Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Απληστία κερδοσκόπων

Ακρίβεια και αισχροκέρδεια είναι δύο λέξεις που απασχολούν την επικαιρότητα και αναγκάζουν την πολιτική ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης να αναγνωρίσει την ύπαρξη του προβλήματος. Επισημαίνεται ότι «σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία», ξεκαθαρίζεται δε πως «κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών σε βάρος των καταναλωτών… θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση». Η θεομηνία στον θεσσαλικό κάμπο θεωρήθηκε ότι ήταν ευκαιρία στους κερδοσκόπους να προβούν σε αυθαίρετες αυξήσεις οπωροκηπευτικών, φρούτων, σιτηρών κ.ά.
Καθυστερημένες και αποσπασματικές οι παραδοχές και οι υποσχέσεις της πολιτείας ότι «θα ενταθούν οι έλεγχοι, ότι δεν θα ανεχθούν κερδοσκοπία στα οπωροκηπευτικά». Καταγγέλλονται οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων, σε συνεργασία με τους μεταπράτες και χονδρέμπορους, ότι αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, δημιουργώντας τεχνητές ελλείψεις, για ν’ ανεβάσουν τις τιμές όταν ωριμάσουν οι συνθήκες στην αγορά προς όφελος τους.
Ωστόσο αποδεικνύεται ότι οι αισχροκερδείς είναι αχόρταγοι. Η πολιτεία αναζητά ν’ ανακαλύψει κυρίως απ’ τις επιχειρήσεις και τις αλυσίδες τροφίμων τις αιτίες των ανατιμήσεων και πως οι τιμές των προϊόντων απ’ την παραγωγή φτάνουν στο ράφι με τόση μεγάλη διαφορά.
Τι συμβαίνει σ’ αυτό το διάστημα; Δεν επιτρέπεται τέτοια αισχροκέρδεια. Δεν δικαιολογούνται οι τιμές στο λάδι και σε άλλα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας, να έχουν τόση αύξηση. Κάποιος που αποθήκευσε λάδι πέρυσι με 3€ το λίτρο, το πωλεί σήμερα προς 12€ το λίτρο, όπως αυτό που αγοράζει φέτος με 7€ το λίτρο.
Ανακοινώθηκε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στο στάδιο της τυποποίησης και της διανομής. Θα ζητούνται εγγράφως στοιχεία που δικαιολογούν τις ανατιμήσεις, δηλαδή από πρώτες ύλες, εργατικά, μεταφορικά, αν είναι ανάλογες με τις τελικές τιμές. Τα στοιχεία παίρνονται απ’ τα τιμολόγια, πόσο αγοράζεις, πόσο πουλάς. Να μπει πλαφόν στα κέρδη των μεταπρατών και των επιχειρήσεων. Δεν γίνεται μία Τράπεζα να δίνει τόκο 0,5-0,7% καταθέσεων και να δανείζει με 5% ή και πιο πάνω, που σημαίνει τεράστιο περιθώριο κέρδους.
Όταν οι καταναλωτές πληρώνουν λογαριασμούς ΔΕΗ, ύδρευσης, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ενοίκιο, δεν μένει τίποτα για τα απαραίτητα είδη διατροφής απ’ τα σούπερ μαρκετ, τα οποία κι αυτά κερδίζουν δισ. €. Αυτό λέγεται αισχροκέρδεια και εκεί πρέπει να γίνει παρέμβαση της πολιτείας. Να γίνει φορολόγηση των υπερκερδών και να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα που, δυστυχώς, δεν αποφασίζονται.
Με “καλάθια” και “pass” δεν λύνεται το πρόβλημα, όταν κι αυτά σταματούν στο τέλος του χρόνου. Τι θα γίνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των υπερκερδών; Η απληστία, η λαιμαργία, να ’χει κανείς περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται δεν καταπολεμάται με ημίμετρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα