Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Απόσυρση τώρα του νέου φορολογικού νομοσχέδιου

Κύριε διευθυντά, τα τελευταία χρόνια είναι φαίνεται εμμονή των κυβερνήσεων να εξαγγέλλουν “βοήθεια” προς τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

Είτε από το βήμα της έκθεσης της Θεσσαλονίκης είτε από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Έτσι και φέτος η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού άρχισε από τη Θεσσαλονίκη έφτασε μέχρι τις εξαγγελίες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και τερμάτισε την “βοήθεια” προς τους μικρούς με τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει μέσω του προϋπολογισμού του 2024.

Είναι εξοργιστική η σύμπλευση κυβέρνησης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που στο όνομα της φορολογικής δικαιοσύνης στοχοποιούν τους μικρούς ότι είναι αυτοί το κύριο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Φτάνει πια η κυβερνητική υποκρισία – κοροϊδία ότι εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες είμαστε ή κατά τεκμήριο φοροκλέφτες. Με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής το νέο νομοσχέδιο εκτινάσσει τη φορολογία των μικρών επαγγελματιών αφήνοντας προκλητικά στο απυρόβλητο τα αμύθητα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος στις 10.920 πάει την ελάχιστη φορολογία στα 1589 ευρώ (1102 φόρος και 487 ευρώ τέλος επιτηδεύματος). Η φορολογία αυτή θα προσαυξάνεται βάση πόσες τριετίες επαγγελματικής δραστηριότητας έχουμε αυξάνοντας το τεκμαρτό στα 14.200 ευρώ περίπου δηλαδή μίνιμουμ φορολογία 2.300 ευρώ.

Και όλα τα παραπάνω έχουμε ή δεν έχουμε εισόδημα. Πρόκειται για ένα απροκάλυπτο χαράτσωμα που θα οδηγήσει χιλιάδες μικρούς σε νέες περιπέτειες, σε νέα χρέη, σε νέα λουκέτα. Είναι επικίνδυνος όσο και ξεπερασμένος ο κοινωνικός αυτοματισμός που σκόπιμα προωθείται από την κυβέρνηση με κύριο επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο εργοδότης να δηλώνει λιγότερα από τον υπάλληλο του.

Κρύβουν τόσο την αλήθεια όσο και την πραγματικότητα αφού οι 510 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που θα πληρώσουν τη νύφη σε σύνολο 784 χιλιάδων δεν απασχολούν προσωπικό (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ Σεπτέμβρη 2023). Ακριβώς με τα ίδια επιχειρήματα δικαιολόγησαν την «περαίωση βιβλίων» το 2010-2013 όταν σε εκείνη τη φοροεπιδρομή ψήφισαν και ισχύουν ακόμα η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ο κεφαλικός φόρος του τέλους επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ και τόσους άλλους φόρους που έστειλαν τότε πάνω από 220 χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους στην ανεργία. Είναι συνειδητή η απάτη από την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι εμείς οι μικροί κάνουμε εκτεταμένη φοροδιαφυγή ενώ όλοι οι άλλοι πληρώνουν κανονικά φόρους. Σε αυτή την «κανονικότητα» ξεχνούν επιδεικτικά την εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών με τις 58 νόμιμες φοροαπαλλαγές, ξεχνούν ότι οι τράπεζες έχουν ψηφισμένο τον αναβαλλόμενο φόρο (όταν και αν θέλουν θα αποδώσουν φόρο) ξεχνούν τις 12 φοροαπαλλαγές των «στρατηγικών επενδυτών» των αναπτυξιακών νόμων.

Κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τις οφσόρ εταιρείες, τις τριγωνικές συναλλαγές, τους φορολογικούς παραδείσους και τόσα άλλα προνόμια που χαίρει το μεγάλο κεφάλαιο. Όλοι αυτοί που έχουν «λερωμένη» τη φωλιά τους δεν μπορούν να κρύψουν πουθενά τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ πού φανερώνουν τη φορολογική πραγματικότητα, όσο και το ποιοι αποδίδουν φόρους και ποιοι απομυζούν τον ιδρώτα των άλλων.

Έχουμε και λέμε το 0,2% των εμπορικών ΑΦΜ δηλαδή 10.000 ΑΦΜ χρωστά 70,82% των ληξιπρόθεσμων χρεών που είναι περίπου 85 δις την ίδια στιγμή που το υπόλοιπο 99,8% τον ΑΦΜ χρωστάει περίπου 30 δισ. Το εξοργιστικό είναι ότι αυτά τα 85 δισ. θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης» από τη φορολογική δικαιοσύνη. Είναι τεράστιο ψέμα ότι από τα χρήματα που προσδοκά η κυβέρνηση να εισπράξει από τους μικρούς θα τα «ρίξει» ώστε να μειωθεί η φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι την τελευταία 10ετία πλήρωσαν και πληρώνουν το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων του κράτους. Τώρα η κυβέρνηση προσδοκά αύξηση εσόδων το 2024.

Ποιους αλήθεια κοροϊδεύει ότι θα μειωθεί η φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων; Σε ποιους «ιθαγενείς» απευθύνεται χωρίς ντροπή λέγοντας ότι τα όποια έσοδα θα αξιοποιηθούν για έργα και υποδομές; Σε άλλη χώρα ζούμε; Λες και δεν γνωρίζουμε για το διαλυμένο σύστημα υγείας, για την εμπορευματοποίηση της παιδείας, για την ανυπαρξία υποδομών προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από φωτιές πλημμύρες και σεισμούς. Η βιασύνη της κυβέρνησης να φέρει και να ψηφίσει αυτό το φορολογικό έκτρωμα ούτε τυχαίο είναι ούτε έχει σχέση με τη φορολογική δικαιοσύνη όπως ισχυρίζεται.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη διεθνή οικονομία η ύφεση στην ευρωζώνη, όσο και ο ανεξέλεγκτος ανταγωνισμός στην καπιταλιστική οικονομία είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που οδηγούν την κυβέρνηση σε τέτοια μέτρα. Τώρα βρίσκουν έδαφος τα σχέδια Πισσαρίδη για εξαφάνιση ενός μεγάλου μέρους του “διαρθρωτικού” προβλήματος της ελληνικής οικονομίας. Ότι δηλαδή, ακόμα παραμένουν σε λειτουργία μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το “μήκος κύματος” και οι κραυγές του διοικητή της τράπεζα της Ελλάδας ότι η πληθώρα των πολύ μικρών ατομικών επιχειρήσεων στη χώρα μας παραμένει πρόβλημα. Αυτή είναι η κανονικότητα της “ελεύθερης οικονομίας της αγοράς”, δηλαδή η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση της οικονομίας σε όλο και λιγότερα χέρια με τους δικούς τους όρους. Αυτός είναι ο κανόνας της καπιταλιστικής οικονομίας, σε αυτή την κανονικότητα πατά και το νέο φορολογικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση. Τι κάνουμε όμως εμείς τα συνήθη υποζύγια των υποσχέσεων και των φορολογικών μέτρων; Σίγουρα έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη πείρα, είμαστε αρκετά υποψιασμένοι σε νέους και παλιούς “φίλους”. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μας σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ είναι θιασώτες ενός δρόμου ανάπτυξης που εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Μόνιμα σπέρνουν τον εφησυχασμό και τη μοιρολατρία.

Για τη λύση των προβλημάτων ανέξοδα προτείνουν κοινωνικούς διαλόγους και επιστολές. Για εμάς ο μέχρι τώρα δρόμος της ατομικής λύσης η εναπόθεση των ελπίδων μας σε επιστολές και διαλόγους με αυτούς που είναι μέρος του προβλήματος δεν έχει βγάλει πουθενά. Αφήνουμε πίσω την οποία δικαιολογημένη απογοήτευση έχουμε. Στηριζόμαστε στη συλλογική δράση ορθώνοντας εμπόδιο στην επίθεση που δεχόμαστε. Είναι πλέον απαίτηση όλων να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης. Να θεσπιστεί αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Να υπάρξει άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Καθώς επίσης και την κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές. Είμαστε η πλειοψηφία στον χώρο του εμπορίου οι μικρές και οι αυτοαπασχολούμενες επιχειρήσεις και δεν αφήνουμε κανένα “καλοζωισμένο” να αποφασίζει για τις δικές μας ανάγκες. Φέρνουμε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις μας, τις δικές μας ανάγκες. Κάνουμε τη δυσαρέσκειά συνειδητή οργανωμένη δράση. Διεκδικούμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νέο φορολογικό έκτρωμα. Προειδοποιούμε ότι αν τολμήσει κυβέρνηση να το καταθέσει θα μας βρει μπροστά της αποφασισμένους. Δίνουμε απεργιακό ραντεβού για την απόσυρση του νέου νομοσχέδιου την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου.

Είναι χρέος κάθε τίμιου συνδικαλιστή να δώσει τα πάντα σε αγωνιστική κατεύθυνση στους φορείς που συμμετέχει.

Βουρλάκης Νίκος, 
μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου σε Ε.Σ.Ε.Ε., Ο.Ε.Σ.Κρήτης. και Εμπορικού Συλλόγου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα