Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Αρχαίο ελληνικό νόμισμα πουλήθηκε 6 εκατ. δολάρια

Το ακριβότερο αρχαίο νόμισμα που δημοπρατήθηκε ποτέ είναι εδώ και λίγες ημέρες ένας ελληνικός χρυσός στατήρας 2.400 ετών, ο οποίος αγοράστηκε από ιδιώτη συλλέκτη έναντι 6 εκατομμυρίων δολαρίων σε πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου στον οίκο δημοπρασιών Numismatica Ars Classica στη Ζυρίχη.

Προερχόμενο από το αρχαίο Παντικάπαιον της Ταυρικής Χερσονήσου (σημερινή Κριμαία), μια ελληνική αποικία που ίδρυσαν οι Μιλήσιοι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας κατά τον 7ο ή 6ο αιώνα π.Χ., το χρυσό νόμισμα κόπηκε μεταξύ 340-325 π.Χ. και απεικονίζει έναν ανοιχτόφθαλμο σάτυρο στην πρόσθια όψη, ενώ στην οπίσθια είναι χαραγμένος ένας γρύπας που στο ράμφος του κρατάει ένα δόρυ, σύμφωνα με την Καθημερινή.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εντυπωσιακή κατάληξη που είχε η δημοπράτηση του στατήρα από το Παντικάπαιο στον τελευταίο μας πλειστηριασμό στη Ζυρίχη», δήλωσε ο Αρτούρο Ρούσο, συνδιευθυντής του οίκου Numismatica Ars Classica. «Είναι ένα σημάδι», συνέχισε, «ότι η αγορά νομισμάτων ανθεί στο σύνολό της και ότι ειδικά τα αρχαία νομίσματα προσελκύουν αυτή τη στιγμή έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον».

Παρασκευάς Περάκης και Γιώργος Ουντράκης σχολιάζουν την επόμενη μέρα των εκλογών

Οι νομισματολόγοι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος στατήρας είναι έργο ιδιαίτερα ικανού χαράκτη, με την πολύ υψηλή τιμή του να αποδίδεται στην ποιότητα, αλλά και στη σπανιότητά του. Αλλα παρόμοια νομίσματα βρίσκονται σε διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Βρετανικό.

Σύμφωνα με το Artnet.com, ο στατήρας ανήκε για χρόνια στις συλλογές του Μουσείου Ερμιτάζ, αλλά το 1934 παραχωρήθηκε προς αγορά, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Στάλιν να πουλήσει έργα τέχνης ώστε να συγκεντρώσει συνάλλαγμα για να χρηματοδοτήσει τη βιομηχανική ανάπτυξη της Σοβιετικής Ενωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα