Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Αντικειμενικές αξίες στα ύψη και στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου

Στην Παλαιόχωρα εντοπίζονται οι πιο μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες στο Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Την άμεση επανεξέταση των «υπέρμετρων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών του δήμου μας και την προσέγγισή τους στις προτεινόμενες κατώτερες τιμές ανά ζώνη» ζητάει με απόφαση του και το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου- Σελίνου.

Πρόκειται για άλλο ένα δημοτικό συμβούλιο που έχει στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών τις δικές του προτάσεις αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες. «Την 1-1-2022 υπήρξε ξανά μία άνευ προηγουμένου πλήρως αναιτιολόγητη και υπέρμετρη αύξηση των αντικειμενικών αξιών τόσο στο δήμο μας αλλά και στη γενικότερα σε όλη την επικράτεια. Οι αυξήσεις αυτές επιδρούν αρνητικά και οριζόντια σε όλους τους τομείς συναλλαγής των δημοτών με τη δημόσια διοίκηση, επιδρούν όμως και στην όλη λειτουργία και τον προγραμματισμό του δήμου, αλλά και στον προϋπολογισμό του, δεδομένου ότι στο δήμο μας υλοποιείται η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως Παλαιόχωρας με βάση την κυρωμένη πράξη εφαρμογής από τις 9-9-2009» αναφέρθηκε στην απόφαση, που πάρθηκε μετά από σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Μπιχάκη. Στην απόφαση τονίζεται επίσης πως « οι υποχρεώσεις του Δήμου σε αποζημιώσεις κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων εκτοξεύονται, αφού συνδέονται σε απόλυτο βαθμό με τις αντικειμενικές αξίες.

Σε παλαιότερες εποχές υπήρχε σε επίπεδο νόμου η επιτροπή αντικειμενικών αξιών με τη συμμετοχή του ΤΕΕ. Η επιτροπή αυτή είχε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, είχε γνώση της τοπικής πραγματικότητας και συνέβαλε σε μία ομαλή και εποικοδομητική συνεργασία στη λήψη δικαίων προτάσεων προς όλες τις κατευθύνσεις όσο ήταν δυνατόν. Η διαδικασία αυτή δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί, οι αποφάσεις παίρνονται κεντρικά, οι εισηγήσεις γίνονται από ορκωτούς εκτιμητές χωρίς να ερωτηθεί κανείς θεσμικός φορέας, ούτε καν η αρμόδια ΔΟΥ Χανίων και το κυριότερο χωρίς γνώση των εκάστοτε ιδιαιτεροτήτων και επίσης χωρίς ενημέρωση κανενός. Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε από το αρμόδιο υπουργείο την άμεση επανεξέταση των υπέρμετρων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών του δήμου μας και την προσέγγισή τους στις προτεινόμενες κατώτερες τιμές ανά ζώνη ».

Οι τιμές ανά ζώνη είναι ίδιες με αυτές που είχε ψηφίσει το 2020 το Δ.Σ. Καντάνου- Σελίνου. Οι μεγαλύτερες τιμές εντοπίζονται στην Παλαιόχωρα όπου στην Α΄ ζώνη είναι 1200 ευρώ/ τμ. (ο Δήμος προτείνει 1100), στη Β΄ ζώνη 1150 ευρώ/ τμ. (ο Δήμος προτείνει 1000), στη Γ΄ ζώνη 1050 ευρώ/ τμ. (ο Δήμος προτείνει να παραμείνει 1050). Επίσης στα Πάνω Φλώρια η τιμή έχει οριστεί 800 ευρώ/τ.μ. έναντι 600 που προτείνει ο Δήμος, στην Κάντανο 800 ευρώ/ τμ. (650 ζητάει ο Δήμος), ενώ στις περισσότερες από τους άλλους οικισμούς η τιμή είναι 600- 650 ευρώ/τμ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα