Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Απάντηση Χαϊκάλη στις κατηγορίες για εξωχώρια εταιρεία

«Μέσω της λάσπης που εκτοξεύεται στο πρόσωπό μου, επιχειρείται να πληγούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η απελθούσα κυβέρνηση», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προκειμένου να διευκρινίσει το ζήτημα σχετικά με το αν είναι κάτοχος ή μέτοχος εξωχώριας εταιρείας στην Κύπρο.
Ο κ. Χαϊκάλης εξέφρασε τη θλίψη του για το επίπεδο στο οποίο έχει περιέλθει ο πολιτικός διάλογος στη χώρα, εγκαλώντας, χωρίς να κατονομάσει, ιστοσελίδες και blogs για σκόπιμη άγνοια και διαστρέβλωση καθώς, όπως κατ’ αρχήν επισήμανε, «η έννοια της εξωχώριου (offshore) εταιρείας δεν υφίσταται στην περίπτωση της Κύπρου από το 2003 και εντεύθεν, αφ’ ής στιγμής η χώρα κατέστη πλήρες μέλος της ΕΕ, οπότε πρέπει να γίνεται πλέον λόγος για ευρωπαϊκές εταιρείες».
Είπε ότι το 2008, και με δεδομένο ότι «πήγαιναν καλά οι δουλειές στην τηλεόραση και το θέατρο», σκέφθηκε να αξιοποιήσει το καλλιτεχνικό του κεφάλαιο και συνήψε στην Κύπρο με την εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων Metrofin, νόμιμη σύμβαση επ’ αμοιβή, ως πελάτης της. «Λέω για να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή η εταιρεία λειτουργούσε ως ατζέντης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατέστησε απολύτως σαφές ότι στην εταιρεία αυτή δεν είναι ούτε ιδιοκτήτης, ούτε μέτοχος, ούτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, ούτε μεσολάβησε παρένθετη εταιρεία. Πρόσθεσε δε, ότι το 2011, οπότε και λύθηκε η συνεργασία με την εταιρεία, «κόπηκε το τελευταίο τιμολόγιο», χωρίς ακόμα να έχει εισπράξει το αναλογούν ποσό.
Ανέφερε ότι εφόσον του ζητηθεί θα καταθέσει όλα τα στοιχεία στην Επιτροπή της Βουλής για το πόθεν έσχες.
Στην Ελλάδα ο κ. Χαϊκάλης έχει μια εταιρεία Ο.Ε. για θέματα παραγωγής καλλιτεχνικών εργασιών, ενώ τα πνευματικά του δικαιώματα διαχειρίζεται ο «Διόνυσος», ο μόνος φορέας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Διευκρίνισε ότι αντίστοιχος φορέας δεν υπάρχει στην Κύπρο. Υπογράμμισε ότι όλες οι αποδοχές του φορολογούνται κανονικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Ο κ. Χαϊκάλης τόνισε, επίσης, ότι ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, μετά τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα αυτό, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, έπραξε πάρα πολύ σωστά ζητώντας του να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς αποσαφήνιση του ζητήματος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατέληξε λέγοντας πως η κατάρτιση της λίστας υποψήφιων βουλευτών είναι πάντοτε θέμα του Π. Καμμένου.

Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Νωρίτερα, με τον Π.Χαϊκάλη, επικοινώνησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π.Καμμένος, καλώντας τον να δώσει άμεσα συνέντευξη Τύπου και να αποδείξει δημόσια, με έγγραφα στοιχεία, τους ισχυρισμούς του σχετικά με την off shore εταιρεία. Αλλιώς, δεν μπορεί να παραμείνει υποψήφιος με το κόμμα του.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Λίγες ώρες πριν θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, 18 βουλευτές της ΝΔ (με πρώτο υπογράφοντα τον Ελ. Αυγενάκη) κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Επικρατείας κατά της διαφθοράς Π. Νικολούδη, τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο σχετικά με το μέλος της κυβέρνησης το οποίο φέρεται να συμμετέχει σε εξωχώρια εταιρεία.
Μάλιστα την ερώτησή τους κοινοποιούν και στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π.Χαϊκάλη.
Όπως αναφέρουν «όσον αφορά τη συμμετοχή μέλους της κυβέρνησης σε offshore εταιρεία, είναι σαφής η νομοθετική διάταξη (άρθρο 6 του ν. 3849/2010) η οποία απαγορεύει τέτοια συμμετοχή» και ορίζει ότι:

«Απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εξωχώριων εταιρειών. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται «την 10η Απριλίου 2008, ιδρύθηκε η offshore εταιρεία METROFIN LIMITED, ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης διά μετόχων, με μετοχικό κεφάλαιο 1.000€ διαιρεμένο σε χίλιες μετοχές αξίας 1€ εκάστη, η οποία παραμένει ενεργή μέχρι και σήμερα, με έδρα την Κύπρο, με διεύθυνση αλληλογραφίας Παμπορίδης και Συνεργάτες, Λεωφόρος Διγενή Ακρίτα 45-47, Κτήριο Παμπορίδη, 4ος όροφος».

Ως σκοποί της εταιρείας, όπως αναφέρουν, που περιγράφονται στο καταστατικό «είναι μεταξύ άλλων παροχής υπηρεσιών, εμπορικοί κ.α., σε περιοχές που δεν υπάγονται σε δασμούς».

Και ρωτούν «σε ποιο σημείο έχει φθάσει ο έλεγχος της υπόθεσης και τι ενημέρωση έχετε από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών;», ενώ ζητούν από τον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους υπουργούς να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν «εάν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που συμμετέχει στην προαναφερόμενη εταιρεία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα