Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Απειλή η διάβρωση για τις ακτές των Χανίων

Θέματα λιμενικών υποδομών και τουρισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χθες το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μανώλη Κοτσιφάκη και στελέχη του Ταμείου. Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη και στο Λιμενικό Ταμείου του Ν. Χανίων, όπου έγινε συζήτηση για τις λιμενικές εγκαταστάσεις του Νομού.

Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών κυριάρχησε στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης « το πρώτο θέμα και το βασικότερο όλων ειδικά μακροπρόθεσμα για τον ελληνικό τουρισμό, είναι το θέμα της διάβρωσης των ακτών. Είναι ένα πρόβλημα που έχει επηρεάσει αρκετά και το παλιό λιμάνι και το Κουμ Καπί, περιοχές που είναι εξαιρετικά σημαντικές ως τοπόσημα για την πόλη των Χανίων. Χαίρομαι που το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ως προς την αντιμετώπιση των σπηλαιώσεων και στις δύο περιοχές αλλά και όσον αφορά την δημιουργία κυματοθραύστη και στις δύο πλευρές που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Για να λυθεί όμως το πρόβλημα θα χρειαστεί μια ευρύτερη παρέμβαση η οποία ενδεχομένως αφορά σε επίπεδο Περιφέρειας. Εκεί θα πρέπει να αναληφθεί μια πρωτοβουλία προκειμένου να δούμε συνολικά το θέμα της διάβρωσης σε όλο τον Νομό Χανίων, το οποίο απειλεί ευθέως τον τουρισμό μας, τα επόμενα χρόνια».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ
Κατά τη συνάντηση Φραγκάκη- Κοτσιφάκη συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στο ενετικό λιμάνι, όπως ο σχεδιασμός για τα σκιάδια και τους κοινόχρηστους χώρους. Όπως έγινε γνωστό σχεδιάζεται η πλακόστρωση του ενετικού λιμανιού. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαν. Κοτσιφάκης εξήγησε ότι η πλακόστρωση αφορά όλο το ενετικό λιμάνι, από το Φρούριο Φιρκά μέχρι το Νεώριο του Μόρο. Το έργο βρίσκεται σε επίπεδο εγκρίσεων μελετών και σχεδιάζεται να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη διετία.
Ο Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ τόνισε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειες που γίνονται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο να προχωρήσει το θέμα των σκιαδίων στο ενετικό λιμάνι.
Επίσης συζήτηση έγινε και για τις παρεμβάσεις – αναπλάσεις του Λιμενικού Ταμείου στα λιμανάκια της Νέας Χώρας και της Αγ. Κυριακής.

Προοπτικές μέσα από τον θαλάσσιο τουρισμό

Την εκτίμηση ότι το τουριστικό μοντέλο θα αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια, εξέφρασε ο Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ στο περιθώριο της επίσκεψης στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
«Είναι δεδομένο ότι οι επισκέπτες θα ζητάνε πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι ζητάνε σήμερα. Δεν θα στέκονται μόνο στο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα”, το οποίο θα παραμείνει ο πυρήνας μας, αλλά χρειάζονται περισσότερες υποδομές, οι οποίες θα στηρίζουν τον θαλάσσιο τουρισμό που έχει μεγάλες προοπτικές, ειδικά για τα Χανιά που έχουν λιμάνια – τοπόσημα όπως το ενετικό λιμάνι των Χανίων, που είναι το πιο γνωστό λιμάνι- τοπόσημο της Κρήτης και της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.
Παράλληλα ο Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ, εκτίμησε ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι διαφορετική από πέρυσι ενώ αναφερόμενος στη θωράκιση του προσωπικού στον τουρισμό στάθηκε στον μεγαλύτερο αριθμό rapid tests αλλά και στα πιστοποιητικά εμβολιασμών, που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη παρά την πανδημία και θα είναι πιθανότατα διαθέσιμα πριν από το Καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φραγκάκης δήλωσε την αισιοδοξία του για την φετινή τουριστική σεζόν, εκτιμώντας ότι λίγο μετά το Πάσχα πιθανόν θα ξεκινήσει η τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας, ενώ από τον Ιούνιο και μετά θα υπάρξει ορατή ανάκαμψη του τουρισμού για φέτος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα