Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Απάντηση στον Δήμαρχο Πλατανιά

Κύριε Διευθυντά,

Ευχαριστούμε τον κύριο Δήμαρχο Πλατανιά για την απάντηση του στο κείμενο που δημοσιεύσαμε στις 15/07/2021, σχετικά με τα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα της τοπικής κοινότητας Μάλεμε ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ .

Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι τα περισσότερα και σημαντικότερα θέματα δεν περιλαμβάνονται στην απάντηση αυτή και πολλά από όσα απαντήθηκαν έχουν υποσχετικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα:

• Φωτισμός:
Η ελλιπής συντήρηση των φωτιστικών της παραλιακής ζώνης, που τοποθετήθηκαν εδώ και 10 χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος αυτών να έχει καταστραφεί και στα εναπομείναντα να παρατηρούνται σπασμένες και καμένες λάμπες. Το ίδιο συμβαίνει και στα καινούργια φωτιστικά της παλαιάς Εθνικής οδού (καμένες λάμπες και σκουριασμένοι ιστοί). Αυτό υποχρεώνει πολλούς πεζούς να κυκλοφορούν στον παραλιακό δρόμο, και όχι μόνο, με τη χρήση φακού κατά τις νυχτερινές ώρες.

• Δενδροφυτεύσεις – Αναπλάσεις:
Προς έκπληξη μας αναφέρεστε σε νέες δενδροφυτεύσεις και αναπλάσεις τις οποίες δεν έχουμε εντοπίσει πουθενά. Η παραλιακή ζώνη πράγματι καθαρίστηκε πριν από την τουριστική περίοδο, καθώς και τα αλμυρίκια μετά τις ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, αλλά αυτό είναι το αυτονόητο. Πολλά όμως αλμυρίκια έχουν ολοκληρωτικά εκριζωθεί και άλλα μερικώς εκριζωμένα πρέπει να προστατευθούν, διότι θα έχουν την ίδια τύχη τον επόμενο χειμώνα.

• Καθαριότητα:
Έλλειψη καλαθιών απορριμμάτων αλλά και μεγάλων κάδων αποκομιδής παρατηρείται σε πολλά σημεία της τ.κ. Μάλεμε. Οι υπάρχοντες κάδοι απορριμμάτων είναι πρόχειρα επισκευασμένοι με πλαστικά πράσινα καπάκια από άλλου τύπου κάδους.
Στα πεζοδρόμια του παραλιακού δρόμου δεν υπάρχει ούτε ένα καλαθάκι απορριμμάτων, τα δε καλαθάκια απορριμμάτων που βρίσκονται στην παλαιά εθνική οδό είναι και ελάχιστα και ασυντήρητα .
Ο καθαρισμός από τα καλάμια είναι επιτακτική ανάγκη και σταδιακά θα έπρεπε να γίνει προσπάθεια για πλήρη εκρίζωση τους από τον οικιστικό ιστό της τ.κ. Μάλεμε και όχι μόνο. Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει ριζικές και προληπτικές παρεμβάσεις.
Ο Δήμος Πλατανιά προέβη σε οδηγίες προς τους δημότες για καθαρισμό από ξερά κλαδιά και εύφλεκτες ύλες στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, αλλά όπως αποδείχτηκε αυτό δεν είναι αρκετό. Ο δήμος έχει την υποχρέωση να κάνει ατομικές ειδοποιήσεις και εάν δεν ανταποκριθούν οι ιδιοκτήτες να καθαρίσει τους συγκεκριμένους χώρους και να τους χρεώνει αντίστοιχα γι’ αυτές τις δαπάνες, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Σημαντικό επίσης είναι να βρεθεί χώρος συγκέντρωσης αδρανών υλικών και άχρηστων αντικειμένων (παλιά έπιπλα, παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλαδιά και χόρτα), που προκύπτουν από τις εργασίες των ιδιοκτησιών μας.

• Βιολογικός:
Σωστά έπραξε ο Δήμος που ενέταξε την επέκταση και αναβάθμιση του βιολογικού στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Οι δικές μας όμως διαμαρτυρίες αναφέρονται κυρίως στη λειτουργία του υφιστάμενου αποχετευτικού δικτύου, το οποίο έχει ανάγκη συντήρησης και βελτίωσης για την άμεση αντιμετώπιση των οσμών, τόσο από τα καπάκια του δικτύου όσο και από το κέντρο επεξεργασίας των λυμάτων.

• Πράξη Εφαρμογής σχεδίου πόλεως- ανακατασκευή οδικού δικτύου:
Η αναφορά του κ. Δημάρχου στην ανακατασκευή τμήματος του οδικού δικτύου της τ.κ. Μάλεμε στην ουσία αφορά τέσσερις δευτερεύουσες οδούς, οι οποίες ήταν απαραίτητες και καλώς έγιναν, καθόσον εξυπηρετούνται μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητας και ήταν αιτήματα χρόνων.
Εμείς όμως αναφερόμαστε σε ασφαλτόστρωση όλων των παραχωρημένων σε κοινή χρήση τμημάτων των ιδιοκτησιών, οι οποίες βρίσκονται ακόμα και μέσα στο τουριστικά αναπτυγμένο τμήμα της παλαιάς κοινότητας, που έως και σήμερα είναι χωματόδρομοι.
Από το σύνολο των δρόμων που συνδέουν την παλαιά Εθνική με τον παραλιακό δρόμο σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ουσιαστικά μόνο ένας έχει διανοιχθεί και χρησιμοποιείται από μεγάλα οχήματα. Τα παραπάνω όμως αποτελούν πρόχειρες και αποσπασματικές λύσεις. Για την οριστική και ολοκληρωμένη διευθέτηση του πολεοδομικού σχεδίου στην περιοχή μας, επιβάλλεται η σύνταξη πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλεως. Η αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος με τη σύνταξη μεμονωμένων πράξεων για την έκδοση οικοδομικών αδειών προκαλεί παρερμηνείες και στρεβλώσεις που καθιστούν την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως περίπλοκη, δαπανηρή και με μεγάλη πιθανότητα λαθών και αστοχιών. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των οικοπέδων της εντός του σχεδίου περιοχής Μάλεμε είναι εγκλωβισμένα, χωρίς πλήρη οδική πρόσβαση και σε αδυναμία να αξιοποιηθούν. Επείγει να ανατεθεί η ένταξη και η κύρωση πράξης εφαρμογής. Χωρίς πράξη εφαρμογής δεν μπορεί να υπάρξει ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στην περιοχή.

•Παιδική χαρά:
Πραγματικά ανακοινώθηκε (μετά την υποβολή των αιτημάτων μας και έκτακτη κατάθεση επιπλέον εγγράφων) δημιουργία χώρου αναψυχής και υπαίθριου αθλητικού πάρκου. Για τον συγκεκριμένο χώρο προβλέπονται άλλες χρήσεις από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Θα γίνει τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου πόλεως; Για παιδικές χαρές έχουν προβλεφθεί άλλες θέσεις.

• Ειδικού τύπου ράμπα ΑΜΕΑ:
Εξαιρετική κίνηση η εγκατάσταση ράμπας ΑΜΕΑ για άμεση πρόσβαση των ανθρώπων αυτών στη θάλασσα.
Ομως πρέπει να διευκολύνουμε τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης τους, κατασκευάζοντας διαδρόμους και ράμπες τόσο σε κεντρικούς όσο και σε παράπλευρους δρόμους, ώστε να μην κινδυνεύουν κατά τις μετακινήσεις τους αυτές και να φτάνουν στον προορισμό τους εύκολα και με ασφάλεια.

• Αεροδρόμιο:
Όσον αφορά στο θέμα αξιοποίησης του αεροδρομίου, το οποίο ο κύριος Δήμαρχος θεωρεί στρατηγική διεκδίκηση του Δήμου μας. Σημειώνουμε, ότι ο κύριος Δήμαρχος ποτέ δεν ενημέρωσε ούτε εμάς, ούτε τους υπόλοιπους πολίτες του Δήμου Πλατανιά, αν υπάρχει πρόταση – μελέτη αξιοποίησης του, καθόσον διεκδίκηση χωρίς τεκμηριωμένη πρόταση δεν έχει αποτελέσματα.

➢ Πινακίδες σήμανσης – μέτρα πρόληψης ατυχημάτων:

Τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης προς την παραλία.
Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών (όπως σε Σταλό, Αγία Μαρίνα – Πλατανιά) είναι επιτακτική ανάγκη για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων και πεζών.
Εντύπωση επίσης μας προκαλεί το γεγονός ότι μας εγκαλεί για τη δημοσίευση της ανακοίνωσης μας στον τοπικό τύπο αλλά και για παράβαση της τυπικής διαδικασίας (αναφορά στο τοπικό συμβούλιο– αρμόδιο αντιδήμαρχο), παρόλο που την επιδιώξαμε. Η διαμαρτυρία των δημοτών έγινε σύμφωνα με όσα βλέπουν και βιώνουν, όχι σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται· και αυτό που βιώνουν είναι παρακμή και εγκατάλειψη. Η παρουσία του Δήμου πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Για τον λόγο αυτό και μετά την πάροδο εύλογου χρόνου θα επανέλθουμε, για να εκτιμήσουμε την εξέλιξη της πορείας επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που επισημάναμε, αλλά και επιπρόσθετων θεμάτων όταν προκύπτουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΛΕΜΕ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα