Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Από το Ηράκλειο ξεκινούν την Κυριακή οι παραστάσεις του πρωτότυπου έργου «Οι σπόροι της Σμύρνης»

H Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως έχει χαρακτηρίσει το 2022, παρουσιάζει σε τέσσερις παραστάσεις το πρωτότυπο έργο «ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» του Νίκου Πλατύραχου, τιμώντας τον προσφυγικό Ελληνισμό της Κρήτης. Οι παραστάσεις που έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό ξεκινούν από το Ηράκλειο, 28 Αυγούστου – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», συνεχίζονται στο Ρέθυμνο, 30 Αυγούστου – Θέατρο «Ερωφίλη», ακολουθεί η παράσταση στα Χανιά, 31 Αυγούστου – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου και ολοκληρώνονται στον Άγιο Νικόλαο, 2 Σεπτεμβρίου – Πλαζ ΕΟΤ. Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 το βράδυ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πρωτότυπο έργο με ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης

Όπως τονίζει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώ-στας Φασουλάκης, η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου) και την ΠΕΔ, στα πλαίσια των 100 χρόνων και του Αφιερωματικού Έτους για τη Μικρασία, ανέθεσε την δημιουργία αυτού του σπουδαίου έργου. Για εμάς είναι σημαντική η συνεργασία αυτή, γιατί ου-σιαστικά είναι ένα πρωτότυπο έργο που γράφτηκε στην Κρήτη με αρκετούς συντε-λεστές από το νησί. Είναι χαρά μας που γίνεται αυτό και πιστεύουμε πως η παρά-δοση που έχουμε στο νησί να δημιουργούνται πρωτότυπα έργα σε συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, είναι πολύ σημαντικό».

Έργο της πολιτιστικής ώσμωσης του ελληνισμού

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, ο συνθέτης και μαέστρος Νίκος Πλατύραχος επεσήμανε πως «οι σπόροι της Σμύρνης» είναι ένα έργο αποτέλεσμα της πολιτιστικής ώσμωσης που έφερε ο πολιτισμός της Μικρασίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως ως αποτύπωμα της ώσμωσης και των επιρροών της θα παρουσιαστεί στο κοινό της Κρήτης.
Η πρωτότυπη σύνθεση εδράζεται αρχικά, τόσο σε τραγούδια και μουσικές της Σμύρνης, όσο και στη «σπορά» αυτών στην ελληνική ενδοχώρα μετά τη μικρασιατι-κή καταστροφή, στη μετεξέλιξή τους δηλαδή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έως και την κατάληξη σε αυτό που ευρέως ονομάζουμε έντεχνο τραγούδι, μιας διαδρο-μής, περίπου, 40 χρόνων.

Σημαντικοί ερμηνευτές

Ο Διευθυντής της Χορωδίας Ιωάννης Ιδομενέως σημείωσε πως ο Νίκος Πλατύραχος στο πρωτότυπο έργο του έχει καταφέρει να κρατήσει την ουσία των εξαιρετικών τραγουδιών και να τα προσαρμόσει για να παιχτούν από τη Συμφωνική Ορχήστρα και να τραγουδηθούν με το χορωδιακό ήχο, φτιάχνοντας ένα σύνολο με πολύ εσω-τερική ένταση και μοναδικότητα.
Η Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη διεύθυνση του συνθέ-τη Νίκου Πλατύραχου συμπράττει με το εμβληματικό συγκρότημα POLIS Ensemble, το φωνητικό σύνολο «Φωνωδία», υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ιδομενέως, ενώ η παράσταση σφραγίζεται από την παρουσία του διεθνούς μας βαρύτονου Τάση Χρι-στογιαννόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια της εν λόγω περιόδου, ολοκληρώνοντας την επαφή του κοινού μ’ έναν τρόπο πληρέστερο και πιο κοντινό στα ακούσματά της βιωμένης μνήμης του.

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης

Η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη επεσήμανε πως «είναι μεγάλη τιμή για τη συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου που συμμετέχει σε αυτή την πρωτότυπη παράσταση. Η συμφωνική ορχήστρα στε-λεχώνεται από νέους ταλαντούχους μουσικούς που εδώ συμπράττουν με σημαντι-κούς και αναγνωρισμένους δημιουργούς, καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα και είναι έτοιμη να μοιραστεί τη φρεσκάδα και το ταλέντο της».
Στις παραστάσεις συμμετέχουν σημαντικές καλλιτεχνικές δυνάμεις της Κρήτης και των νέων της, που συμπράττουν με σημαντικούς και καταξιωμένους δημιουργούς, ερμηνευτές και μουσικά σχήματα παράγοντας πρωτότυπο έργο, αποδίδοντας συγ-χρόνως φόρο τιμής στη Μικρά Ασία και τους ανθρώπους της.

Μνήμη, έμπνευση και δημιουργία

Ο Γιάννης Γιαννακάκης Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων, υπογράμμισε πως «εκτός από τη μνήμη μιας καταστροφής είναι ευκαιρία να θυμηθούμε και όσα γέννησε αυτή η με-τακίνηση του πληθυσμού με την έμπνευση η οποία συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και σήμερα. Αυτή η έμπνευση όπως μεταφέρεται από τους δημιουργούς και τη Συμφωνι-κή Ορχήστρα Νέων Κρήτης και τους υπόλοιπους συντελεστές θα είναι μια ακόμη ευ-καιρία να συναντηθούμε όλοι μαζί στα θέατρα της Κρήτης».
Η λογική της παράστασης είναι μία κινηματογραφική διαδρομή, με ανάλογης από-χρωσης ενορχήστρωση για συμφωνική ορχήστρα και ορχηστρικά κομμάτια που α-ναδεικνύουν τη δεινότητά της.
Ο Θωμάς Κρεβετζάκης Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, μίλησε για τα «πολύτιμα κιβώτια μνήμης» τα οποία μετέφεραν οι μικρασιάτες και ο Νίκος Πλατύραχος μας τα παρου-σιάζει «σε ένα σύγχρονο έργο με επαναπροσεγγίσεις αλλά και με πρωτότυπη μου-σική βασισμένη στα ηχοχρώματα τα οποία μετέφεραν και βοήθησαν στην αναζωο-γόνηση τόσο του αστικού όσο το ελαφριού, αλλά κυρίως του ρεμπέτικου τραγουδιού. Εγώ θα πρόσθετα και στο κομμάτι της κρητικής μουσικής με τους πρωτομάστορες».

Πολιτισμός και συγκρητισμός

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης υπενθύμισε πως τα τελευταία χρόνια Περιφέρεια Κρήτης και Μητροπολιτικοί Δήμοι έχουν προ-σπαθήσει μέσω του πολιτισμού να ενώσουν και να αξιοποιήσουν την έννοια του συ-γκρητισμού. «Οι σπόροι της Σμύρνης, μια παραγωγή με σημαντικότατους καλλιτέ-χνες, ένα πρωτότυπο έργο, έρχεται να αναδείξει τη συνεργασία όλης της Κρήτης μέσω του πολιτισμού. Η δημιουργία πρωτότυπων έργων μας έχει φέρει όλους πιο κοντά και αναδεικνύει και την Κρήτη συνολικά. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και σας περιμένουμε όλους στις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Κρήτη».

Κλασική μουσική παράδοση

Το έργο, που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη για το αφιερωματικό έτος 2022, είναι ενιαίο, τα μουσικά θέματα αναδύονται το ένα μετά το άλλο, ή σε ευρηματικές αντι-στίξεις (το ένα μέσα στο άλλο, ή σε παράλληλες γραμμές), μέσα από «γέφυρες» πρωτότυπης μουσικής.
Ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, μέλος του POLIS ENSEMBLE μίλησε για καινούργιες εμπειρίες του μουσικού σχήματος, σε σημαντικούς χώρους που θα δοθούν οι παρα-στάσεις καθώς και τη δυνατότητα μέσα από αυτές, ν’ αναδειχθεί η κλασική φύση των αποκαλούμενων παραδοσιακών ανατολικών οργάνων όπως είναι οι λίρες, τα κανο-νάκια, τα λαούτα κ.α.

Διοργάνωση

Οι παραστάσεις διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την ΠΕΔ Κρήτης, με τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου και την πολιτιστική εταιρεία Τεχνότροπον – Artway Cultural Productions.

Συντελεστές

Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Φωνωδία, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ιδομενέως
Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ

POLIS ENSEMBLE
Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – κιθάρες, λαούτο, λαύτα
Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά
Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα
Νίκος Παραουλάκης – νέυ
Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Πλατύραχος
Σολίστ στη λύρα: Γιώργος Γλυκοκόκαλος

Πρόγραμμα παραστάσεων:
Ηράκλειο, 28 Αυγούστου – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
Ρέθυμνο, 30 Αυγούστου – Θέατρο «Ερωφίλη»
Χανιά, 31 Αυγούστου – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Άγιος Νικόλαος, 2 Σεπτεμβρίου – Πλαζ ΕΟΤ
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00
Είσοδος ελεύθερη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα