Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Απουσία ασφαλιστικών δικλίδων για τα χημικά

Xωρίς σχέδιο Β’ αναφορικά με το ενδεχόμενο ατυχήματος επιχειρείται να γίνει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων σε συνεχή δημοσιογραφικά ερωτήματα. Οι απαντήσεις του Οργανισμού δημιουργούν «σοβαρότατα ερωτηματικά, ενισχύουν φαινόμενα αδιαφάνειας και αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στις τεχνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές για την υδρόλυση εν πλω» δηλώνει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών από 13-1-1993 και του Ο.Η.Ε. από το 1945. Υποτίθεται ότι οι αποφάσεις των Οργανισμών αυτών είναι συλλογικές. Και διαπιστώνουμε ότι σε ερωτήσεις που έχουν γίνει και από την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” πρόσφατα στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών γιατί επελέγη η Μεσόγειος η απάντηση του Οργανισμού ήταν ότι “αυτό ήταν μια επιχειρησιακή απόφαση που ελήφθη από τις Η.Π.Α.”. Αυτή ήταν η απάντηση! Ελειπε δηλαδή και η συλλογική απόφαση του Ο.Η.Ε., ο δε Οργανισμός ισχυρίζεται ότι είναι κατά αποκλειστικότητα αυτός που εφαρμόζει την εφαρμογή της σύμβασης για τα χημικά όπλα και έχει εξουσιοδοτηθεί από τα κράτη – μέλη μεταξύ αυτών και απ’ την Ελλάδα για να αναλάβει τον ρόλο των “ματιών και των αφτιών της διεθνούς κοινότητας” ως προς την επαλήθευση της συμμόρφωσης των κρατών – μελών με τις απαιτήσεις της συνθήκης. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ατυχήματος στο “Cape Ray” κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υδρόλυσης των χημικών -κάτι που ξέρετε στα “Χανιώτικα νέα” ότι από την πρώτη στιγμή έθεσα ως ένα από τα πρωτεύοντα θέματα, ακόμα και αν η μέθοδος της υδρόλυσης είναι σε θέση να επιφέρει πολύ καλά αποτελέσματα, για πρώτη φορά τώρα ο Οργανισμός κάνει επίσημη αναφορά ότι “δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός να έχουμε τέτοια επεισόδια διαρροής χημικών σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις”. Κάνουν δηλαδή για πρώτη φορά αναφορά ότι δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός να έχουμε τέτοια επεισόδια διαρροής χημικών! Λένε μάλιστα ότι σε περίπτωση ατυχήματος τόσο ο Οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όσο και ο Ο.Η.Ε. δεν έχουν καμία ευθύνη. Αυτά αναφέρει ρητά ο Οργανισμός! Η όποια ευθύνη προκύψει από την περίπτωση ενός ατυχήματος αυτήν θα την αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α.!».

Για το ζήτημα που έχει βάλει από την πρώτη στιγμή ο κ. Γιδαράκος για το ότι δεν υπάρχει η αναγκαία περιβαλλοντική μελέτη ο Οργανισμός τονίζει πως «η απάντηση του Οργανισμού είναι ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να απαντήσουν οι Η.Π.Α. καθώς αυτές θα είναι υπεύθυνες για οποιαδήποτε ζημιά προκύψει από τυχόν ατύχημα! Και η λογική ερώτηση είναι προς τι αποβλέπει τότε η περιβόητη επίβλεψη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων; Λένε ότι σε περίπτωση ατυχήματος τα σκάφη θα αναλάβουν την ευθύνη για το ατύχημα. Δηλαδή η όποια τοξικότητα και οι ανάλογες επιδράσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς και οι θειούχες επιδράσεις του αερίου της μουστάρδας με τις χρόνιες επιδράσεις του, έστω σε τοπική κλίμακα, θα αποδοθούν στα εκάστοτε σκάφη; Αυτό είναι το περιβόητο πλάνο Β’ για κάποιο απρόοπτο γεγονός ή ατύχημα; Mας λείπει πραγματικά το πλάνο Β’ που λέει ότι, αν θα γίνει το ένα ή το άλλο βήμα, αν παρελπίδα συμβεί το οτιδήποτε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα