Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Αποποιήσεις κληρονομιών στα Χανιά λόγω χρεών!

Τον τελευταίο διάστημα έχουν διπλασιαστεί στα Χανιά οι αποποιήσεις κληρονομιάς λόγω χρεών, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του “Τμήματος Διαθηκών, κληρονομιών και αποποιήσεων” του Ειρηνοδικείου Χανίων.

Διπλασιασμός της αποποίησης κληρονομιάς λόγω χρεών αλλά και 70% αύξηση της δημοσίευσης διαθηκών για το κτηματολόγιο καταγράφονται στο “Τμήμα Διαθηκών, κληρονομιών και αποποιήσεων” του Ειρηνοδικείου Χανίων.
Τρεις υπάλληλοι σε ένα μικρό γραφείο διαχειρίζονται καθημερινά ένα τεράστιο όγκο γραφειοκρατικής εργασίας! Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και το Μάρτιο όλα τα ραντεβού είναι κλεισμένα και αν οι αποποιήσεις και οι δημοσιεύσεις δεν γίνονταν με ραντεβού τότε «η ουρά έξω από το γραφείο θα έφτανε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς».


Ο υπάλληλος του τμήματος διαθηκών και μέλος στο Δ.Σ. των δικαστικών υπαλλήλων κ. Bασίλης Βαρουχάκης μας επισημαίνει πως «σε σύγκριση με πέρυσι έχουμε αύξηση 70% στην δημοσίευση διαθηκών λόγω κτηματολογίου, ενώ έχει διπλασιαστεί η έκδοση πιστοποιητικών. Έχουμε επίσης διπλασιασμό στην αποποίηση κληρονομιάς εξαιτίας χρεών. Όταν ένας αποδημήσας έχει χρέος και ο συγγενής του δεν θέλει να πάρει την περιουσία του γιατί θα φορτωθεί και το χρέος πρέπει να αποποιηθεί την κληρονομιά. Μόλις το κάνει, ακολουθεί και ο επόμενος συγγενής και ο επόμενος και ο επόμενος η υπόθεση πάει τόσο μακριά ακόμα και στα δισέγγονα!». Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι όταν οι συγγενείς ενημερώνονται από την Εφορία ότι έχουν ένα χρέος λόγω κληρονομιάς και τρέχουν να την αποποιηθούν προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες (4μηνο). «Οι άνθρωποι έρχονται πανικόβλητοι και μας ζητάνε να τους εξυπηρετήσουμε άμεσα με νεύρα, ένταση, υπάρχουν και απειλές και εκνευρισμός ότι το χρέος πέσει και πάνω μας. Αυτό δείχνει ότι η κοινωνία πιέζεται πάρα πολύ για αυτό και είναι πάμπολλες οι αποποιήσεις» αναφέρει ο κ. Βαρουχάκης.
Ο κ. Μανώλης Τσουρουνάκης έμπειρος δικαστικός υπάλληλος του γραφείου εξηγεί πως «υπάρχουν και κληρονομιές που έχουν και 100 αποποιήσεις! Όχι όνο το σόι του θανόντα αλλά και ο οποιοσδήποτε είχε σχέσεις μαζί του. Και η εφορία καθημερινά μας στέλνει χαρτιά και ζητάει να μάθει ποιος δεν έκανε αποποίηση ώστε να του στείλει τις οφειλές του».
«Υπάρχουν άνθρωποι που από τη μια μέρα στην άλλη μαθαίνουν ότι έχουν χρέος και τρέχουν να προλάβουν να αποποιηθούν την κληρονομιά, προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε αλλά άνθρωποι είμαστε και εμείς» υπογραμμίζει η κ. Κατερίνα Μπαριωτάκη, υπάλληλος του τμήματος επίσης.

ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Πάμπολλοι είναι και οι πολίτες που καθημερινά πηγαίνουν στο τμήμα προκειμένου να δημοσιεύσουν διαθήκες για το κτηματολόγιο. «Τώρα που είναι σε εξέλιξη το κτηματολόγιο στα Χανιά, οι πολίτες πρέπει να βρουν τίτλους. Βρίσκουν διαθήκες του ΄50 , του ΄60 και τις φέρνουν για να δημοσιευτούν ώστε να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτές οι δημοσιεύσεις έχουν αυξηθεί κατά 70% το τελευταίο διάστημα» τονίζει ο κ. Τσουρουνάκης.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η καθημερινότητα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη για τους υπαλλήλους. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο όριο και δεν υπάρχει και κατανόηση. Είμαστε τρία άτομα που κάνουμε τα πάντα, βγάζουμε πιστοποιητικά, δημοσιεύουμε διαθήκες, κάνουμε αποποιήσεις κληρονομιών και εξυπηρετούμε και τον κόσμο . Τελευταία πρέπει να ανεβαίνουμε και στην έδρα του ειρηνοδικείου για την γραμματειακή υποστήριξη. Όταν λείπει ένας μας πάνε όλα πίσω, δεν μπορούμε να πάρουμε άδεια ούτε μια μέρα. Για ένα διάστημα είχαν φέρει μια 4ωρη από το Δικηγορικό Σύλλογο να βοηθήσει. Καλύπτει ο σύλλογος δηλαδή ανάγκες που θα πρεπε να καλύπτει το Υπουργείο» καταλήγει ο κ. Βαρουχάκης δίνοντας μας μια εικόνα των δυσκολιών.

Αποποιήσεις διαθηκών

•2020: 430
•2021: 561
•2022: 729

Δημοσίευση διαθηκών

•2020: 948
•2021: 1004
•2022: 1718
Αφορά δημοσίευση διαθηκών για το κτηματολόγιο.

Έκδοση πιστοποιητικών

•2020: 7.530
•2021: 9.282
•2022: 14.344


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα