Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Αντιπαράθεση για μαρμάρινη επιγραφή στην Ακρόπολη

Η δημοσιοποίηση της σύμβασης σχετικά με την αποδοχή της δωρεάς από το ίδρυμα “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης” για την κατασκευή του Ανελκυστήρα Πλαγιάς στην Ακρόπολη αλλά και της αναβάθμισης του φωτισμού των μνημείων, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ, και ειδικά το άρθρο 9, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.
Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα και τα σχόλια κατακρίνουν την τοποθέτηση ειδικής μαρμάρινης επιγραφής, με τον χορηγό και το όνομα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη. Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για στοχοποίηση της Υπουργού, Λίνας Μενδώνη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ:

«Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών». Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κάνοντας λόγο για «στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη» και για «fake news» στα οποία αναλώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ «στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται» στην Ακρόπολη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ:«Η στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής. Είναι δολοφονία χαρακτήρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται. Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Όσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις. Τώρα ΟΧΙ. Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως».

Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών:

 

Σύμφωνα με το άρθρο 9 της Σύμβασης Δωρεάς η επιγραφή πρόκειται να τοποθετηθεί στην Πύλη Μπελέ της Ακρόπολης, δίπλα στην επιγραφή με τη φράση του Αραγωνέζου βασιλιά ότι «Το κάστρο των Αθηνών είναι το πολυτιμότερο κόσμημα στον κόσμο» που ήταν χορηγία της Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Η σχετική σύμβαση που δημοσιεύθηκε σε αθηναικά έντυπα, αναφέρει στο άρθρο 9:
Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του Ανελκυστήρα Πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης δίπλα από την σχετική επιγραφή που αφορά την χορηγία της Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70χ40 εκ.) που θα αναφέρει: «Ο Ανελκυστήρας Πλαγιάς και ο Φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη» (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του Δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του Ιδρύματος.

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μεταχρονολογημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας στα κοινωνικά δίκτυα δημοσίευμα που φέρεται να τοποθετείται επιγραφή στην Ακρόπολη με το όνομα της υπουργού Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει, «αφού η κα Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». «Για να μείνει στην αιωνιότητα το έργο κακοποίησης του πολιτισμού που υλοποιεί με επιμονή εδώ και ενάμιση χρόνο», προσθέτει και καταλήγει: «Κυβέρνηση αχρήστων αλλά και βέβηλων συνάμα».

Με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν την υπουργού Πολιτισμού να θέλει την τοποθέτηση επιγραφής στην Ακρόπολη, το ΜέΡΑ 25 σε σχόλιό του αναφέρει:

«Η κα Μενδώνη μετά το τσιμέντωμα στην Ακρόπολη θέλει και επιγραφή για την “ευεργεσία” της. Να φανταστούμε ότι αντίστοιχες επιγραφές θα στήσει και στις Μυκήνες αλλά και έξω από το Εθνικό Θέατρο»;

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα