Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απεξάρτηση με αλληλοβοήθεια

Στήριξη σε εκατοντάδες ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ, αλλά και στις οικογένειές τους, παρέχει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) που υλοποιείται σε Χανιά, Σητεία, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
Σε απολογισμό για το 2015 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, σημειώνεται ότι συνολικά τα προγράμματα παρείχαν υπηρεσίες σε 1.618 διαφορετικά άτομα, εκ των οποίων τα 895 ήταν εξαρτημένοι από ναρκωτικά ή αλκοόλ και συγγενείς εξαρτημένων.
Συγκεκριμένα, κατά το 2015 το πρόγραμμα στα Χανιά παρείχε υπηρεσίες σε 488 διαφορετικά άτομα, στη Σητεία σε 241, στη Θεσσαλονίκη σε 600 και στη Λάρισα σε 289.
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. λειτουργεί από το 2001 στη Θεσσαλονίκη, από το 2008 στη Σητεία, από το 2013 στα Χανιά και από τα μέσα του 2015 στη Λάρισα, με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων είναι ο ψυχίατρος, τ. αναπλ. καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του Α.Π.Θ.,  Φοίβος Ζαφειρίδης. Επίκεντρο της δράσης του είναι μια εναλλακτική πρόταση στην αντιμετώπιση της εξάρτησης, μέσα από τις ιδέες της αυτοβοήθειας και αλληλοβοήθειας.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΑΝΙΩΝ
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προσέγγιση και υποστήριξη τόσο των ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης είτε από ναρκωτικά, είτε από το αλκοόλ, που παραδοσιακά προσεγγίζουν τις δομές απεξάρτησης, όσο και ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης που για διάφορους λόγους δεν προσεγγίζουν τις δομές απεξάρτησης. Επίσης, βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανθρώπων που παρακολουθούν προγράμματα υποκατάστασης με στόχο την πλαισίωση της διαδικασίας επανένταξής τους.
Κατά το 2015 το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων παρείχε υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης συνολικά σε 488 διαφορετικούς ανθρώπους. Τα αιτήματα από ανθρώπους που απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα μπορούν να ταξινομηθούν ως εξής:
• 124 άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες και νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες ή με πρόβλημα μη φαρμακευτικής εξάρτησης εκ των οποίων οι 69 προσήλθαν στο πρόγραμμα και έλαβαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και οι 71 προσεγγίστηκαν στο πλαίσιο των δράσεων προσέγγισης και ευαισθητοποίησης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στον δρόμο και έλαβαν ανάλογες υπηρεσίες.
• 41 μέλη οικογενειών – φίλοι ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης.
• 2 άνθρωποι με αίτημα βοήθειας για ζητήματα πέρα από τη χρήση ουσιών.
• 10 άνθρωποι έλαβαν υποστήριξη για τη δημιουργία ομάδας – πρωτοβουλίας αυτοβοήθειας -αλληλοβοήθειας γονέων και φίλων νέων με αυτισμό και νοητική υστέρηση.
• 80 άνθρωποι συμμετείχαν σε στοχευμένες δράσεις εκπαίδευσης / πρόληψης της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
• 132 λειτουργοί υγείας, εκπαιδευτικοί και πολίτες άλλων ειδικοτήτων, οι ο- ποίοι/ες παρακολούθησαν ολοκληρωμένο σεμιναριακό κύκλο για τις κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων και για την έννοια και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας (Σεμινάρια γενικού πληθυσμού, Σεμινάρια γονέων, Σεμινάρια ΚΕΚΑ, Σεμινάρια σε στελέχη και οπλίτες 115 Πτέρυγας Μάχης).
• 4 λειτουργοί υγείας παρακολούθησαν ολοκληρωμένο κύκλο εκπαίδευσης (θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο) στο πλαίσιο των δράσεων εκπαίδευσης του προγράμματος.
• 95 κρατούμενοι των Καταστημά – των Κράτησης Αγιάς Χανίων, παρακολούθησαν δράσεις ενημέρωσης για το ζήτημα της εξάρτησης και τον τρόπο λειτουργίας του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Σε επεξηγηματικό σημείωμα του απολογισμού έργου σημειώνεται ότι «το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. συγκροτεί μια διακριτή και καινοτόμα, για τα δεδομένα της χώρας, πρόταση απεξάρτησης καθώς αποτελεί τη μοναδική κρατική πρόταση στην Ελλάδα που θέτει στο επίκεντρο της δράσης της, την ιδέα της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας.
• Το συνολικό κείμενο του απολογισμού είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: http://www.selfhelp.gr/el/main-menu-el/12-self-help-promoting-program/news-el/320-2015report-el.html
• Το πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας Χανίων λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Χανίων στην οδό Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη, τηλέφωνο – Φαξ: 2821023432, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: chania@selfhelp.gr, ιστοσελίδα: www.selfhelp.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα