23.4 C
Chania
Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025

Χανιά: Βόσκηση από…ψηλά με τη χρήση drone (video)

Βόσκηση από…ψηλά για τους κτηνοτρόφους με τη χρήση drone, αλγορίθμων, αισθητήρων και καμερών δίνει τη δυνατότητα το πρόγραμμα CHAMELEOΝ, που ολοκληρώθηκε μετά από τρία χρόνια με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon Εurope.

Φορείς υλοποίησης από τα Χανιά, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΜΑΙΧ, με τα αποτελέσματα του να παρουσιάζονται το πρωί της Τετάρτης σε αίθουσα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

Πιλοτικά το σύστημα εφαρμόστηκε από κτηνοτρόφο στην περιοχή του Αποκόρωνα με πολύ καλά αποτελέσματα σύμφωνα με τους μετέχοντες στο πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα με τη χρήση drone, επιτυγχάνθηκε :
• Ο εντοπισμός, μέσω αλγορίθμων, των θέσεων χαμένων προβάτων μέσα σε δύσκολες περιοχές.
• Η καταμέτρηση των προβάτων πάλι με τη χρήση αλγορίθμων.
• Ο εντοπισμός ποια αιγοπρόβατα είναι άρρωστα ή τραυματισμένα, πάλι με τη βοήθεια αλγορίθμων.
• Η χρήση αισθητήρων και καμερών.
• Η χρήση δεξαμενής πάνω στο drone (15 λίτρων) για πιθανή χρήση του στο ψέκασμα.
«Το drone είναι το μέσο μέσα από το οποίο συλλέγουμε την πρωτογενή πληροφορία . Όλα τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν σύντομα και την περασμένη Τρίτη έγιναν οι τελευταίοι έλεγχοι για τη διαχείριση των αιγοπροβάτων. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά θετικά ως εντυπωσιακά ! Μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων του έργου είναι προσβάσιμο σε όλο το κοινό. Οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν είναι μοντέρνες που προσβλέπουν σε μια πράσινη, οικολογική ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Γιώργος Αραμπατζής αναπ. Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης επιστημονικά υπεύθυνος του έργου.

Στο ερώτημα των “Χ.ν.” για πως θα διασφαλιστεί ότι οι κτηνοτρόφοι θα γίνουν κοινωνοί του προγράμματος, πως θα εκπαιδευτούν και πως θα αγοράσουν τα drone o κ. Αραμπατζής απάντησε πως το πρόγραμμα Chameleon προσφέρει «ενδιάμεση ωριμότητα » και τα αποτελέσματα του θέλουν περαιτέρω έρευνα ώστε «να εκπαιδευτούν οι τελικοί χρήστες να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα ώστε να δουν οι κτηνοτρόφοι πως θα έχουν κέρδος και να βρεθούν επιχειρηματικά μοντέλα για να μπουν στην αγορά . Το έργο παρέχει κάποιες πρώτες ιδέες για να μπουν στην αγορά τα προϊόντα του» .

Ο συντονιστής του προγράμματος κ. Παντελής Βελάνας δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι «είχαν πολύ θετικά σχόλια και ήταν ενθουσιασμένοι από τη χρήση του drone. Για όλο το πρόγραμμα υπήρξε συνεργασία μεγάλης κλίμακας σε 9 χώρες με 12 εταίρους».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Γιώργος Μπαουράκης επισήμανε πως στόχος της προσπάθειας ήταν «να περάσουν βοηθητικές λειτουργίες ούτως ώστε ο κτηνοτρόφος να μπορεί να αναγνωρίσει και να ξεχωρίσει το κοπάδι του, να εντοπίσει ασθένειες, κακώσεις ή παράτυπες συμπεριφορές των αιγοπροβάτων. Επειδή τα εδάφη είναι ανώμαλα στην Κρήτη ο κτηνοτρόφος θα μπορεί να παρατηρεί το κοπάδι του με τη βοήθεια του drone που θα το καθοδηγεί από τη στάνη του.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα