Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αντιμέτωπο με φαινόμενα νοθείας και κλιματική κρίση το χανιώτικο μέλι

Αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση αλλά και με φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων μελιών από μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, βρίσκονται οι μελισσοκόμοι των Χανίων. Την ίδια στιγμή, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιεί το Πολυτεχνείο Κρήτης αποσκοπεί να “θωρακίσει” την ταυτότητα του χανιώτικου μελιού μέσω αναλύσεων και ιχνηλασιμότητας των προϊόντων.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στη διημερίδα με θέμα “Μέλι από… μέλισσες και πώς” που ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και συνδιοργανώνουν ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Χανίων “Η μέλισσα” και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του ντόπιου μελιού αλλά και σε συμβουλές για το πώς μπορούν οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής αναφέρθηκε ο γεωπόνος και μελισσοκόμος Βασίλειος Σιδερής.

Η καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Έλια Ψυλλάκη μίλησε για το πρόγραμμα ιχνηλάτησης που “τρέχουν” Πολυτεχνείο και Περιφέρεια και αφορά ειδικότερα στην ανάδειξη του θυμαρίσιου μελιού. “Στόχος είναι να μελετήσουμε σε βάθος και να αναδείξουμε τη βοτανική και γεωγραφική προέλευση του κρητικού μελιού”, υπογράμμισε η κα Ψυλλάκη και πρόσθεσε ότι μέσα από αυτήν την προσπάθεια αφενός θα αναδειχθεί το τοπικό μέλι κι αφετέρου θα προστατευτούν οι καταναλωτές καθώς “ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μέλι είναι η νοθεία”. Πρόσθεσε δε ότι μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθεί και μια ανοιχτή – προσβάσιμη βάση δεδομένων με το προφίλ των μελιών που θα αναλύονται.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των μελισσοκόμων Θεόδωρος Βίγλης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στην παραγωγή η κλιματική κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της νοθείας και των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων μελιών από μεγάλους εμπόρους. Μίλησε δε για την ανάγκη αυτοοργάνωσης των μικρών παραγωγών μέσα από ομάδες παραγωγής και συνεταιρισμούς. “Αυτό είναι μονόδρομος, δεν υπάρχει άλλη λύση”, σχολίασε σχετικά, ενώ υπογράμμισε την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά από το κράτος ώστε να περιοριστούν φαινόμενα νοθείας, παραπλανητικών ετικετών κλπ. “Γενικά το κράτος εθελοτυφλεί, υποστηρίζει τους εμπόρους, αυτούς που διακινούν μεγάλες ποσότητες. Δεν νομίζω ότι απασχολεί το κράτος η ποιότητα της διατροφής του κόσμου”, συμπλήρωσε ο κ. Βίγλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής αναφέρθηκε στη σημασία της μελισσοκομίας για τη βιοποικιλότητα στη φύση αλλά και την τοπική οικονομία. Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους ποιότητας υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η συνδρομή της επιστήμης καθώς η ανίχνευση της νοθείας είναι εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία. “Μέχρι τώρα δεν ήταν εύκολο να εντοπιστεί η νοθεία, η οποία θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 50%. Τώρα ελπίζουμε με τις αναλύσεις DNA να πιστοποιούμε το μέλι μας και να εντοπίζουμε τις νοθείες”, είπε ο κ. Καλογερής και υπογράμμισε τη συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση του προγράμματος που υλοποιούν το Πολυτεχνείο Κρήτης με την Περιφέρεια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα