Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Αποχαιρετώντας το 2023

Φτάνοµε πάλι στο σηµείο να αποχαιρετήσοµε το 2023. Ένα µίζερο και «καταραµένο» έτος, θα έλεγα, για µερικούς από µας και τις χώρες µας. Ένα έτος που έφερε και συνεχίζει να φέρει δυστυχίες και καταστροφές.

Κλείνει µε δυο δραµατικούς και τραγικούς πολέµους, στην Ουκρανίαν και στη Μέση Ανατολή. Το θέµα της κλιµατικής αλλαγής µαστίζει περισσότερο το πλανήτη, ο δε κυνισµός µεταξύ των ανθρώπων και των λαών αυξάνεται τροµακτικά. ∆εν είναι πλέον «real politik» αλλά εγκληµατική συµπεριφορά. Νεαροί άνθρωποι σύρονται στο θάνατο, ως να πηγαίνουν σε µαζικό πανηγύρι. Υπάρχει βέβαια και το θέµα του ατοµικού κέρδους µεταξύ των διαφόρων θερµών κρίσεων, οι πωλήσεις των όπλων, µε τα τεράστια κέρδη.
Οι χώρες µας, Κύπρος και Ελλάδα, φαίνονται να βρίσκονται σε µια τουλάχιστον δύσκολη κατάσταση. ∆υο µικρές ∆υνάµεις, που είναι αναγκασµένες να ακολουθούν, αφού δεν µπορούν να οδηγήσουν.
Στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το παιχνίδι είναι αρνητικό για µας κυρίως στο Αιγαίον. Με τους Βαλκανικούς πολέµους και τις επακολουθήσασες Συνθήκες εφάνη ότι το Αιγαίον και τα νησιά του εκτός τη Ίµβρο και τη Τένεδο παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.
Η Τουρκία, όµως, βάλθηκε µε απειλές και µη να επαναδιαπραγµατευθεί τις Συνθήκες και να επωφεληθεί από το Αιγαίο, νήσοι κ.λ.π. Αυτό το θέµα είναι τεράστιο και οι απαιτήσεις της Τουρκίας πέραν από επικίνδυνες. Μπορεί κάποιος να δη το θέµα των Ιµίων και τις συµφωνίες για το «γκριζάρισµα» του Αιγαίου (βλ. π.χ. Μ Ιγνατίου και Ν. Μελέτη. Η Συµφωνία που «γκρίζαρε» το Αιγαίο…., Αθήνα, Πεδίο, 2020).
Σχετικά µε το Κυπριακό ζήτηµα βρίσκεται φαίνεται σε πολύ κρίσιµη θέση, αλλά κανείς δεν µπορεί να πει κάτι αν δεν γνωρίζει τα διαµειβόµενα µεταξύ των πλευρών. Ο θεός µόνον µπορεί να βοηθήσει το πλανήτη µας!

*Ο ∆ρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), ∆ιδάκτωρ Πολιτικών Επιστηµών & ∆ιεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας). Πρόεδρος του Συνδέσµου Ηνωµένων Εθνών Κύπρου και Επίτιµος Πρόεδρος της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας των Συνδέσµων Ηνωµένων Εθνών (WFUNA). Αναλυτής.

∆ρ. ΧΡΙΣΤΟΣ
ΑΧΙΛΛΕΩΣ
ΘΕΟ∆ΟΥΛΟΥ*


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα