Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Αντιδράσεων συνέχεια για το “χαράτσι” στο Εθνικό Στάδιο

Να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ για την έκδοση κάρτας εισόδου αθλητή στο Εθνικό Στάδιο Χανίων ζητά και η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων, καταθέτοντας σχετικό ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Αναλυτικά το ψήφισμα που καταθέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ. Νίκος Βουρλάκης και Χαράλαμπος Λουτσέτης , αναφέρει: « Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων καταδικάζει την απόφαση της διοίκησης του ΕΑΚ να επιβάλει εισιτήριο-χαράτσι 5 ευρώ για την έκδοση κάρτας εισόδου αθλητή στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων, που υπάγεται στη ΓΓ Αθλητισμού.
Η παραπάνω απόφαση βάζει εμπόδια στην πρόσβαση στο ΕΑΚ, δηλαδή στην άθληση, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες είναι τσακισμένες οικονομικά και βλέπουν το εισόδημα τους να δέχεται τη χαριστική βολή από το μεγάλο κύμα ακρίβειας. Επιπλέον, η επιβολή ενός ακόμη χαρατσιού για τα λειτουργικά έξοδα του ΕΑΚ είναι άδικη, σημαίνει στην ουσία διπλή φορολογία για υπηρεσίες που ο λαός των Χανίων ήδη έχει πληρώσει αρκετά και πληρώνει στο κεντρικό κράτος με τη φορολογία.
Η διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων, ενώ θα έπρεπε να διεκδικεί από το υπουργείο γενναία αύξηση των κονδυλίων για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, την αναβάθμισή τους και τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ζητά από τις χανιώτικες λαϊκές οικογένειες να γίνουν οι χρηματοδότες του -κατ’ όνομα τουλάχιστον- δημόσιου ΕΑΚ, τη στιγμή, μάλιστα, που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και τις συνδρομές τους στα σωματεία, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Συνάμα, η ασφαλής λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν επιτυγχάνεται με την κάρτα αθλητή όσων χρησιμοποιούν τους χώρους, αλλά με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και γενναία αύξηση των κονδυλίων για το ΕΑΚ Χανίων.
Η απαράδεκτη αυτή λογική της ανταποδοτικότητας ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων αθλητικών χώρων, το να θεωρούνται οι αθλητές πελάτες και να γίνεται το δικαίωμα στον αθλητισμό πανάκριβο εμπόρευμα, το οποίο θα απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα. Είναι συνέπεια της υποχρηματοδότησης και απαξίωσης διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ στον τομέα του δωρεάν μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Αποτελεί εξέλιξη που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην παράδοση της λειτουργίας του σε ιδιώτες με σοβαρές συνέπειες στον λαό και στη νεολαία, που αναγκάζονται να στερούνται το αναγκαίο δικαίωμα στην άσκηση και τη Φυσική Αγωγή.
Το δημοτικό Συμβούλιο Χανίων διεκδικεί:
1 Την κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ ανά αθλητή στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.
2. Την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ΕΑΚ Χανίων στο ύψος των αναγκών, για την άμεση συντήρηση των εγκαταστάσεων του Εθνικού Σταδίου και του Κολυμβητηρίου, τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
3. Την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης στα ερασιτεχνικά σωματεία, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης του κάθε αθλήματος και την ανάγκη να υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού δωρεάν για όλους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

 1. Οι περισσότεροι Χανιώτες που χρησιμοποιούν το Δημοτικό Εθνικό μας Στάδιο είναι χομπίστες ή άνθρωποι που λόγω ιατρικών θεμάτων έχουν συμβουλευτεί από τούς θεράποντές Ιατρούς τους να κάνουν μέτριας καταπόνησης αθλητικές δραστηριότητες σε χώρο που να είναι κατάλληλος, ίσιος και χωρίς εξάρσεις.
  ΔΕΝ πάνε δηλαδή για πρωταθλητισμό ή οργανωμένοι με σύλλογο.
  Το μέτρο αυτό είναι άδικο γι’ αυτήν την κατηγορία εφόσον είναι για θέμα υγείας.
  Η μόνη περίπτωση, αν και πάλι αμφιβάλω για την ορθότητα του μέτρου ακόμα και γι’ αυτούς, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί δίκαιο είναι για τούς οργανωμένους personal trainer που ήδη εισπράττουν χρήματα για παροχή υπηρεσιών από τούς πελάτες τους.
  Για να επανέλθω όμως στην κατηγορία που αφορά στούς υγειονομικά αθλούμενους, είναι να τούς επιτρέπεται η ΔΩΡΕΑΝ είσοδος με την επίδειξη τής σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης.
  Αλλά ακόμα και οι χομπίστες δεν θα έπρεπε να δικαιούνται δωρεάν είσοδο.
  Εξάλλου, για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, για ποιο λόγο να λέγεται Δημοτικό ένα στάδιο αν δεν ανήκει ελεύθερα στούς δημότες της πόλης του;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα