Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων: Από βραβεύσεις πάμε καλά…

Αμφισβήτηση και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Χανιών για τα 4 βραβεία που πήρε ο Δήμος Χανίων ως “Smart city” (Έξυπνη πόλη) στο διαγωνισμό “Best City Awards 2022”, με δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «φιέστα» και να διατυπώνουν μια σειρά από ερωτήματα και τη δημοτική αρχή να υπεραμύνεται του διαγωνισμού και των… βραβείων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση –που είχε περισσότερο θέματα διαδικαστικά– τέθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης και δύο θέματα που αφορούν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και τη μείωση των τμημάτων από 12 σε 11 στο 3ο Δ.Σ. Χανίων.

Στην έναρξη της συνεδρίασης στις ανακοινώσεις του ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στα βραβεία λέγοντας πως «αυτή η διάκριση, όπως και κάθε διάκριση, δεν αποτυπώνει το σημείο όπου είμαστε αλλά τα βήματα που κάνουμε. Αυτό αξιολόγησε η επιτροπή που συνδιοργάνωσε τον διαγωνισμό και για αυτό στις 4 προτάσεις των Χανίων έδωσε τα πρώτα βραβεία. Κάθε διάκριση, κάθε Δήμου δίνει την ευκαιρία να ακουστεί πανελλαδικά και να επιβραβεύσει όχι τη δημοτική αρχή αλλά συνολικά τον Δήμο με κυρίαρχους πρωταγωνιστές τους εργαζομένους».

Δηκτικός ήταν ο σχολιασμός του τέως δημάρχου κ. Τάσου Βάμβουκα που, αφού δήλωσε την ικανοποίηση για τις βραβεύσεις του Δήμου ως Smart City, παρατήρησε πως «το σημαντικότερο από τα προγράμματα που βραβεύτηκαν, την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων ύψους 7 εκ. ευρώ, ξεκίνησε επί δικών μας ημερών. Φυσικά δεν περιμέναμε να αναφέρετε κάτι τέτοιο, γιατί έχουμε συνηθίσει να κάνετε δημόσιες σχέσεις με ξένα κόλλυβα.»

Στη συνέχεια ο κ. Βάμβουκας έβαλε και το θέμα του οικονομικού κόστους της προβολής αυτής. «Στη δική μας θητεία αρκούμασταν σε ένα δελτίο Τύπου σε τέτοιες περιπτώσεις με την ελάχιστη εκπροσώπηση. Εδώ προκύπτει ότι από τον Δήμο συμμετείχαν 9-10 άνθρωποι.

Μάλιστα πήρατε μαζί σας και το γραφείο Τύπου σε αυτό το ταξίδι. Φαίνεται πως δεν έχετε την αίσθηση της οικονομίας όταν πρόκειται για τη δημόσια προβολή. Κακώς, ειδικά την περίοδο οικονομικών δυσκολιών που διανύουμε με τα όσα συμβαίνουν στον διεθνή περίγυρο. Οι καιροί δεν είναι εύκολοι και καλό θα είναι να αποκτήσετε μια αίσθηση οικονομικής πειθαρχίας, όσο και αν σας δυσκολεύει. Δεν εννοώ φυσικά ότι δεν θα έπρεπε να ταξιδέψουν οι υπηρεσιακοί που εργάστηκαν και κοπίασαν γι’ αυτά τα προγράμματα, αλλά και το γραφείο Τύπου; Αν κάποιος έπρεπε να παραβρίσκεται στη βράβευση αυτός δεν είναι άλλος από τον κ. Ξανθουδάκη που χειρίστηκε 3 από τα 4 προγράμματα που βραβεύτηκαν, αλλά να είστε σίγουρος ότι και να του το προτείνατε δεν θα πήγαινε, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί χαρακτηρίζεται από πλήρη αδιαφορία για την προβολή του και συναίσθηση ευθύνης για το δημόσιο χρήμα» είπε ο πρώην δήμαρχος.

ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΦΙΕΣΤΕΣ

Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων
Μια σειρά από ερωτήματα αναφορικά με τα βραβεία του “Best City Awards 2022” διατύπωσε ο κ. Μύρωνας Γιακουμογιαννάκης (πρώτος από αριστερά) στο χθεσινό Δ.Σ.

«Πρέπει να έχει μεγάλη εξυπνάδα κάποιος για να κυκλοφορεί σε αυτούς τους δρόμους και σε αυτά τα πεζοδρόμια» ήταν η αναφορά του κ. Ν. Βουρλάκη, ενώ για «φιέστα στην Αθήνα» μίλησε και ο κ. Γ. Τσαπάκος.

Μια σειρά από ερωτήματα για τον διαγωνισμό και την ουσία του κατέθεσε ο κ. Μύρωνας Γιακουμογιαννάκης. Αφού επισήμανε πως «Τα βραβεία δίνονται στον τερματισμό και όχι κατά τη διάρκεια μιας θητείας» ρώτησε: «Πληρώσαμε για τα βραβεία που πήραμε; Είναι αλήθεια ότι βραβεύτηκαν 142 Δήμοι, όσοι δηλαδή είχαν δώσει υποψηφιότητα; Γιατί πήγατε 8-10 άτομα, έχουμε τέτοιο οικονομικό πλεόνασμα ; Δεν μπορούσατε να πάτε εσείς κ. δήμαρχε με έναν υπηρεσιακό, έναν αντιδήμαρχο και έναν φωτογράφο, αφού θέλετε να βγάζετε φωτογραφίες; Πληρώσαμε για τα βραβεία, πόσο μας κόστισε όλο αυτό το σόου; γιατί πάλι σόου κάνατε στην Αθήνα».

Στα παραπάνω απάντησε ο αντιδήμαρχος κ. Τ. Αλόγλου. Αφού ενημέρωσε πως ο διαγωνισμός γίνεται κάθε χρόνο και φέτος ήταν η 5η συνεχή χρονιά συμπλήρωσε πως συνδιοργανώθηκε από την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και την Περιφέρεια Αττικής, ενώ η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από 30 δημάρχους που βαθμολογεί σε κάθε κατηγορία. «Για να συμμετέχεις στη διαδικασία πληρώνεις, δεν πληρώνεις για να πάρεις το χρυσό ή το αργυρό μετάλλιο. Θα μπορούσες να μη συμμετέχεις… Πήραν βραβείο όλοι οι δήμοι; Πήραν αρκετοί δήμοι, ίσως και το σύνολο ίσως και οι περισσότεροι που μετείχαν» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Αναφορικά με το μέγεθος της αντιπροσωπείας του Δήμου Χανίων –εννιά άτομα- ο κ. Αλόγλου επεσήμανε πως «τα έξοδα του Δήμου βαρύνουν 5 άτομα, οι υπόλοιποι πλήρωσαν από την τσέπη τους!», ενώ υπογράμμισε πως οι πολλοί αντιδήμαρχοι παραβρέθηκαν καθώς ο δήμαρχος δεν ήθελε να παραλαμβάνει όλα τα βραβεία ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του.

Φιλοξενία Ουκρανών στα Χανιά

Τη φιλοξενία αρχικά δύο γυναικών από την Ουκρανία και των παιδιών τους στον ξενώνα φιλοξενίας του Δήμου ανακοίνωσε ο κ. Π. Σημανδηράκης, συμπληρώνοντας πως « υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν συνολικά περίπου 15 άτομα». Την ανάγκη να στηριχθούν οι πρόσφυγες τόνισε ο κ. Β. Τελεμένης από την παράταξη του Α. Παπαδογιάννη, ενώ στην ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο κ. Τ. Βάμβουκας λέγοντας πως συμφωνεί με τη φιλοξενία των προσφύγων και την έκδοση ψηφίσματος.

«Είναι πάνδημη η καταδίκη της εισβολής των Ρώσων» ανέφερε ο Γ. Σαρρής, που στη συνέχεια μίλησε «για επιλεκτική ευαισθησία κάποιων» και για «αλά καρτ ευαισθησία για τους πολέμους, δεν είχαμε ανάλογες αντιδράσεις από κάποιους στους πολέμους που έκανε το ΝΑΤΟ και η ΗΠΑ».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ν. Βουρλάκης λέγοντας πως «είναι εγκληματική η εισβολή στην Ουκρανία αλλά είναι υποκριτική και επικίνδυνη η στάση αυτών που βλέπουν μόνο την εισβολή της Ρωσίας και δεν βλέπουν τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο και τους δικούς του πολέμους και όχι μόνο δεν τον βλέπουν αλλά σφιχταγκαλιάζονται και μαζί τους».

Στην τοποθέτηση του ο Σ. Ρίζος τόνισε πω ς«ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τώρα. Ένοχοι είναι και ο Ρώσικος και ο Δυτικός Ιμπεριαλισμός που έχουν ξεκινήσει ένα πόλεμο στην πλάτη του λαού της Ουκρανίας ».

Ανοιχτό το Δημ. Γηροκομείο για ηλικιωμένους της “Αγίας Σκέπης”;

Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων
Η δικηγόρος κ. Μ. Παπαδάκη

Στους δημοτικούς συμβούλους μίλησε η δικηγόρος κ. Μαρία Παπαδάκη που είναι συνήγορος των οικογενειών που είχαν άτομα στην ιδιωτική ΜΦΗ (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων). Η κ. Παπαδάκη ευχαρίστησε το Δημοτικό Γηροκομείο που σε σχετικό ερώτημα της Περιφέρειας Κρήτης δήλωσε ότι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 15 ηλικιωμένους από την ΜΦΗ, αν η τελευταία κλείσει με δικαστική απόφαση μετά την προφυλάκιση των ιδιοκτητριών της. Ο πρόεδρος του Δημ. Γηροκομείο κ. Γιάννης Σημαντηράκης επεσήμανε πως για να μεταφερθούν οι 15 ηλικιωμένοι θα πρέπει να το αποφασίσει η Περιφέρεια και ότι το Δημ. Γηροκομείο μπορεί να φιλοξενήσει τους 15 ηλικιωμένους με την προϋπόθεση ότι θα είναι κινητικά αυτοεξυπηρετούμενοι! Σημειώνεται πως στη ΜΦΗ φιλοξενούνται κυρίως άνθρωποι που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Διχάζει η μείωση των τμημάτων στο 3ο Δ.Σ. Χανίων

Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων
Οι εκπαιδευτικοί του 3ου Δ.Σ. που κατέθεσαν το ψήφισμα τους.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών του 3ου Δ.Σ. Χανίων διάβασαν δύο δάσκαλοι στο δημοτικό συμβούλιο. Οι εκπαιδευτικοί αντιτίθενται στα σχέδια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μειώσει από 12 σε 11 τα τμήματα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Ζητούν από το Δ.Σ. να ανακαλέσει την απόφαση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου για 11 αίθουσες και προτείνουν την αλλαγή χρήσης του 2ου γραφείου διδασκόντων (25 τ.μ.) ώστε εκεί να λειτουργήσει το 12ο τμήμα.
Η σύμφωνη γνώμη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου για τη μείωση των τμημάτων σε 11 κατατέθηκε επίσης στο Δ.Σ. Οι γονείς τονίζουν πως ως 12η αίθουσα χρησιμοποιούνταν η αίθουσα πληροφορικής που ήταν και ακατάλληλη για ένα τμήμα και την ίδια ώρα στερούσε από τα παιδιά τη διδασκαλία του μαθήματος των υπολογιστών.
Με απόφαση του προέδρου του Δ.Σ. κ. Ευτύχη Δαμιανάκη το θέμα θα συζητηθεί σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια.

Παρουσιάστηκε το “Εν Χανίοις 2021”

Η Επιμελήτρια της έκδοσης, Ζαχαρένια Σημανδηράκη

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του νέου, 15ου, τόμου της έκδοσης “Εν Χανίοις 2021”,

Η παρουσίαση των εργασιών έγινε με παράλληλη προβολή σχετικών διαφανειών από την Επιμελήτρια της έκδοσης, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής παρουσίασε ο καθηγητής, Γιάννης Κοκκινάκης.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Σημανδηράκης σχολίασε πως «άλλη μία εκδοτική προσπάθεια φτάνει στην ολοκλήρωση της και παρουσιάζεται στο κοινό των Χανίων και όχι μόνο, που αναζητά γνώσεις, πληροφορίες για τον πολιτισμό, την ιστορία, τη λαογραφία. Η φετινή έκδοση έχει ένα ιδιαίτερο χρόνο αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Από μεριάς της η Ζαχαρένια Σημανδηράκη εξήγησε πως στον φετινό τόμο, «όλα τα θέματα άπτονται της Κρητικής Επανάστασης του 1821 στο νησί, καλύπτουμε ένα αρκετά μεγάλο φάσμα των πτυχών αυτής της Επανάστασης. κυρίως όμως αγνώστων στοιχείων που έρχονται στο φως μετά από εντελεχή έρευνα, πλήρη τεκμηρίωση και μεγάλη βιβλιογραφία στο κάθε κείμενο».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Περιφερειακή Σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη επισημαίνοντας ότι «είναι μία έκδοση η οποία κουβαλάει κομμάτια της ιστορίας, της πείρας, της εμπειρίας, της πορείας ενός λαού από τη στιγμή που έγινε έθνος. Δεν είναι απλά μια αποτύπωση, είναι ουσιαστικά η πορεία του έθνους ουσιαστικά μετά που πάτησε στα πόδια του και πήρε την μορφή του έθνους και του κράτους. Μέσα από αυτό είδαμε πολλά, μάθαμε πολλά και αναδείχθηκαν πολλά που είχαν χαθεί στη λήθη ή και που αν θέλετε, όπως στο σημείο ότι η Κρήτη δεν συμμετείχε και τόσο πολύ στην Επανάσταση, είναι τελείως λάθος, αναδείχθηκε μέσα από πάρα πολλές συζητήσεις ή και αναφορές σε διαφορετικές εκδηλώσεις και από διαφορετικούς φορείς».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ δύο νεαροί μετά από τροχαίο στα Χανιά

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν μέχρι το βραδυ του Σαββάτου δύο νεαροί που τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από τροχαίο με μηχανάκι, τα ξημερώματα...

Χανιά: Τροχαίο με δύο τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματισμούς και υλικές ζημιές το μεσημέρι της Κυριακής στην παλιά εθνική οδό Χανίων- Κισσάμου στο ύψος της Παρηγοριάς. Δύο οχήματα συγκρούστηκαν...

Τραγωδία στον Αποκόρωνα – Νεκρή 61χρονη σε τροχαίο, τραυματίας ο σύζυγος της

Γυναίκα 61 ετών από την περιοχή του Αποκόρωνα έχασε τη ζωή της σήμερα  όταν το αγροτικό στο οποίο επέβαινε, έπεσε σε γκρεμό. Το περιστατικό έγινε...

Παραμένουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ οι δύο τραυματίες από το τροχαίο στον Σκινέ

Διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων παραμένουν οι δύο τραυματίες ηλικίας 20 και 18 ετών, από το τροχαίο...

Τραγική κατάληξη στις έρευνες για τον 65χρονο Γάλλο

Τραγική κατάληξη είχανε οι έρευνες για τον εντοπισμό του 65χρονου Γάλλου που αγνοούνταν από την Παρασκευή στο μονοπάτι Ε4 μεταξύ Σούγιας και Αγίας Ρουμέλης. Σύμφωνα...

Ολιγόλεπτη αλλαγή…κατεύθυνσης στην οδό Δασκαλογιάννη! (φωτ.)

Ολιγόλεπτη αλλαγή...κατεύθυνσης στην οδό Δασκαλογιάννη στις 9.30 το πρωί! Για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του κρουαζιερόπλοιου που βρίσκεται ανοικτά του λιμανιού η Δασκαλογιάννη έγινε για λίγα...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα