Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Από το αδύναμο αγρόκτημα στο άδειο πιάτο

Ένα γενικό μπέρδεμα χωρίς τελειωμό φαίνεται να βασιλεύει στους πολιτικούς κύκλους τόσο της γεωργίας, όσο και του εμπορίου . Βέβαια, δίπλα στο ενεργειακό ζήτημα, που όλα αυτά είναι μερικά σημεία από τις λάθος αποφάσεις των μέτριων ταγών της Ευρώπης. Και φαίνεται από τα στοιχεία που γνωρίζουν το φως της δημοσιότητας. Οι Ευρωπαίοι, μετά το σύρσιμο πίσω από τους Αμερικάνους κάθονται και αρχίζουν να κρυώνουν από τώρα. Σε αντίθεση, οι Αμερικάνοι που πάνε πάντα με τους ισχυρούς προσπαθούν και τα καταφέρνουν να τα βρουν με τους Ρώσους!

Σε ένα σοβαρό σημείωμα του ΔΝΤ πριν λίγες μέρες, για τα τρόφιμα και την ενέργεια που οδηγούν την παγκόσμια αύξηση του πληθωρισμού1 φαίνεται ότι είναι οι κύριοι παράγοντες αυτού του πληθωρισμού, όπως δείχνει το διάγραμμα που ακολουθεί. Έτσι, ένας οργανισμός όπως το ΔΝΤ διαπιστώνει ‘ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων από μόνος του έχει διαβρώσει το παγκόσμιο βιοτικό επίπεδο σε μικρό χρονικό διάστημα, με τον ίδιο ρυθμό που είχε ο πληθωρισμός όλων των καταναλώσεων τα πέντε χρόνια αμέσως πριν από την πανδημία.
Ο πληθωρισμός συνέχισε να ανεβαίνει μέχρι τον Ιούλιο, με το μερίδιο των τροφίμων να αυξάνεται περαιτέρω, ενώ οι κατηγορίες που σχετίζονται με την ενέργεια να χαλαρώνουν ελαφρώς. Αυτό συνάδει με την πιθανότητα οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας να έχουν ήδη επιβαρύνει τους καταναλωτές ταχύτερα από ότι οι υψηλότερες τιμές χονδρικής των τροφίμων.


Με τις αυξανόμενες τιμές να συνεχίζουν να συμπιέζουν το βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως, η τιθάσευση του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα έχει αναπόφευκτα πραγματικό οικονομικό κόστος, το οποίο όμως θα επιδεινωθεί μόνο με την καθυστέρηση της λήψης διορθωτικών μέτρων. Η στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων στους πλέον ευάλωτους. Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων επιπτώσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα πρέπει να επικεντρώνονται σε εκείνους που πλήττονται περισσότερο χωρίς να στρεβλώνουν τις τιμές. Και με τους κρατικούς προϋπολογισμούς τεντωμένους από την πανδημία, τέτοιες πολιτικές θα πρέπει να αντισταθμιστούν από αυξημένους φόρους ή χαμηλότερες κρατικές δαπάνες. Και η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν καταλήγει με το απόφθεγμα «Το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ εξακολουθεί να προσαρμόζεται στην παγκόσμια αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων».
Δε διστάζουν όλοι να κρύβουν ότι η πανδημία και η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με βασικά χαρακτηριστικά τη διατάραξη στο εμπόριο αγροδιατροφικών και λιπασμάτων οδηγεί σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις, με συνέπεια τον πληθωρισμό. Η διασύνδεση του ενεργειακού με το αγροδιατροφικό κινδυνεύει όντως να οδηγήσει σε αδυναμία επίτευξης των στόχων των Ευρωπαίων από τις προσπάθειες στο αγρόκτημα και μέσω μιας υγιούς διαδικασίας να γεμίζει το πιάτο.
Δύσκολα η αλληλεγγύη θα καλύψει τα κενά και πρέπει να κατανοήσουμε ότι η διαδικασία απόκρυψης της αλήθειας από το μέσο Ευρωπαίο πολίτη δε δείχνει υγεία που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος, κυρίως μετά τη συνεχιζόμενη πανδημία.
Το εξοργιστικό που δείχνει και την αποτυχία της Κομισιόν φον ντερ Λάϊεν αφορά περιπτώσεις όπως ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει προτρέψει τις αμερικανικές εταιρείες να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις εισάγει κρίσιμα ρώσικα εμπορεύματα, όπως λιπάσματα, καθιστώντας αδύνατη τη μετάγγιση αγροτικής πολιτικής των Ευρωπαίων που θα βλέπουν την παραγωγή τους να διαιρείται διά του 2, καθώς θα έχουν σοβαρές ελλείψεις από φτηνά λιπάσματα.
Από την άλλη, εντύπωση δημιουργεί ανάλυση όπου φαίνεται ότι οι ΗΠΑ εισήγαγαν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία, από το Φεβρουάριο 2022, καθώς αναγκάζουν άλλους να σταματήσουν να συνεργάζονται με τη Μόσχα. Η Αμερική συνεχίζει να εισάγει βασικά αγαθά από τη Ρωσία, ενώ πιέζει τους άλλους να μην το κάνουν.2 Αφού η Ρωσία εξαπέλυσε την αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεσμεύθηκε να «απομονώσει» τη Ρωσία και να «παραλύσει» την οικονομία της. Ωστόσο, ο ευρασιατικός γίγαντας όχι μόνο αντιμετώπισε την καταιγίδα σε μεγάλο βαθμό αλώβητος, αλλά κατάφερε ακόμη και να κερδίσει, ενώ το μπούμερανγκ των κυρώσεων άρχισε να καταστρέφει τις δυτικές οικονομίες.
Η Ρωσία κατάφερε να διατηρήσει την οικονομική της ισχύ, να επιβάλει κυρώσεις και ακόμη και να δημιουργήσει εναλλακτικά συστήματα πληρωμών με μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία. Και όμως, οι ΗΠΑ, ως ηγέτιδα δυτική δύναμη, αυτή που ώθησε τους Ευρωπαίους και άλλους υποτελείς της σε έναν οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία, με καταστροφικές συνέπειες για την ΕΕ και άλλες οικονομίες, συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Μόσχα.
Τα έχουμε γράψει πολλές φορές τελευταία, όλα τα μέτρα είναι αδύνατον να στραφούν κατά της Ρωσίας. Η Ευρώπη που χάιδευε και την Τουρκία, τη βλέπει τώρα και δεν τολμά ούτε κιχ να βγάλει, ουσιαστικά στο πλευρό της Ρωσίας!
Πάνω από 3.600 πλοία έχουν μεταφέρει αγαθά στις ΗΠΑ από τη Ρωσία! Είδατε κανένα ρωσικό πλοίο να ξεφορτώνει στην Ελλάδα, ή σε άλλο κοινοτικό κράτος?
Περίεργος ο τρόπος που σκέφτονται οι Αμερικάνοι, που παραπέμπουν σαφώς στο δόγμα του βασικού εχθρού του Μπάιντεν, του πρώην προέδρου Τραμπ, που πρέσβευε «πρώτα η Αμερική».

1. https://blogs.imf.org/2022/09/09/how-food-and-energy-are-driving-the-global-inflation-surge/?utm_medium=email&utm_source=govdelivery
2. https://www.globalresearch.ca/america-imported-over-6-billion-goods-from-russia-since-ukraine-invasion/5791564


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα