Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Αρωματοθεραπεία

» Μελέτη της δύναμης των αιθερίων ελαίων   

Μέρος 23ο

Ιστορικές πληροφορίες, ανάλυση μεθόδων εξαγωγής των ελαίων, φυσικές, χημικές και θεραπευτικές ιδιότητες, επικινδυνότητα, συνδυασμοί, τρόποι χρήσης για κάθε έλαιο ξεχωριστά.
Για απορίες, συμβουλές, πληροφορίες, επικοινωνήστε μέσω
e-mail: aromadeaelixir@gmail.com ή
μέσω facebook στη σελίδα Aromadea

φωτ για μ. σαββατοΤο αναπνευστικό σύστημα
Το μασάζ αρωματοθεραπείας στο στέρνο, την κοιλιακή χώρα, το διάφραγμα και το πάνω μέρος της πλάτης είναι άμεσα ευεργετικό, κυρίως όπου υπάρχει κρύωμα, βήχας ή άλλο αναπνευστικό πρόβλημα.
Επαναλαμβανόμενα βηξίματα μπορεί να προκαλέσουν ένταση σε ολόκληρη την περιοχή του στέρνου και το μασάζ χαλαρώνει αυτούς τους μύες. Κάποια αιθέρια έλαια, όπως αυτό του ξύλου του κέδρου, του κυπαρισσιού, της σάλβιας και του ευκάλυπτου, έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες.
Αιθέρια έλαια όπως το σανδαλόξυλο, που έχουν μαλακτικές ιδιότητες, μαλακώνουν και ανακουφίζουν  τις  βλεννογόνους μεμβράνες  που έχουν υποστεί φλεγμονή ή ερεθισμό. Όταν έχετε κρύωμα ή βήχα, οι βλεννογόνες μεμβράνες ερεθίζονται και πρήζονται, άρα το μασάζ αρωματοθεραπείας και οι εισπνοές μαλακτικών αιθέριων ελαίων μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Γυναικολογικά
Η Αρωματοθεραπεία  χρησιμοποιείται επίσης και για τα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως και της εμμηνόπαυσης.  Ο κύκλος της περιόδου αποτελείται από τη φάση των οιστρογόνων ( η οποία εμφανίζεται από την έμμηνο  ρύση μέχρι και την ωορρηξία) και τη φάση της προγεστερόνης (από την ωορρηξία μέχρι την αρχή της επόμενης εμμήνου ρύσεως). Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, κάποια  αιθέρια έλαια, όπως, μεταξύ άλλων, της σάλβιας, του κυπαρισσιού, του μάραθου και του γερανιού είναι ευεργετικά. Είναι καλύτερα να ελαχιστοποιείται τη χρήση τους στη φάση της προγεστερόνης.
Το αιθέριο έλαιο του κυπαρισσιού μπορεί να ανακουφίσει τις επώδυνες περιόδους, όπως επίσης το  αιθέριο έλαιο της μαντζουράνας, της λεβάντας, του ρωμαϊκού χαμομηλιού, του γερμανικού χαμομηλιού και της σάλβιας.
Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται για τις περισσότερες γυναίκες στο τέλος της δεκαετίας των  40 ετών ή στην αρχή της δεκαετίας των 50. Κάποιες γυναίκες έχουν σχετικά λίγα συμπτώματα, αλλά άλλες πάσχουν από υπερβολικά βαριές περιόδους, εξάψεις, κατάθλιψη και αϋπνία. Το αιθέριο έλαιο του γερανιού βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών, ενώ το τριαντάφυλλο τονώνει και καθαρίζει τη μήτρα, το δε κυπαρίσσι βοηθά στην ανακούφιση της πολύ μεγάλης ροής αίματος.

Το πεπτικό σύστημα
Τα παράπονα για διάρροια, δυσκοιλιότητα και αέρια είναι αρκετά συνηθισμένα. Αιθέρια έλαια με αντισπασμωδικές ιδιότητες βοηθούν τη χαλάρωση του λείου μυός που περιβάλλει το έντερο και διευκολύνει την απελευθέρωση των αερίων. Από τα καλύτερα αντισπασμωδικά αιθέρια έλαια για την περίπτωση αυτή είναι ο μαραθόσπορος, η πιπερόριζα, το γλυκάνισο, το πορτοκάλι και η μέντα. Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ στην κοιλιακή χώρα βάζοντας συνολικά δέκα σταγόνες σε ένα κουτάλι της σούπας λάδι ελιάς ή αμυγδαλέλαιο.
Η διάρροια οφείλεται συνήθως σε ένα υπερβολικά γρήγορο πέρασμα της τροφής κατά μήκος του εντέρου. Αν τη διάρροια την έχει προκαλέσει ο φόβος, τότε το νερολί (άνθη νεραντζιάς), σε μπάνιο, σε εισπνοές και σε ελαφρύ μασάζ της κοιλιακής χώρας, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό. Χρησιμοποιήστε τον ευκάλυπτο για τις ιογενείς λοιμώξεις και το ρωμαϊκό χαμομήλι για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Η δυσκοιλιότητα, που οφείλεται σε ένα πολύ αργό πέρασμα των τροφών κατά μήκος του εντέρου, μπορεί να θεραπευτεί με ένα σταθερό μασάζ στην κοιλιακή χώρα με κινήσεις που ακολουθούν τη φορά των δεικτών του ρολογιού, χρησιμοποιώντας αιθέριο μαντζουράνας, δενδρολίβανου, μαύρου πιπεριού ή μαραθόσπορου.

Το ανοσοποιητικό σύστημα
Η αρωματοθεραπεία  βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, επειδή τα αιθέρια έλαια στηρίζουν και δυναμώνουν την ανοσοποιητική απάντηση του σώματος με μια διπλή δράση. Κάποια αιθέρια έλαια με αντιμικροβιακές ιδιότητες καταπολεμούν τα μικρόβια ενώ άλλα αιθέρια έλαια που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα δυναμώνουν τις φυσικές άμυνες του σώματος. Κάποια αιθέρια έλαια έχουν και τις δύο ιδιότητες όπως το τεϊόδενδρο, η λεβάντα, η μανούκα, η ραβενσάρα, ο ευκάλυπτος και το περγαμόντο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες