Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Απορριπτική εικόνα της Τουρκίας

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε ένα “ιστορικό γεγονός”, τη Γενοκτονία των Αρμενίων και διεπίστωσε ότι με τον Τούρκο πρόεδρο δεν θα μπορέσει να συνεννοηθεί. Η τουρκική ρητορική τώρα διαδίδεται διά των κορυφαίων του Ερντογάν συμβούλων και η αθυροστομία τους δεν φαίνεται να εξωθήσει τον Μπάιντεν σε οργισμένες απαντήσεις κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την 14η Ιουνίου. Έχει αποδειχθεί, ότι όπως σε άλλες περιπτώσεις η Άγκυρα φωνασκούσε εναντίον όσων είχαν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, έτσι και τώρα βαδίζει στην ίδια γραμμή και για τις ΗΠΑ. Με ό,τι κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, τροφοδοτεί τον αντιαμερικανισμό στο εσωτερικό, προσδοκώντας οφέλη απ’ το εκλογικό σώμα, το οποίον απομακρύνεται απ’ αυτόν, λόγω της κατάρρευσης της λίρας, την κακοδιαχείριση, τη διαφθορά και την πανδημία.

Επί Τραμπ ο άφωνος για πολύν καιρό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τους τελευταίους μήνες κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας και το Υπουργείο προχωρούσε σε κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA, όσον αφορά τους S400. Μετά την ανακοίνωση του Μπάϊντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν περί της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, απεδείχθη ότι ο Ερντογάν έχει ανάγκη τη Δύση και όχι η Δύση τον Ερντογάν. Παρά ταύτα ήταν αναμενόμενο, ότι η αναγνώριση θα προκαλούσε οργή στην Άγκυρα, οι αντιδράσεις της οποίας θα βάθαιναν περισσότερο το ρήγμα των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Ο Μπαχτσελί που συγκυβερνά με τον Ερντογάν υπήρξε λαύρος αποκαλώντας τον Μπάιντεν “ενοχλητικό” και ότι «έχει αρχίσει να αναδίδει μια μυρωδιά μούχλας»!

Και ύστερα περιμένουν ευνοϊκή μεταχείριση απ’ τους Αμερικανούς! Αν δε η δίκη για την Halkbank προχωρήσει κανονικά, ενδέχεται να κορυφωθούν οι μελλοντικές εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Η Ουάσιγκτον επιμένει, ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα ως σύμμαχος με τη Δύση εξαιτίας του αυταρχικού Ερντογάν, των σχέσεών του με τη Μόσχα και των διαφόρων περιφερειακών παρεμβάσεων. Πιστεύεται στις ΗΠΑ, ότι αν ο Τούρκος πρόεδρος θέλει ν’ αποκατασταθεί στη Δύση, πρέπει να προχωρήσει σε πολλές κινήσεις και να συμφιλιωθεί σε ζητήματα που θα του υποδειχθούν απ’ την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Η Τουρκία αναδιπλώνεται γύρω απ’ τον εαυτό της νοσταλγώντας το παρελθόν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σκοντάφτει όμως, λόγω αντιφατικών μεθοδεύσεων για την επικράτησή της στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η παραμονή στο ΝΑΤΟ και η επιμονή της στους S400 είναι ασυμβίβαστα πράγματα, οι δε πολλαπλές επεμβάσεις της δεν την οδηγούν πουθενά.

Οι ολίγοι, που επί Τραμπ φώναζαν εναντίον της Τουρκίας ήσαν μέλη του Κογκρέσου. Τώρα πολλαπλασιάστηκαν και το Πεντάγωνο που διέκειτο κάπως ευμενώς προς την Τουρκία, επέβαλλε τις κυρώσεις για τους S400 και οριστικοποίησε τον αποκλεισμό της απ’ τα F35. Και διερωτώνται οι Αμερικανοί πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, όταν ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική στη Συρία, Λιβύη με τους Αμερικανούς, τους Αζέριους και τους Oυκρανούς και έχει αν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Μόσχα, που αντιστρατεύεται το ΝΑΤΟ!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες