Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Απαγόρευση αλιείας τόνου και ξιφία

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς των αδειών αλίευσης για τα είδη ξιφίας Μεσογείου και τόνος (BFT) λήγει στις 31-12-2016.

Απαγορεύσεις ΞΙΦΙΑ

Σύμφωνα με τα διεθνή μέτρα της Διεθνούς Επιτροπής Διαχείρισης Τόνου του Ατλαντικού (Σύσταση 16-05 ICCAT), για το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2017 έως 31 Μαρτίου 2017 απαγορεύεται η αλιεία του είδους ξιφίας Μεσογείου στα χωρικά και διεθνή ύδατα.
Κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται η διάθεση προς πώληση νωπού ξιφία Μεσογείου αλιευμένου κατά την περίοδο που υπάρχει χρονική απαγόρευση ως ανωτέρω.

Επομένως επισημαίνεται ότι :

1) Όλες οι αλιευτικές δραστηριότητες, καθώς και οι εκφορτώσεις αλιευμάτων ξιφία, πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο έως το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 24:00.

2) Τα ΗΑ-ΔΕ υποβάλλονται μέσα στις ισχύουσες προθεσμίες ως εξής:
• τα στοιχεία του ΗΑ πρέπει να υποβληθούν πριν τον κατάπλου του α/κ και όχι αργότερα από τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 24:00.
• τα στοιχεία της ΔΕ πρέπει να υποβληθούν εντός 24 ωρών από την εκφόρτωση και όχι αργότερα από την 1η Ιανουαρίου 2017 και ώρα 24:00.

3) Η διακίνηση και εμπορία ξιφία που προέρχεται από σκάφη με ελληνική σημαία μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, θα γίνεται μόνο για τις ποσότητες που έχουν αλιευθεί μέχρι και το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016 και με την προϋπόθεση τήρησης των αναφερόμενων στα εδάφια 1) και 2).

4) Οι προαναφερόμενες ποσότητες ξιφία θα μπορούν να διατίθενται προς πώληση με το χαρακτηρισμό «νωπός» το αργότερο έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017.

Απαγορευσεις Τόνου

Διακόπτεται η διενέργεια αλιείας και εκφόρτωσης τόνου (BFT) με τα εργαλεία LLD, LHM, LHP και LTL, από το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 24:00.

Συνεπώς:

1) Οι κυβερνήτες αλιευτικών σκαφών με άδεια αλίευσης τόνου, μέχρι το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 24:00 θα έχουν ολοκληρώσει την αλιευτική δραστηριότητα: τον κατάπλου και την εκφόρτωση σε καθορισμένο λιμένα, την ηλεκτρονική καταγραφή και διαβίβαση των στοιχείων του ημερολογίου αλιείας και της δήλωσης εκφόρτωσης .

2) Οι κυβερνήτες των παραπάνω αλιευτικών σκαφών εντός (5) εργάσιμων ημερών, υποχρεούνται να επιστρέψουν τις αχρησιμοποίητες ετικέτες τόνου στη Δ/νση Ελέγχου Αλ. Δραστηριοτήτων και Προϊόντων για έλεγχο και περαιτέρω διασταύρωση στοιχείων. Δεν επιτρέπεται καμία παρακράτηση ετικέτας.

3) Νόμιμα διακινούμενα άτομα τόνου στοχευμένης αλιείας τόνου, νοούνται τα προϊόντα αλιείας που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και συνεπώς συνοδεύονται από e-BCD που έχει εκδοθεί μέσω ΟΣΠΑ και περιέχουν αριθμούς ετικετών.

 

ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΙΕΥΣΗ ΞΙΦΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΠΤΕΡΟΥ ΤΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2017

Ενημερώνονται οι αλιείς που έχουν αιτηθεί για τις παραπάνω άδειες ότι έχει εκδοθεί η απόφαση χορήγησής τους, οπότε πρέπει:
• Να επικοινωνήσουν άμεσα με την υπηρεσία μας
• Να προσέλθουν άμεσα στη Λιμενική Αρχή, για την καταχώριση της άδειας αλίευσης στην αλιευτική άδεια του σκάφους

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ζητηθούν από το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
τηλ. 2821346653-4, Fax: 2821346651, e-mail: alieia.cha@crete.gov.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα