Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Αποκαρδιωτική εικόνα σε Πλατανιά – Αγία Μαρίνα

» Υποτονική η κίνηση καθώς αργεί η επανεκκίνηση του τουρισμού

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι τουριστικές περιοχές του βόρειου άξονα. Ενώ έχουμε περάσει τα μέσα Ιουλίου, Πλατανιάς και Αγία Μαρίνα βρίσκονται ακόμα σε “λήθαργο” με την πλειοψηφία όχι μόνο των ξενοδοχείων αλλά και των καταστημάτων να μην έχουν ανοίξει για φέτος.

Xθες το απόγευμα, δεν κυκλοφορούσαν στον Πλατανιά πάνω από 30 άτομα, ενώ το βραδάκι οι πελάτες όλων συνολικά των εστιατορίων ανέρχονταν σε μερικές δεκάδες. «Η κατάσταση είναι πολύ χάλια» λέει στα “Χ.ν” ο πρόεδρος του συλλόγου Επιχειρηματιών του Δήμου Πλατανιά “Ο Ιάρδανος” Αντώνης Κοκολοδημητράκης: «Έχουν ανοίξει φέτος περίπου 25 με 30 μαγαζιά, συνολικά εστιατόρια, εμπορικά, όλα. Οι επιχειρηματίες της περιοχής περιμένουν την εξέλιξη του τουρισμού και αναλόγως θα πράξουν» εξηγεί. Όπως διαπιστώνει, «πέρυσι τέτοια εποχή ο Πλατανιάς είχε 15.000 άτομα, τώρα έχει το πολύ 500» ενώ τα λιγοστά ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει, δουλεύουν με πληρότητες γύρω στο 40%. «Ωστόσο, τα μηνύματα των τελευταίων ημερών από τους τουριστικούς πράκτορες είναι θετικά και θεωρούμε πως είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η σεζόν» καταλήγει.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή αναμένεται στα Χανιά η πρώτη πτήση τσάρτερ από την Σουηδία, εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση στην απαγόρευση των απευθείας πτήσεων που ισχύει έως 22 Ιουλίου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο έχουν ήδη προγραμματιστεί τρεις πτήσεις τσάρτερ από Στοκχόλμη και Γκέτενμποργκ ενώ οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι ο αριθμός των τσάρτερ σταδιακά θα αυξάνεται και πιθανότατα να φτάσει τις 25 ανά εβδομάδα, μέσα στον Αύγουστο.

 

 

Κυριακή για μπάνιο και όχι για ψώνια

Δεν ανταποκρίθηκαν στο μέτρο της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων χθες οι έμποροι των Χανίων καθώς «προτίμησαν να περάσουν την Κυριακή τους στη θάλασσα ή οικογενειακά» σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Χανίων, Γιώργο Τοπολιανάκη. Χαρακτηριστικό είναι ότι και ελάχιστοι που αποφάσισαν να ανοίξουν, έκλεισαν μετά το μεσημέρι, βλέποντας πως δεν υπάρχει καταναλωτική κίνηση. Εξαίρεση, τα υποκαταστήματα πολυεθνικών εταιρειών και μεγάλων αλυσίδων που λειτούργησαν κανονικά.
«Νομίζω πως δεν λείπουν οι ώρες από τον κόσμο, τα χρήματα λείπουν», τόνισε στα “Χ.ν.” ο κ. Τοπολιανάκης και σχολίασε πως «αυτή η Κυριακή, η λογική έλεγε πως θα ήταν η χειρότερη».
Πάντως, αυτό που ζητούν οι έμποροι από την Κυβέρνηση είναι να παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους το μέτρο της μείωσης των ενοικίων των εμπορικών μισθωμάτων, αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα. «Ζητάμε το θέμα να ρυθμιστεί χωρίς όμως επιβάρυνση των ιδιοκτητών αλλά με κρατική επιδότηση γιατί συχνά δημιουργούνται συγκρούσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα