Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Aντρες σε κρίση

Ποιος είναι ο ρόλος του άντρα σήμερα και τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν; Κρατάει ακόμα ζωντανές παραδοσιακές αξίες, όπως το αντρικό φιλότιμο και τη μπέσα, που κάποτε ήταν ταυτισμένα με το φύλο του; Κι ακόμα ποιες είναι οι αρετές που δεν θα έπρεπε να λείπουν από κανέναν άντρα; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που οι “διαδρομές” έθεσαν σε Χανιώτες και Χανιώτισσες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ανδρα που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε 19η Νοεμβρίου.
Μια ημέρα που τιμάται σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου, με σκοπό να υπενθυμίσει τη συνεισφορά του άνδρα στον ανθρώπινο πολιτισμό και ιδιαίτερα στην οικογένεια, τον γάμο και τη φροντίδα των παιδιών.
Μια ημέρα, όμως, που μαζί με την τιμή που αποδίδει στους άρρενες όλου του κόσμου, συγχρόνως φέρνει στην επιφάνεια όλες τις μεγάλες ανατροπές και ριζοσπαστικές αλλαγές που επιφύλαξαν τα νεότερα χρόνια για τον ρόλο του άντρα, τη θέση του στο σπίτι και την αγορά, αλλά και τον τρόπο που στέκεται απέναντι στις γυναίκες.
Οι απαντήσεις, άλλωστε, που έδωσαν οι συνομιλητές μας αν και τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, συγκλίνουν σε ένα στοιχείο: η κρίση έχει χτυπήσει εδώ και καιρό και τους άντρες…

1-giorgos“Κολόνα” του σπιτιού
Ο άντρας θα πρέπει να γυρίσει εκεί από όπου ξεκίνησε, δηλαδή να ξαναγίνει το στήριγμα και η κολόνα του σπιτιού. Τα τελευταία χρόνια νομίζαμε ότι αν γινόταν και η γυναίκα κολόνα θα είχαμε δύο κολόνες ισάξιες στο σπίτι και θα κρατούσαν καλύτερα. Ομως τελικά αυτό που γίνεται είναι όταν πέφτει ένα σπίτι να μην ξέρουμε πλέον πού να ρίξουμε την ευθύνη. Γι’ αυτό και από όταν πήρε τα ηνία η γυναίκα ξεκίνησαν σαν… επιδημία οι χωρισμοί. Αντίθετα παλαιότερα, είτε για καλό είτε για κακό, ξέραμε ότι ο άνδρας είχε την ευθύνη. Με άλλα λόγια, αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει μπέρδεμα των ρόλων. Δεν γίνεται να είμαστε δύο τα αφεντικά σε ένα μαγαζί. Κάποιος πρέπει να είναι το αφεντικό και κάποιος ο υπάλληλος.
Γιώργος

2-dhmhtrhsΕιλικρινής και τίμιος
Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και συνεννόηση του άντρα με τη γυναίκα. Αλλιώς οι διαφωνίες και οι ρίξεις μέσα σε ένα σπίτι θα οδηγήσουν το ζευγάρι στον χωρισμό. Από εκεί και πέρα, ο άντρας πρέπει να χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, τιμιότητα και αξιοπρέπεια.
Δημήτρης

3-panagiothsΚαμία σχέση με το παρελθόν
Κακά τα ψέματα, η γυναίκα έκανε πάντα το κουμάντο και πάντα αυτό που ζητούσε και κοίταζε μια γυναίκα σε έναν άντρα είναι να της παρέχει  χρήμα και εξόδους. Και οι άντρες βέβαια σε σχέση με το παρελθόν δεν έχουν καμία σχέση. Έχασαν τον έλεγχο και δεν είναι όπως παλιά που κοίταζαν μόνο το σπίτι. Πλέον κοιτάζουν πρώτα απ’ έξω και μετά το σπίτι.   Παναγιώτης

4-mixalhsΜπέσα και φιλία
Στις μέρες μας όλα εξαρτώνται από τα οικονομικά. Αν τα οικονομικά είναι καλά, πάει καλά και το ζευγάρι, αν όχι “άντε γεια”. Από εκεί και πέρα ο άντρας πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι να είναι αξιοπρεπής και να είναι συνεπής προς το σπίτι του. Αυτά είναι τα βασικά. Πέρα από αυτό πιστεύω ότι οι άντρες κρατάνε περισσότερο το θέμα της μπέσας και της φιλίας σε σύγκριση με τις γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πολλή απελευθέρωση -με την κακιά έννοια- έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Εχουν μπερδευτεί τα πράγματα σε βάρος της οικογένειας και του σπιτιού.
Μιχάλης

5-thodorhsΧάθηκε ο ρόλος του
Πιστεύω ότι έχουν χαθεί τα παλιά χαρακτηριστικά και τα ιδανικά του άντρα όπως το φιλότιμο, η μπέσα ή ότι ως άντρας είναι η κεφαλή της οικογένειας. Εγώ τουλάχιστον αυτά δεν τα βλέπω σήμερα. Αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχουν ανεξάρτητα κεφάλια και ο καθένας ενεργεί αυτόνομα μέσα στην οικογένεια, έχουν χαθεί οι αρχές και όλο αυτό ξεκινάει από την κοινωνία μας η οποία λέει ότι ο καθένας μπορεί να ζει όπως θέλει και να ενεργεί όπως θέλει. Νομίζω ότι ο άντρας έχει χάσει τον ρόλο του. Μπορεί στην Κρήτη να διατηρείται κάπως ακόμα ο ρόλος του άντρα αλλά σε άλλες περιοχές όλα αυτά έχουν χαθεί. Θοδωρής

6-barbaraΛείπει το συναίσθημα
Νομίζω ότι στις μέρες μας από τους άντρες έχει χαθεί το συναίσθημα και η τρυφερότητα. Ολοι είναι του “χτυπάμε και φεύγουμε”. Επίσης, έχει χαθεί εδώ και χρόνια η μπέσα και ο δυναμισμός. Ολα αυτά άλλαξαν γιατί άλλαξαν οι εποχές αλλά και ρόλος της γυναίκας. Ενα άλλο σημαντικό είναι ότι, σήμερα, όλα γίνονται μέσω facebook με συνέπεια να έχει χαθεί ακόμα και το φλερτ.
Βαρβάρα

7-galhnhΑπουσιάζει ο σεβασμός προς τις γυναίκες
Νομίζω ότι έχει χαθεί η αρρενωπότητα από τους άντρες και αναφέρομαι στον χαρακτήρα όχι στην εμφάνιση. Λείπει ο σεβασμός προς τις γυναίκες αλλά και ο δυναμισμός. Για παράδειγμα οι δουλειές στο σπίτι, βλέπεις πολλούς άντρες ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν ακόμα και στις λεγόμενες “αντρικές” δουλειές.
Γαλήνη

8-elenhΤους έχουμε ευνουχίσει
Νομίζω ότι έχει χαθεί το είδος, δεν υπάρχουν και πολλοί άντρες πλέον και φταίμε εμείς οι γυναίκες. Εμείς τους έχουμε ευνουχίσει ως γυναίκες αλλά και ως μαμάδες με τον τρόπο που μεγαλώνουμε τους γιους μας. Τους θέλουμε στα πούπουλα, μην τους στεναχωρήσουμε, μην το ένα, μην το άλλο κ.λπ. Από εκεί και πέρα και οι γυναίκες νομίζουμε ότι έχουμε πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα στο θέμα της ισότητας με συνέπεια να έχουμε “καβαλήσει” τους άντρες.
Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι λείπει ο σεβασμός μεταξύ αντρών και γυναικών. Είναι μεγάλο λάθος όμως οι γυναίκες να μην σέβονται τον άντρα που έχουν δίπλα τους. Ακόμα κι αν σκεφτούν κάτι υποτιμητικό γι’ αυτόν, είναι καλύτερο να μην του το πουν. Πρέπει να του δείχνεις πάντα ότι τον σέβεσαι, ότι είσαι δίπλα του, ότι σε στηρίζει κι ότι δεν είσαι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτόν. Πρέπει να αισθάνεται ότι πορευόμαστε και προχωράμε μαζί. Ακόμα κι όταν εσύ συμπεριφέρεσαι σαν “αντράκι” πρέπει να νιώθει και να του λες ότι δεν θα μπορούσες να πετύχεις τίποτα αν δεν υπήρχε εκείνος. Αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό.
Ελένη

9-antonhsΔεν υπάρχουν πια “κυνηγοί”
Εχει χαθεί η ζωντανή επαφή και η επικοινωνία μεταξύ αντρών και γυναικών και μαζί με αυτά έχει χαθεί και το παραδοσιακό φλερτ. Πλέον όλα γίνονται μέσω facebook. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν υπάρχει πια και ο ρόλος του κυνηγού. Ίσως γιατί και οι άντρες φοβούνται την αποτυχία και τη χυλόπιτα και προτιμούν να κρύβονται πίσω από μια οθόνη. Δεν είναι όμως μόνο το φλερτ αλλά και οι παραδοσιακές αξίες της φιλίας και του αντρικού φιλότιμου που έχουν χαθεί στις μέρες μας. Κι ο λόγος είναι ότι το χρήμα και ο υπερκαταναλωτισμός διέλυσαν τα πάντα, κάνοντας τους ανθρώπους να ζουν μόνο για τα λεφτά. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι ίσως αυτή η συγκυρία της κρίσης το μόνο καλό που μπορεί να κάνει, είναι να φέρει ξανά τους ανθρώπους πιο κοντά. Να τους θυμίσει την αξία της ανθρώπινης επαφής.
Αντώνης

10-dhmhtraΒρίσκεις ό,τι έχεις ανάγκη
Σημασία έχει να κάνεις τις σωστές επιλογές. Τα πάντα υπάρχουν και αναλόγως τα θέλω σου και τις απαιτήσεις σου μπορείς να βρεις ό,τι έχεις ανάγκη. Από εκεί και πέρα ίσως οι άντρες έχουν λίγο “μαγκωθεί” κι έχουν χάσει τον ρόλο τους επειδή οι γυναίκες είναι περισσότερο ανεξάρτητες και απαιτητικές στις μέρες μας. Προσωπικά, θέλω ο άντρας να είναι σοβαρός, υπεύθυνος, λιγομίλητος και να δείχνει ότι με σέβεται.
Δήμητρα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα