Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Αργοπορημένη και περιορισμένη φαίνεται η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή

» Η πλούσια περσινή σοδειά, η καθυστέρηση της συγκομιδής
και η ανομβρία δεν ευνοούν καλή ανθοφορία

Ενώ μπήκαμε πια στον Απρίλιο η άνθηση των ελαιοδέντρων δεν έχει ακόμα κάνει αισθητά την εμφάνιση της, ούτε στις πιο πρώιμες παραλιακές περιοχές.
Mε καλή ανθοφορία εμφανίζονται μόνο δέντρα που δεν είχαν πέρυσι βεντέμα η είχαν συγκομιστεί αρκετά νωρίς, ανεξάρτητα από περιοχές. Αντίθετα, αυτά που πέρυσι ήταν «φορτωμένα» η συγκομίστηκαν αργά, που αποτελούν και την πλειοψηφία, δεν φαίνονται να έχουν διάθεση για καλή άνθηση η βλάστηση.


Έτσι, η φετινή παραγωγή, ως αναμενόταν, μάλλον θα είναι και αργοπορημένη και περιορισμένη.
Και αυτό όχι τόσο λογω της μη ικανοποίησης των αναγκών σε ψύχος (βλ.ΕΛΑΙΟΝΕΑ 20-2-23 www.sedik.gr) οι οποίες ιδίως για την Κορωνέϊκη, πρέπει να ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό αλλα κυρίως λογω της «θρεπτικής εξασθένησης» των δέντρων και της ανυπαρξίας παραγωγικής βλάστησης .
Ο ρόλος των βροχών της Άνοιξης.
Οπωσδήποτε, οι βροχές της Άνοιξης επηρεάζοντας άμεσα την εδαφική υγρασία κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης-καρπόδεσης, ασφαλώς έχουν αποφασιστική σημασία για την εξέλιξη της ανθοφορίας και κατά επέκταση για την διαμορφωση της παραγωγής.
Και επειδή, δυστυχώς, οι προαναγγελθείσες βροχές των αρχών Απριλίου τελικά για την Κρήτη ήταν πολύ πενιχρές, αφού κυμάνθηκαν από 0 – 10 mm, η διασφάλιση της ανθοφορίας θα βασιστεί κυρίως στις βροχές του Μαρτίου, οι οποίες ιδιαίτερα στην Κρήτη, παρουσίασαν μια αρκετά ανομοιόμορφη κατανομή και σε κάποιες περιοχές, ελλειμματική κατανομή. Πράγματι , σύμφωνα με τα στοιχεία της meteo.gr (Πιν.1). οι βροχές του Μαρτίου, ενώ σε κάποιες περιοχές ιδίως της Δυτικής Κρήτης ήταν αρκετές έως υπερβολικές (Βρύσες 135mm, Αγ.Παντες 106mm, Αλικιανός 128, Σπήλι 96mm), σε άλλες περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης ήταν μέτριες έως τελείως ανεπαρκείς αφού ήταν κατά 30-55% χαμηλότερες του μέσου όρου της τελευταίας 15/ετιας (Παλαιόχωρα 25mm, Μοίρες 20mm, Ιεράπετρα 10mm)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα