Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Απόφαση – σταθμός από το Δ.Σ. Κισσάμου: Τέλος τα αυτοκίνητα στο Λαφονήσι

» Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε η τοποθέτηση μπάρας στην είσοδο της ζώνης προστασίας

Τέλος στην είσοδο ΙΧ αυτοκινήτων στην προστατευμένη ευαίσθητη περιβαλλοντικά ζώνη του Λαφονησιού δίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου που με τη χθεσινή του απόφαση ενέκρινε την τοποθέτηση μπάρας στην είσοδο της ζώνης προστασίας.
H απόφαση πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία με ψήφους του συνόλου των συμβούλων της δημοτικής αρχής, δύο συμβούλων της παράταξης του Θ. Σταθάκη (Γ. Μακράκης και Γ. Καστανάκης), του συμβούλου της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Βάθης (στην οποία υπάγεται το Λαφονήσι) . Καταψήφισε δηλώνοντας τη διαφωνία της η υπόλοιπη παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης (4 παρόντες).
Στόχος του Δήμου είναι να υλοποιήσει από φέτος τις αποφάσεις του αναγνωρίζοντας πως «οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες αλλά έχουμε τη βούληση να τις αντιμετωπίσουμε»

Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Στο Δ.Σ. τοποθετήθηκε αρχικά εκπρόσωπος της εταιρείας “Ελαφόνησος Μ.Α.Ε.” (συμφερόντων της οικογένειας Τσατσαρωνάκη) που κατέχει έκταση 610 στρ. ένα μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται μέσα στην προστατευμένη ζώνη την οποία τα Δημοτικά Συμβούλια Κισσάμου και Καντάνου- Σελίνου έχουν ζητήσει την απαλλοτρίωση της.
Η Εταιρεία ζήτησε «ως έχοντες άμεσο συμφέρον να συμμετάσχουμε στην ορθή επιστημονική εκτίμηση της συνολικής διαχείρισης των ζητημάτων του Ελαφονησίου. Να μην τοποθετηθεί “μπάρα” προς το παρόν άνευ τεκμηριωμένης επιστημονικής μελέτης περί των ζητημάτων νομιμότητας, ασφάλειας και πυροπροστασίας που εγείρονται».
Την εισήγηση για τη δημοτική Αρχή έκανε ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου Κισσάμου για χωροταξικά και περιβαλλοντικά θέματα κ. Κώστας Κουκουράκης. Αρχικά απέρριψε τρεις από τις αιτιάσεις που αναφέρει η εταιρεία στο έγγραφο της. Τόνισε πως το διαχειριστικό σχέδιο που εκπονήθηκε για την περιοχή (ως περιοχή Natura 2000)   μιλάει για απαγόρευση προσέγγισης οχημάτων στην προστατευόμενη περιοχή και απαλλοτρίωση της ιδιωτικής έκτασης. Το ίδιο αναφέρει η ΕΠΜ Λαφονησίου που εγκρίθηκε το 2018 από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.
«Η απόφαση για την τοποθέτηση μπάρας διευκολύνει μια δεδομένη κατάσταση σε εφαρμογή του νόμου 3937 άρ. 13 παρ. 4  που αναφέρει πως “δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύο σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές”. Οδικό δίκτυο είναι το αδειοδοτημένο δίκτυο. Τόσα χρόνια υπάρχει μεγάλη παρανομία από το γεγονός ότι μπαίνουν αυτοκίνητα στην  προστατευμένα περιοχή  ενώ δεν έχει αδειοδοτηθεί το οδικό δίκτυο και έχουμε και εμείς την ευθύνη αλλά και ο ιδιώτης στο χώρο του. Η μεγαλύτερη καταστροφή έχει γίνει στην ιδιοκτησία του ιδιώτη. Όλες οι παρατάξεις και όλοι οι φορείς του νομού έχουν πει αυτό που λέει ο νόμος ότι πρέπει να απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων» είπε ο κ. Κουκουράκης.
Ο ίδιος παρατήρησε πως ενώ η θέση τω δύο δήμων είναι το δημόσιο να απαλλοτριώσει την ιδιωτική έκταση, βρίσκεται άλλος ιδιώτης που την αγοράζει πριν από ένα χρόνο.   Ενημέρωσε επίσης πως έξω από την προστατευμένη περιοχή δημιουργούνται τρεις χώροι στάθμευσης για 1500 αυτοκίνητα που λύνουν το ζήτημα της πρόσβασης.
«Οι πολίτες θα κατεβαίνουν στην παραλία με τα πόδια (350 μ. από την παραλία). Ελεύθερη πρόσβαση θα έχουν πυροσβεστικά, νοσοκομειακά, ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής γης, ο τροφοδότης των καντινών, τα ΑμΕΑ κα. που θα μετακινούνται με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τα λεωφορεία επίσης θα σταματάνε στους χώρους στάθμευσης» εξήγησε ο κ. Κουκουράκης.  Πρόσθεσε επίσης πως ο Δήμος θα προσλάβει 6 άτομα “ξεναγούς περιβάλλοντος” που θα γνωρίζουν μια τουλάχιστον γλώσσα, θα εκπαιδευτούν σε ΜΑΙΧ, Μουσειο Φυσ. Ιστορία και ΟΦΥΠΕΚΑ για την ενημέρωση των πολιτών και για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

«Είμαι υπερήφανος που πάμε να υλοποιήσουμε κάτι που θα έπρεπε να το είχαμε κάνει χρόνια. Κακώς δεν είχε γίνει, τώρα θα το κάνουμε» ανέφερε ο δήμαρχος κ. Γ. Μυλωνάκης σχολιάζοντας δηκτικά πως «αφήνουν κάποιες αιχμές ότι είμαι μέτοχος σε εταιρεία στάθμευσης. Να μου πουν και εμένα που είμαι μέτοχος για να το μάθω!»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θ. Σταθάκης μίλησε για «αφήγημα προστασίας του Λαφονησιού από την δημοτική Αρχή» και για πολλά ανοιχτά θέματα από την εισήγηση που αφορούν τη διαχείριση του κόσμου που θα φτάνει στην περιοχή. Τόνισε πως από το 2019  «το μόνο που ενδιαφέρει τη δημοτική Αρχή ήταν να γεμίσει ομπρέλες το Λαφονήσι» (σε παρέμβαση του ο κ. Μυλωνάκης απάντησε πως η νυν δημ. Αρχή έχει λιγότερες καρέκλες στο Λαφονήσι) και να μην προχωρά στην εξαγορά της ιδιωτικής έκτασης στην προστατευόμενη περιοχή. Επισήμανε πως «πρέπει να υπάρχει προστασία της περιοχής» ζητώντας να απομακρυνθούν όλα τα ομπρελοκαθίσματα από Μπάλο και Λαφονήσι ώστε να μην παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι επισκέπτες.
«Αν συνεχιστεί η κατάσταση που επικρατεί στο Λαφονήσι δεν θα έχουμε αύξηση αλλά μείωση του τουρισμού» τόνισε ο κ. Γιώργος Φραγκιουδάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση Κισσάμου”  που τόνισε πως «η ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση μόνο ζημιογόνα είναι για τις προστατευόμενες περιοχές».
Ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Κισσάμου ο κ. Χ. Πιτσιγαυδάκης παρατήρησε πως ο χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία είναι παράνομος και με βάση τη νομοθεσία «δεν υπάρχει». Στην τοποθέτηση του ο Νεκτάριος Κουμάκης δήλωσε πως η απόφαση για τοποθέτηση μπάρας και απαγόρευσης παρκαρίσματος ήταν από το 2020 και το 2021 και δεν έχει να κάνει με το σημερινό ιδιοκτήτη. «Αντίθετα κάποιοι άλλαξαν θέση από τις αυτονόητες μετά που άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην ιδιωτική έκταση στο Λαφονήσι» αφήνοντας αιχμές στην μείζονα αντιπολίτευσης.
Ο κ. Γ. Μακράκης (παράταξη Σταθάκη) δήλωσε ότι είναι υπερ της απαγόρευσης, ενώ ο κ. Μ. Δερουκάκης (παρ. Σταθάκη) πως τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στο τέλος της προηγούμενης σεζόν ώστε να υπάρχει χρόνος για να εφαρμοστούν. Οι κ. Θ. Τουλουπάκης και Θ. Χριστουλάκης από τη δημοτική Αρχή επισήμαναν τη θέληση της πλειοψηφίας να αλλάξει προς το καλύτερο η διαχείριση στο Λαφονήσι, ενώ ο πρόεδρος του τοπικού κ. Κ. Λιουδάκης δήλωσε θετικός στην απαγόρευση.
Εκπρόσωπος μιας εκ των εταιρειών που κατασκευάζουν χώρο στάθμευσης περιμετρικά ανέφερε πως θα συζητήσει με το Δήμο για το πως θα μπορούσαν να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής στο θέμα της στάθμευσης στους ιδιωτικούς χώρους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα