Την προσοχή των αγροτών για τους εχθρούς της ελιάς σε μεσοπρώιμες περιοχές, όπου δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση, εφιστά με ενημερωτικό δελτίο του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού ελέγχου Ηρακλείου του Υπουργείου Παραγ. Ανασυγκρότησης.
Πρόκειται για τα έντομα και τα σκαθάρια: Πυρηνοτρήτης, Ρυγχίτης και Ωτιόρυγχος και Μαργαρόνια.
Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο στις μεσοπρώιμες περιοχές του Νομού Χανίων συνίσταται ψεκασμός κάλυψης με κατάλληλα εγκεκριμένα εντομοκτόνα, ενώ ειδικότερα για την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη, επισημαίνεται ότι τον καταλληλότερο χρόνο επέμβασης την περίοδο 8 με 10 Ιουνίου.
Οπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο του Περιφερειακού Κέντρου, τα βλαστικά στάδια ποικιλίας κορωνέικης στις πρώιμες περιοχές έχουν ως εξής: Καρποί μεγέθους κόκκου σιταριού – έναρξη ξυλοποίησης πυρήνα, στις μεσοπρώιμες περιοχές: Ολοκλήρωση καρπόδεσης – καρποί μεγέθους κόκκου σιταριού και στις όψιμες περιοχές: Ολοκλήρωση άνθησης – έναρξη καρπόδεσης.
Αναλυτικότερα:
Πυρηνοτρήτης: Στις μεσοπρώιμες περιοχές η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ξεκίνησε στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Μαΐου. Στο δίκτυο παγίδευσης παρατηρούνται υψηλοί πληθυσμοί. Από τις δειγματοληψίες στους νεαρούς καρπούς διαπιστώνονται πυκνές ωοτοκίες και έναρξη εκκολάψεων. Το έντομο γεννά τα αβγά του κυρίως πάνω στον κάλυκα και οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται κατευθείαν μέσα στον καρπό.
Οι προσβεβλημένοι καρποί είτε ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν λόγω τραυματισμού του ποδίσκου δίνοντας πρώιμη θερινή καρπόπτωση είτε παραμένουν στο δέντρο και πέφτουν το φθινόπωρο. Στόχος της επέμβασης είναι η θανάτωση των νεαρών προνύμων πριν μπουν στον καρπό.
Οδηγίες: Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν οι ελαιώνες με μικρή και μέτρια καρποφορία. Στις μεσοπρώιμες περιοχές συνίσταται ψεκασμός κάλυψης με κατάλληλα εγκεκριμένα εντομοκτόνα.
Χρόνοι επέμβασης: Νομοί Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου: 6 – 8 Ιουνίου.
Νομός Χανίων: 8 – 10 Ιουνίου.
Ρυγχίτης ή μπίμπικας: Είναι ένα μικρό καστανόχρωμο σκαθάρι μεγέθους περίπου 0,5 εκατ. με χαρακτηριστικό ρύγχος. Μετά το τέλος της καρπόδεσης τρέφεται με τους καρπούς, οι οποίοι εμφανίζουν χαρακτηριστικές τρύπες μορφής “κρατήρα” στην επιφάνειά τους. Αργότερα ωοτοκεί στους καρπούς που οι προνύμφες προσβάλλουν τον πυρήνα. Έντονες προσβολές μπορούν να προσκαλέσουν πρόωρη καρπόπτωση το καλοκαίρι και κυρίως το φθινόπωρο.
Οδηγίες: Σε ελαιώνες στις μεσοπρώιμες περιοχές που παρατηρήθηκαν ζημιές τα δύο προηγούμενα χρόνια να γίνεται τίναγμα των κλάδων πάνω σε λευκό πανί για εκτίμηση της πυκνότητας του πληθυσμού. Εάν πέσουν περισσότερα από τέσσερα άτομα ανα κλάδο με 5-7 ετήσιους καρποφόρους κλαδίσκους, να γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης.
Επιλέγοντας το κατάλληλο εντομοκτόνο γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη.
Ωτιόρυγχος: Είναι νυχτόβιο σκαθάρι που ανεβαίνει στα δέντρα από τον κορμό κατά τις νυχτερινές ώρες. Προκαλεί χαρακτηριστικά περιφερειακά φαγώματα στα φύλλα (πριονωτά) καθώς και χαρακτηριστική καρπόπτωση μαζί με ποδίσκο του καρπού. Σπάνια προκαλεί ζημιές οικονομικής σημασίας, ωστόσο, τοπικά έχουν αναφερθεί έντονες προσβολές.
Οδηγίες: Σε ελαιώνες μεσοπρώιμων περιοχών με ιστορικό έντονων προσβολών τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με πυρηνοτρήτη φροντίζοντας να γίνεται επιπλέον ψεκασμός στον λαιμό και τον κορμό των δέντρων.
Μαργαρόνια: Στις μεσοπρώιμες περιοχές να συνεχιστεί η προστασία των νεαρών δέντρων στα φυτώρια και στους νέους ελαιώνες.
Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και ποιοτικού ελέγχου Ηρακλείου οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται με την επιλογή των κατάλληλων σκευασμάτων από τις λίστες εγκεκριμένων δραστικών ουσιών.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.