Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Αρχείον Στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη

Συμπληρώνοντας 200 χρόνια από την ιερή Ελληνική Επανάσταση βρήκα την ευκαιρία να σας παρουσιάσω το παρακάτω βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου πριν μερικά χρόνια και το οποίο προμηθεύτηκα από τον Δήμο Αράχωβας. Αφορά όπως φαίνεται και από τον τίτλο του το «Αρχείον Στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη (1821-1835)» στο οποίο περιλαμβάνονται επιστολές, διαταγές και έγγραφα σπουδαίου ιστορικού ενδιαφέροντος προερχόμενα ή απευθυνόμενα προς αυτόν από της γεννήσεως του μέχρι τον θάνατο του.

Καταρχάς, ο συγγραφέας του βιβλίου αφιέρωσε την ζωή του, με την κυριολεξία της εκφράσεως, καθώς από μικρό παιδί συνεπαρμένο από τις διηγήσεις του παππού του για τα κατορθώματα του ιερομάρτυρα και συντοπίτη του Καραϊσκάκη, συνέλλεξε μετά από μακροχρόνιο και επίπονο έρευνα 402 επιστολές, διαταγές και έγγραφα σπουδαίου ενδιαφέροντος, προερχόμενα ή απευθυνόμενα προς τον Γ. Καραϊσκάκη από την γέννηση του έως τον θάνατο του.

Προς διευκόλυνση των αναγνωστών, τα έγγραφα έχουν καταχωρηθεί κατά σειρά ετών, από του 1820 έως το 1827, όπου εφονεύθει και έπαυσε η δράση του Στρατηγού και κατά χρονολογική σειρά εκδόσεως. Επίσης καταχωρούνται συμπληρωματικά έγγραφα τα οποία εξεδόθησαν μετά τον θάνατο του και αφορούν κατά βάση τις προσπάθειες ενισχύσεως της οικογένειας του ( τα παιδιά του διότι η σύζυγος του είχε πεθάνει) η οποία πραγματικώς «επαίνετο», αφού ο ίδιος αποθνήσκων δεν είχε περιουσία για να τους αφήσει. Ότι είχε- και είχε πολλά εκ του γάμου του- τα ξόδευσε για τον Αγώνα τον οποίο διεξήγαγε , ιδιαιτέρως κατά τα έτη 1825-1827.

Επίσης εμφανίζονται έγγραφα τα οποία δείχνουν τις προσπάθειες της πολιτείας να αναδείξει τον Στρατηγό στην θέση που του αρμόζει και να τον εξυψώσει στο βάθρο της αξίας του.
Το βιβλίο αυτό συμβάλει στην ανάδειξη νέων πηγών της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος, εμπλουτίζει με πολύτιμα στοιχεία και φωτίζει αθέατες πλευρές της περιόδου αυτής. Είναι ένα έργο το οποίο αναδεικνύει τις στρατηγικές ικανότητες, την ιδιοφυία και γενικώς το έργο του μεγάλου Στρατηγού. Αποβλέπει δε, να διευκολύνει τους νεώτερους μελετητές της Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης, στην ακριβή και αληθινή εξιστόρηση των γενόμενων τότε γεγονότων.

Τελειώνοντας, ο συγγραφέας του βιβλίου ο οποίος δεν είναι πια στην ζωή το δώρισε στον Δήμο της πατρίδας του, την Αράχωβα, δεν έχει συγγραφικά δικαιώματα και έχει γράψει και άλλα βιβλία για τον Καραϊσκάκη. Το έτος 1994 εξέδωσε το βιβλίο « Η μάχη της Αράχωβας υπό τον Γ. Καραϊσκάκη και οι συντελεστές της» πρώτη έκδοση, και το έτος 2001 ο Δήμος Αράχωβας προέβη για λογαριασμό του και σε δεύτερη έκδοση. Το έτος 2002 εξέδωσε την μελέτη του «Ο θάνατος του Γ. Καραϊσκάκη μία νεώτερη ανακάλυψης» και το έτος 2004 έκδωσε το βιβλίο του « Το ήθος και ο χαρακτήρας του Στρατηγού Γ. Καραϊσκάκη».

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες