Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων για τους εκπαιδευτικούς στα Χανιά, με την ΟΛΜΕ να αποφασίζει για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση σήμερα και αύριο και την ΑΔΕΔΥ να έχει προκηρύξει επίσης 48ωρη, αλλά για την Τρίτη και την Τετάρτη.
Η πρόταση για πενθήμερη επαναλαμβανόμενη, όπως και την πρώτη εβδομάδα, δεν πέρασε για 4 μόλις ψήφους από τους αντιπροσώπους των ΕΛΜΕ της χώρας. Για να ψηφιζόταν η πενθήμερη απαιτούνταν το 66,6% και ψηφίστηκε από το 65,5%. Τελικά οι αντιπρόσωποι συμφώνησαν με τη 48ωρη και ακολούθησε η απόφαση της ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους κρίσιμη αναμένεται να είναι η σημερινή ημέρα καθώς μετά την πολύ μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις όλη την προηγούμενη εβδομάδα, το Υπουργείο αναμένει να ξεκινήσει μία κάμψη καθώς οι καθηγητές έχουν χάσει πολλά χρήματα από την πρώτη εβδομάδα της απεργίας.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ
Σημειώνεται ότι για σήμερα η ΕΛΜΕ Χανίων έχει ανακοινώσει συλλαλητήριο στις 10.30 το πρωί στην πλ. Αγοράς. Στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ανοιχτής απεργιακής επιτροπής στο 1ο Γυμνάσιο (πλ. Αγοράς), ενώ αύριο, στις 10.30 το πρωί, θα γίνει νέα  συνάντηση στην πλ. Αγοράς για μαζική εξόρμηση ενημέρωσης και στήριξης του απεργιακού ταμείου της ΕΛΜΕ, ενώ στις 8 το βράδυ θα γίνει συνάντηση με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η ΕΛΜΕ καλεί όλους «στην απεργία για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους».
Ζητά: «Να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι στη θέση τους. Δημόσιο – δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά. Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά, ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα στα σχολεία και τους τόπους εργασίας».
Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων θα πραγματοποιηθεί αύριο και ώρα 7.30 μ.μ. στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων (πλ. Δημ. Αγοράς) και όχι την Πέμπτη, όπως είχε αρχικά αποφασισθεί.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Σε διαμαρτυρία στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων αύριο, στις 12 το μεσημέρι, καλούν τους Χανιώτες με ανακοίνωσή τους οι μαθητές της ΕΠΑ.Σ. Χανίων.
Οπως σημειώνουν «αποφασίσαμε μετά από Γενική Συνέλευση να ενημερώσουμε και να ζητήσουμε τη στήριξη του χανιώτικου λαού για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση είχε ως εξής: Ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων. Οικονομική επιβάρυνση μαθητών για αγορά των απαραίτητων αναλώσιμων, όπως ποδιές, ειδή κομμωτικής. Υποχρεωτική 12μηνη πρακτική άσκηση άμισθη. Φέτος, σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν μία σειρά νέων προβλημάτων που σχετίζονται με τις αλλαγές που έρχονται στο νέο σχολείο. Πλέον, η παιδική εργασία από την ηλικία των 15 ετών με 9 € ημερομίσθιο μεικτό δεν θεωρείται βαρβαρότητα, αλλά πρόοδος και ανάπτυξη! Κατά συνέπεια οι Επαγγελματικές Σχολές περιττεύουν, αφού τα ΕΠΑ.Λ. και οι Σ.Ε.Κ. έρχονται να παίξουν τον ρόλο του τροφοδότη φτηνού ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις εργατικού δυναμικού. Συνέπειες αυτών των αλλαγών είναι οι εξής:
Κλείσιμο των ειδικοτήτων ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. από το νέο έτος και ανάπτυξη των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. Κατάργηση του δικαιώματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά με την παγίωση των ωρομίσθιων καθηγητών. Κλείσιμο από φέτος των ειδικοτήτων υγείας (αισθητική, κομμωτική, φυσικοθεραπεία, βοηθών φαρμακείων)».
Μεταξύ άλλων ζητούν:
1. Πραγματοποίηση όλων των επαναληπτικών εξετάσεων που δεν έγιναν λόγω της απόλυσης καθηγητών.
2. Καμία ειδικότητα να μην κλείσει.
3. Πραγματοποίηση εγγράφων του Α’ έτους.
4. Καθηγητές για όλα τα τμήματα με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασία.
5. Το πτυχίο μας να είμαι η μονή προϋπόθεση για απασχόληση, χωρίς ανάγκη για επιπλέον πιστοποίηση.
6. Πρακτική με μισθό στο ύψος της κλαδικής συλλογικής σύμβασης.
7. Δωρεάν βιβλία, αναλώσιμα.

ΤΟ ΠΑΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ δημοσίου καλεί όλους τους εργαζομένους αύριο σε συγκέντρωση στις  10 π.μ. στην πλ. Ν. Καταστημάτων.
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «συμμετέχουμε μαζικά όλοι και όλες στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την κλιμάκωση του αγώνα.
Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα, να εμποδίσουμε τα μέτρα της σφαγής των δημοσίων υπαλλήλων, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική».

Συλλαλητήριο Εργ. Κέντρου- Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ
Με κοινή τους ανακοίνωση το   Εργατικό Κέντρο  και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Χανίων « καλούν όλους τους εργαζομένους και τα σωματεία σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις αυτής της εβδομάδας που έχουν προκηρύξει ομοσπονδίες της χώρας.  Συμμετέχουμε στη μεγάλη πανεργατική πανδημοσιουπαλληλική απεργία της Τρίτης 24/9/2013 ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ,  στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013 και στο Συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς την Τρίτη 24/09/2013 και ώρα 10:30.
Η συμμετοχή όλων στις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικα, που στοχοποιούν και απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει από το Κοινωνικό Κράτος και πλήττουν τον ελληνικό λαό στο σύνολό του είναι μονόδρομος» αναφέρετε στην ανακοίνωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα