Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Αποκτήστε το ιδανικό βάρος και διατηρήστε το

Το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν ένα από τα πλέον σύνθετα προβλήματα δημόσιας υγείας και μια από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες. Ενώ η παχυσαρκία, δηλαδή η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα μας, αυξάνεται επικίνδυνα παγκοσμίως, ειδικά στις νεαρές ηλικίες και η αντιμετώπισή της χρειάζεται συστηματική ιατρική θεραπεία και πρόληψη.

Η παχυσαρκία έχει πολλές αιτίες, όπως γενετικές, περιβαλλοντικές αλλά και άλλες που σχετίζονται με την συμπεριφορά μας, το άγχος, τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τη διατροφή. Για παράδειγμα, ο μέσος Ευρωπαίος ξοδεύει πάνω από 5 ώρες την ημέρα καθιστός, ενώ καταναλώνει 500 θερμίδες την ημέρα παραπάνω, σε σχέση με 40 χρόνια πριν. Μία ακόμη σοβαρή διαπίστωση είναι ότι πολλοί ενήλικες υποτιμούν το βάρος τους, δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δεν το αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα και δεν κάνουν κάτι για αυτό. Μπορεί να έχουν μία εικόνα του εαυτού τους όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια, η οποία όμως, δυστυχώς, δεν ισχύει πια.

Μελέτες δείχνουν ότι η δίαιτα μπορεί να εντείνει την πείνα και την έντονη επιθυμία για λιχουδιές, με αποτέλεσμα οι δίαιτες που κάνουμε για την απώλεια βάρους να αποτυγχάνουν. 9 στους 10 παχύσαρκους αναφέρουν ότι έχουν έντονη επιθυμία για λιχουδιές, ενώ βρίσκονται σε δίαιτα, ενώ 6 στους 10 καταναλώνουν λιχουδιές, χωρίς να πεινάνε.

Συνεπώς, η μείωση της κατανάλωσης φαγητού ίσως να μην είναι αρκετή και σε, πολλές περιπτώσεις, αυτό που χρειάζεται για την απώλεια βάρους είναι η αλλαγή τρόπου ζωής (διατροφή/άσκηση) και η φαρμακευτική θεραπεία.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις προϊόντων αδυνατίσματος και προγραμμάτων διατροφής που υπόσχονται, με «φυσικό» τρόπο, γρήγορη απώλεια βάρους, για να «προλάβουμε» την παραλία. Πώς, όμως, ενώ συνεχώς κυκλοφορούν νέα προϊόντα και νέες δίαιτες που υπόσχονται απώλεια βάρους, τα περιττά κιλά εξακολουθούν να μας «συντροφεύουν»; Πολύ απλά, γιατί αυτές οι λύσεις δεν λειτουργούν ή δεν είναι αρκετές.

Έχει αποδειχθεί όμως, ότι η απώλεια βάρους είναι δύσκολη για τους περισσότερους και η επιθυμία να περιορίσουμε τη ποσότητα τροφής βρίσκει αντίσταση από τον ίδιο μας τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στο βάρος που έχει συνηθίσει να βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο,  όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, τα νέα είναι πλέον ευχάριστα, καθώς διατίθεται και στην Ελλάδα, φαρμακευτική θεραπεία η οποία βοηθά στην απώλεια βάρους και στην διατήρησή του, μειώνοντας την έντονη επιθυμία για λιχουδιές και την αυξημένη πείνα. Δεν υπάρχει όμως δρόμος «εξπρές» για μια σημαντική και διατηρήσιμη απώλεια βάρους και, πάντοτε, πρέπει ένα πρόγραμμα διατροφής και η φυσική δραστηριότητα να αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση. Ακόμη και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα.

www.mychoicemylife.gr
Μια σημαντική κοινωνική καμπάνια υλοποιείται από την BAUSCH Health και μέσα από τον ιστότοπο www.mychoicemylife.gr, τη σελίδα στο Facebook @Mychoicemylifegreece με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για αυτό το μεγάλο θέμα Υγείας. Ειδικά για τους ιατρούς και τους επαγγελματίες Υγείας, σε όλη την Ελλάδα, η εταιρεία διοργανώνει τα “Obesity Schools”, για να τους ενημερώσει αναλυτικά για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με την παχυσαρκία και τις νέες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπισή της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα