήστε τα αιθέρια έλαια που ατμοποιούνται. Πάρτε μερικές αργές και βαθιές αναπνοές. Παραδεχτείτε ότι είστε θυμωμένος και προσπαθήστε να βγάλετε έξω από εσάς αυτό το συναίσθημα, όταν εκπνέετε.

Αναπτύσσοντας την υπομονή
Η υπομονή είναι μια στάση εσωτερικής ηρεμίας απέναντι σε αντίξοες περιστάσεις όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θέλουμε. Υπομονετικός σημαίνει ήρεμος, χωρίς οξυθυμία. Αν επιτρέψετε στην ανυπομονησία να εμφανιστεί, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Η υπομονή σας επιτρέπει να προσεγγίσετε την κατάσταση ήρεμα και να κάνετε τις απαραίτητες λογικές κινήσεις για να τη βελτιώσετε.
Ο διαλογισμός που ακολουθεί σας ενθαρρύνει να προσεγγίσετε την όποια κατάσταση σας προκαλεί ανυπομονησία. Σας βοηθά να αξιολογήσετε τα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε και να δράσετε, αν μπορείτε, με δεξιοτεχνία.
Θα χρειαστείτε κυπαρίσσι, λεβάντα, ρωμαϊκό χαμομήλι, ματζουράνα, φύλλα νεραντζιάς (πτι γκρέιν), αγγελική, άνθη νεραντζιάς (νερολί), λιβάνι.
Ρίξτε τα αιθέρια στη συσκευή διάχυσης. Καθίστε αναπαυτικά παρατηρήστε την αναπνοή σας και συνειδητοποιήστε την επίδραση των αιθέριων ελαίων. Σκεφτείτε τις συνθήκες που σας κάνουν ανυπόμονο. Μπορείτε να κάνετε κάτι για να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο; Αν ναι, αποφασίστε να ενεργήσετε ήρεμα και δεξιοτεχνικά μόλις τελειώσετε το διαλογισμό σας. Αν συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση, τότε θα πρέπει να μεταμορφώσετε τα συναισθήματα της ανυπομονησίας. Προσπαθήστε να αποδιώξετε κάθε στρες και ένταση από πάνω σας. Αναπνεύστε βαθιά και εισπνεύστε τα αιθέρια έλαια.
Σκεφτείτε ότι η ανυπομονησία σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα. Οι απογοητευτικές καταστάσεις είναι κακές από μόνες τους, όταν όμως επιτρέπετε στην ανυπομονησία να αναστατώνει το σώμα σας, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Αποφασίστε να αποδεχτείτε την κατάσταση ως έχει και αισθανθείτε τα αιθέρια έλαια να σας δίνουν μια ήρεμη εσωτερική δύναμη. Ολοκληρώστε  παρατηρώντας για λίγα λεπτά την αναπνοή σας και περιμένετε λίγο πριν σηκωθείτε και κινηθείτε.

Ενδυναμώνοντας
την αποφασιστικότητα
Οποτεδήποτε αποφασίζετε να αναλάβετε κάποια δράση, χρειάζεστε αποφασιστικότητα και επιμονή για να την ολοκληρώσετε. Είναι εύκολο να παίρνουμε αποφάσεις και στη συνέχεια να επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες. Η αποφασιστικότητα απαιτεί κουράγιο, επιμονή και αφοσίωση και ο διαλογισμός με αιθέρια έλαια μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε τις ιδιότητες αυτές. Ο στόχος είναι να καλλιεργήσετε δύναμη και επιμονή, ανανεώνοντας την απόφασή σας κάθε φορά που κάνετε διαλογισμό. Στη συνέχεια γίνεται πολύ πιο δύσκολο να εγκαταλείψετε την αποφασιστικότητά σας, αν αισθάνεστε κουρασμένοι ή βαριέστε.
Θα χρειαστείτε   κυπαρίσσι, κέδρο, γιασεμί, αγγελική, πατσουλί, κορίανδρο, κίτρο, μιμόζα, θυμάρι, βασιλικό, δάφνη και πεύκο.
Ρίξτε το μίγμα στο νερό της συσκευής σας. Καθίστε αναπαυτικά και συνειδητοποιείστε  την επίδραση των αιθέριων ελαίων.
Φέρτε στο μυαλό σας την απόφασή σας. Να είστε ξεκάθαροι για τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή και να δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας ότι θα την ολοκληρώσετε.
Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τις πιθανές δυσκολίες και να δείτε τι σημαίνει πραγματικά η ολοκλήρωση αυτής της απόφασης. Το μυαλό σας μπορεί να ανασύρει ένα σωρό λόγους και δικαιολογίες, για να μην τελειώσετε αυτό που θέλετε.
Αναπνεύστε βαθιά και συνειδητοποιήστε την ενδυναμωτική επίδραση των ελαίων. Αντιμετωπίστε όλους τους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην ολοκληρώσετε αυτό που αποφασίσατε, και διαλύστε τους με τη δύναμη της θέλησής σας.
Ολοκληρώστε με λίγα λεπτά παρατήρησης της αναπνοής σας και περιμένετε λίγο προτού σηκωθείτε και κινηθείτε.

1 Comment

  1. Συμφωνώ στα περισσότερα από όσα γράφετε, όμως κι εσείς έχετε μια αρκετά “φλου” προσέγγιση της όντως εξαιρετικής ισχύος των αιθερίων ελαίων – όταν είναι πιστοποιημένα 100% φυσικά (κάτι που είναι σπάνιο). Συνιστώ στους αναγνώστες σας το μπλογκ μου που αναφέρεται σε μια καθαρά επιστημονική – μοντέρνα προσέγγιση της αρωματοθεραπείας. Μακριά από προλήψεις και λανθασμένες αντιλήψεις. Ευχαριστώ για την φιλοξενία :
    Στην διάθεση σας για διάλογο. Ιατρός Ν. Χρηστίδης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες