Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Από το 2025 σε εφαρμογή τα νέα τεκμήρια – Τι αλλάζει

Στο τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής για την αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης, προκειμένου αυτά να εφαρμοστούν από το 2025.

Στόχος, όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, είναι να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής, αλλά κυρίως οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα. Ταυτόχρονα, η επιτροπή θα προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις έτσι ώστε να υλοποιηθεί και η προεκλογική εξαγγελία για μείωσή τους κατά 30% μεσοσταθμικά. Ήδη, όπως μεταδίδει το capital.gr, έχει συσταθεί επιτροπή με επικεφαλής τη Μαίρη Ψύλλα, γενική γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής, και έργο της επιτροπής είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και η διατύπωση απόψεων και προτάσεων σχετικά με το θέμα της αναμόρφωσης των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, βασικός στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρμογή των ρυθμίσεων για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση, που στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ανάμεσα στα νοικοκυριά με την αλλαγή του τεκμαρτού τρόπου προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων.

Σήμερα περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημά τους και όχι το πραγματικό. Μάλιστα, το ποσό που τους πρόσθεσε η εφορία ανήλθε στα 5,5 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της εφορίας:

– 547.827 μισθωτοί, αν και δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα ύψους 1,46 δισ. ευρώ, φορολογήθηκαν για εισοδήματα 2,84 δισ. ευρώ, καθώς με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκαν εισοδήματα ύψους 1,38 δισ. ευρώ.

– 465.238 συνταξιούχοι δήλωσαν εισοδήματα 992 εκατ. ευρώ ευρώ. Ωστόσο φορολογήθηκαν για εισοδήματα 2,29 δισ. ευρώ λόγω τεκμηρίων.

– 377.292 εισοδηματίες δήλωσαν εισοδήματα 209 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα τεκμήρια αποκάλυψαν εισοδήματα 1,78 δισ. ευρώ και τελικά φορολογήθηκαν για εισόδημα 1,98 δισ. ευρώ.

– 180.889 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ενώ δήλωσαν εισόδημα ύψους 391 εκατ. ευρώ, η εφορία τούς πρόσθεσε τεκμαρτό εισόδημα 759 εκατ. ευρώ.

– 91.045 φορολογούμενοι με αγροτική δραστηριότητα εμφάνισαν στην εφορία εισόδημα 185 εκατ. ευρώ. Με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκαν 328 εκατ. ευρώ και φορολογήθηκαν για πραγματικό και τεκμαρτό εισόδημα 513 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι ανωτέρω 1,66 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν στην εφορία πραγματικό εισόδημα 3,2 δισ. ευρώ, με την εφορία να εντοπίζει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων ύψους 5,56 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν επίσης τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

– Σε 356.188 φορολογούμενους η Προστιθέμενη Διαφορά Τεκμηρίων (ΠΔΤ) είναι μέχρι 1.000 ευρώ.

– Σε 975.263 φορολογούμενους η ΠΔΤ είναι 1.000 – 5.000 ευρώ.

– Σε 319.669 φορολογούμενους η ΠΔΤ είναι 5.000 – 10.000 ευρώ.

Οι αλλαγές που εξετάζονται στα τεκμήρια διαβίωσης

– Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

– Τροποποιήσεις στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους αγάμους και των 5.000 ευρώ για τους εγγάμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης.

– Εξάλειψη στρεβλώσεων και αδικιών που προκαλεί ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα