Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Ανυπαρξία σχεδιασμού για τα οικονομικά του Δήμου Χανίων

Με ταμειακά υπόλοιπα 24 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 8 εκατομμυρίων το 2014, “έκλεισε” εχθές και λογιστικά η οικονομική χρήση του έτους 2018 στον Δήμο Χανίων. Την ίδια ώρα ο Δήμος Χανίων “κουβαλά” ανείσπρακτα υπόλοιπα 37 εκ. ευρώ τα οποία, στην πλειοψηφία τους αφορούν την περίοδο πριν το 2011 αλλά και σοβαρές εκκρεμότητες στις εισφορές σχεδίων πόλεως 11 εκ. ευρώ.

«Η σοβαρή πολιτική έρχεται με σχέδιο, έρχεται με πλάνο ώστε να μην δούμε τα ίδια και τα ίδια», επεσήμανε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, σχολιάζοντας την ανυπαρξία σχεδιασμού από τον αντιδήμαρχο Oικονομικών Τάσο Αλόγλου.

Επικεφαλής παρατάξεων ζήτησαν από τη Δημοτική Αρχή να παρουσιάσει τις ενέργειες και το σχέδιό της για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, με τον αρμόδιο αντιδημάρχο να απαντά πως οι 18 μήνες της τωρινής διοίκησης έχουν σημαδευτεί από την πανδημία, συνεπώς η προτεραιότητα δίνεται στην κοινωνική πολιτική.
Ο ισολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τις παρατάξεις Σημανδηράκη, Δαμιανάκη και Βάμβουκα, απείχαν οι παρατάξεις Παπαδογιάννη, Αρχοντάκη και Σαρρή ενώ καταψήφισαν οι παρατάξεις Βουρλάκη και Ρίζου. Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος, η συνεργασία με τους ορκωτούς λογιστές της Gran Thorton, σταματά.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Την λογιστική αποτύπωση του έτους 2018, παρουσίασε η προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών Δέσποινα Μπολανάκη ενώ βασικά στοιχεία του ισολογισμού παρουσία η Μαρία Καρύδη προϊσταμένη της υπηρεσίας λογιστηρίου. Το σύνολο των εσόδων φτάνει τα 77 εκ. ευρώ, το ταμειακό υπόλοιπο τα ταμειακά διαθέσιμα τα 24 εκ ευρώ, οι απαιτήσεις τα 43 εκ ευρώ και τα δάνεια του Δήμου τα 3 εκ. ευρώ.
«Από τον έλεγχο δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα που να αφορά ζήτημα διαχείρισης, καθότι προκύπτει ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες όπως προβλέπει ο δημοτικός κώδικας» τόνισε η ορκωτή λογίστρια Μαρίνα Χρυσανθοπούλου που επανήλθε σε κάποιες παρατηρήσεις: Η πρώτη αφορούσε τα σχέδια πόλης, κάτι που όπως εκτίμησε εάν δεν προχωρήσει θα αποτελέσσει κάποια στιγμή μια βόμβα οικονομική και πολεοδομική βόμβα. Ακόμα αναφέρθηκε στις ανείσπρακτες οφειλές, τονίζοντας πως τα 13 εκ. ευρώ αφορούν την περίοδο 2005-2012 και οδεύουν προς παραγραφή συνεπώς πρέπει να εκκαθαριστούν στο θέμα της δημοτικής περιουσίας, λέγοντας πως είναι ανάγκη να καταρτιστεί μια «τράπεζα γης, ένα πλήρες μητρώο της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και για αξιοποίηση και για προστασία από καταπατήσεις».

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Απαντώντας, η κα Μπολανάκη σημείωσε: «Έχουμε δύο άτομα στο τμήμα προϋπολογισμών/λογιστηρίων. Το να λέμε ότι αυτά τα δύο άτομα μπορούν να κάνουν αναλυτική λογιστική και πλήρη καταγραφή και αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας… είναι ουτοπία. Διαρκώς φεύγουν άτομα με την κινητικότητα ενώ δεν έχουμε καθόλου αιτήματα. Δηλώσαμε δύο θέσεις στην κινητικότητα προκειμένου να συμπληρωθούν αλλά μάλλον θα μείνουν κενές, το ίδιο πρόβλημα έχουν όλοι οι Δήμοι. Παράλληλα είναι πολύ δύσκολες οι αναθέσεις προς τα έξω. Άρα δυστυχώς εάν δεν αυξήσουμε το προσωπικό μας δεν μπορούμε να κάνουμε αναλυτική λογιστική».

ΔΕΔΙΣΑ

Τι έχει διορθωθεί και τι έχει δρομολογηθεί από αυτές τις παρατηρήσεις αλλά και ποια είναι η κατάσταση με το ΦΠΑ και τα πρόστιμα της ΔΕΔΙΣΑ, ζήτησε να μάθει ο Γρηγόρης Αρχοντάκης ενώ ο Τάσος Βάμβουκας σχολίασε πως «δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουν εκκαθαρίσεις. Το θέμα είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση».
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Τάσος Αλόγλου, σχολίασε: «Κάθε χρόνο εδώ και επτά χρόνια γίνονται οι ίδιες παρατηρήσεις κι ερχόμαστε τώρα να πούμε τι έχουμε κάνει εμείς 18 μήνες και να απολογηθούμε! Εμείς πληρώνουμε σήμερα τις λάθος χρήσεις και λειτουργίες μέχρι το 2010 που κληρονομήθηκαν σε όλους εμάς του επόμενους».
Για το θέμα της ΔΕΔΙΣΑ, τόνισε ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το Δικαστήριο και ότι μέχρι τώρα, γίνεται αυτό που ορίζει το ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο εγκρίνει τις προγραμματικές συμβάσεις χωρίς ΦΠΑ. Το συνολικό ποσό ήταν λίγο πάνω από 2 εκ. και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ».
Για «αναπάντητα θέματα και κανένα σχέδιο πάνω στις επισημάνσεις που έγιναν για το 2018 και ήταν ήδη γνωστές.» έκανε λόγο ο Ιωάννης Αποστολάκης από την παράταξη Παπαδογιάννη.
«Περιμέναμε ένα πλάνο για το πώς θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα των περασμένων ετών. Αυτά που ακούσαμε από τον κ. Αλόγλου είναι ουσιαστικά να μας μαλώνει επειδή τον ρωτήσαμε ποιο είναι το πλάνο του. Αυτό δεν είναι σοβαρή πολιτική. Η σοβαρή πολιτική έρχεται με σχέδιο, έρχεται με πλάνο ώστε να μην δούμε τα ίδια και τα ίδια» σχολίασε ο κ. Αρχοντάκης.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΗΣ

«Αν εξαιρέσουμε Βλητέ, Νέα Χώρα και Πασακάκι, όλες οι κυρώσεις έχουν γίνει πριν το 2007 αλλά δεν έγιναν εισπράξεις από τους Καποδιστριακούς Δήμους, αδιαφορούσαν, δεν ήθελαν να πάρουν το πολιτικό κόστος. Εκτοτε δεν υπήρχαν στοιχεία σωστά και ολοκληρωμένα. Από αυτά, όσα δεν έχουν βεβαιωθεί εντός πενταετίας μετά την κύρωση τους, τίθεται σοβαρό θέμα παραγραφής. Ακόμα υπάρχουν κλήσεις 13,8 εκ ευρώ που αφορούν την περίοδο από 2005 έως 2012» τόνισε και προσέθεσε: «Ένας δήμος πρέπει να διασφαλίσει τον κοινωνικό του ρόλο και χαρακτήρα, είναι δυνατόν να ζητήσουμε χρέη προηγούμενων ετών και να δεσμεύουμε ΑΦΜ από ανθρώπους που έχουν να δουλέψουν έναν χρόνο; Όταν και εν επιστρέψουν τα πράγματα σε μια κανονικότητα, θα το κάνουμε και αυτό. Ως τότε θα ασκούμε κοινωνική πολιτική».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας, Νίκος Χαζιράκης έκανε γνωστό πως η επιτροπή δημοτικής περιουσίας συνεδριάζει για πρώτη φορά την Πέμπτη, καθώς έχει γίνει ήδη συνάντηση με Πολυτεχνείο Κρήτης ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αναλάβει την καταγραφή και απεικόνιση της δημοτικής περιουσίας. «Θεωρώ ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία ανάθεσης με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 6 μηνών».
«Η καταγραφή ακίνητης περιουσίας είναι ένα νπάρα πολύ σοβαρό θέμα. Πρέπει να τελειώσει τάχιστα με οποιοδήποτε μέσο χρειαστεί. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει» τόνισε ο Ευτύχης Δαμιανάκης.
Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Μπάμπης Λουτσέτης σημείωσε: «Εμείς πέντε φορές έχουμε ζητήσει να συνεδριάσει η επιτροπή εδώ και 1,5 χρονο και 10 λεπτά πριν ξεκινήσει το δημοτικό συμβούλιο επειδή θα συζητιόταν το θέμα, έρχεται η πρόσκληση για την συνεδριάση της Πέμπτης» και κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι θα φέρει την επιτροπή προ ειλημμένων αποφάσεων.

Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ

«Χρόνο με τον χρόνο επαναλαμβάνονται οι ίδιες παρατηρήσεις χωρίς να δίνονται απαντήσεις» σημείωσε ο Γιάννης Σαρρή και απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο τόνισε: «Κε Αλόγλου εάν έχουμε τόσα προβλήματα όσον αφορά το προσωπικό, πρέπει να αλλάξει πολιτική ο Δήμος, να δημιουργήσει ένα σύστημα διεκδίκησης».
«Δεν φτάνει να διαπιστώνετε μόνο την υποστελέχωση σαν πρόβλημα ούτε να φορτώνουμε τα πάντα στα προηγούμενα έτη. Χρειάζεται διεκδίκηση για στελέχωση» τόνισε ο Νίκος Βουρλάκης.
Τέλος, ο Σεραφείμ Ρίζος, σχολίασε: «Θεωρώ ότι δεν απαντήθηκαν τα πολιτικά σκέλη της συζήτησης. Στην πραγματικότητα η κα Μπολανάκη μίλησε για δραματικές ελλείψεις προσωπικού. Τα πλεονάσματα αυτά για το οποία υπερηφανεύεστε έχουν δημιουργηθεί μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Οι ίδιοι οι δημότες είναι αυτοί που πληρώνουν αυτά που αρνείται να πληρώνει το κράτος.».

Η τοποθέτηση του τ. δημάρχου Τάσου Βάμβουκα

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, εκτός από τα πολλά και σημαντικά έργα που ολοκληρώσαμε και αυτά που προετοιμάσαμε για υλοποίηση, εργαστήκαμε για τη βελτίωση των οικονομικών του Δήμου, την διαφάνεια και την τάξη στους ισολογισμούς του, όπως μάλιστα πιστοποιήθηκε από 3 διαφορετικούς κρατικούς ελέγχους» τόνισε ο τότε Δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας που ανέφερε – μεταξύ άλλων – πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου κατά την 31/12/2014 ανέρχονταν σε 8,9 εκ € και οι υποχρεώσεις άμεσα πληρωτέες ανέρχονταν σε 5,3 εκ €. «Καταφέραμε 31/12/2018 να μειώσουμε τις υποχρεώσεις αυτές στα 2,6 εκ €, και να αυξήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα στα 24,3 εκ € εκ των οποίων τα 5,1 εκ € αφορούν τις εισπραχθείσες εισφορές των σχεδίων πόλεως που πρέπει να διατεθούν για τα έργα των περιοχών που προορίζονται. Ο Δήμος την 31/12/2014 είχε δανεισμό 4,5 εκ € ενώ στις 1/12/2018 οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου να ανέρχονται σε 3,6 εκ €», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα «η βεβαίωση, η είσπραξη των ίδιων εσόδων και το νοικοκύρεμα του Δήμου, έφερε τα σημαντικά αυτά πλεονάσματα στο ταμείο του Δήμου».
«Όπως φαίνεται από τον ισολογισμό το ποσοστό υλοποίησης είναι πολύ υψηλό που αποδεικνύει ότι όταν τον συντάσσαμε λέγαμε την αλήθεια, υποσχεθήκαμε αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε και τα υλοποιήσαμε.» σημείωσε από τη μεριά του ο τότε αντιδήμαρχος οικονομικών, Γιάννης Μαράκης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες