Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Απάντηση σε δημοσίευμα

Κύριε διευθυντά,
απάντηση για την «αδράνεια» του Δήμου Γαύδου σε «κατοίκους» όσο αφορά τους Δασικούς Χάρτες σύμφωνα με δημοσίευμα που κυκλοφόρησε.
Ο Δήμος Γαύδου από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ανησυχία του σε αυτό που αποτύπωναν οι δασικοί χάρτες για το νησί, και που είναι συνέπεια της σταδιακής εγκατάλειψης του νησιού από το 1935 μέχρι σήμερα. Ως εκ τούτου αμέσως αντέδρασε δημόσια, και προέβη στα εξής
• Έκανε επανειλημμένες επισκέψεις και συναντήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τον υπουργό κ. Σταθάκη και συνεργάτες του στις 15/1, 7/3, 19/3, 19/4 αλλά και σε κοινή συνάντηση δημάρχων στις 16/3 στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελο συζητώντας το πρόβλημα των οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων, που ορίζονται από ένα νόμο που δεν έχει λάβει υπόψη την νησιωτικότητα. Ζήτησε εκ νέου παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες ώστε να δοθεί χρόνος να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και οι οικιστικές παρεμβάσεις από το 1970 μέχρι σήμερα, ώστε να ληφθεί υπόψη με συμπληρωματική εγκύκλιο.
• Απευθύνθηκε στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μπαριτάκη Χριστίνα τις 10/5 σε ημερίδα για τις περιοχές NATURA, όπου ζητήθηκε προσωρινή ανάκληση του Δασικού Χάρτη της Γαύδου, με συγκεκριμένη πρόταση η οποία απεστάλη εγγράφως στους βουλευτές του νομού μας, τον Υπουργού και αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κο Αλέξη Τσίπρα. Λάβαμε ενημέρωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, για την παραλαβή του, αλλά και για ενέργειες που ήδη γίνονται από την πλευρά του υπουργείου, αναμένοντας επίσημα μια απάντηση.
• Ο ειδικός συνεργάτης της δημάρχου υποστήριξε και υποστηρίζει τους κατοίκους του νησιού, στην υποβολή των αντιρρήσεων.
• Έφτιαξε οικιστικές πυκνώσεις, μη έχοντας τεχνική υπηρεσία προσπάθησε και μη αφήνοντας καμία στέγη μονάχη και εκτός, την οποία και υπέβαλε στις 15/5/2018 αφού εξάντλησε κάθε περιθώριο αναμένοντας ανταπόκριση στα επαναλαμβανόμενα αιτήματα για παράταση. Υπήρξε εξαιρετικά δύσκολο να συμπεριληφθούν όλοι
• Ετοίμασε τον φάκελο έργου για τον Τοπικό Χωρικό Σχεδιασμό του δήμου μας, και το κατέθεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένεται η δημοπράτησή του.
Η θέση και ο αγώνας του δήμου Γαύδου είναι να συμπεριληφθούν οι ιδιαιτερότητες των νησιών στην Ελληνική νομοθεσία, τις οποίες και έχουμε προτείνει μετά από πολλή δουλειά. Δεν είναι θέση της Δημοτικής Αρχής η εξαίρεση από την νομοθεσία, που υποκρύπτει ή διαιωνίζει το καθεστώς αυθαιρεσίας, από όποιον βούλεται να συνεχίσει να αυθαιρετεί. Προτείνουμε κατηγοριοποίηση των δήμων σε όλα τα επίπεδα, όπως άλλωστε μετά από συζητήσεις και πολιτική βούληση, προτείνει και ο «Κλεισθένης».
Ο Δήμος Γαύδου παλεύει για την νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα.
Με έκπληξη είδαμε στο δημοσίευμα, ότι 50 κάτοικοι του νησιού μας απευθύνθηκαν στον δήμο μας…. Θα θέλαμε πραγματικά να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι 50 κάτοικοι του νησιού μας που δεν είχαν ενημερωθεί για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και πήραν την πρωτοβουλία να απευθυνθούν μόνοι τους στον υπουργό. Ο Δήμος έλαβε γνώση του κειμένου το μεσημέρι της Παρασκευής 18/5/2018 με μέιλ από μέλος της Αντιπολίτευσης, όπου απέστειλε ένα ανυπόγραφο κείμενο ζητώντας να κοινοποιηθεί στους δημοτικούς συμβούλους.
Συμπορευόμαστε με τους κατοίκους του νησιού μας στον αγώνα τους για ποιότητα στην καθημερινότητα και βιώσιμη ανάπτυξη στο νησί μας, αποτυπώνοντας την καθημερινότητα τους και προσπαθώντας με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω ολοκληρωτικής έλλειψης υπηρεσιών-υπαλλήλων του δήμου, και χωρίς ποτέ να κρύψουμε τις αδυναμίες μας, και χωρίς να διστάσουμε να ζητήσουμε την συνδρομή όποιου μπορεί να βοηθήσει, με νομιμότητα, να δώσουμε λύσεις σε σοβαρά προβλήματα όπως την διαχείριση των απορριμμάτων και νερό σε κάθε βρύση
Η δήμαρχος Γαύδου
Καλλίνικου Γκέλη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα