Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Γερμανών εκπαιδευτικών

Από συλλόγους του Δήμου Καντάνου – Σελίνου

Με Γερμανούς εκπαιδευτικούς που επισκέπτονται τον τόπο μας στο πλαίσιο του προγράμματος «Θυμόμαστε και μνημονεύουμε στην Κρήτη – Οι γερμανοελληνικές σχέσεις στον 20ό και 21ο αιώνα», συναντήθηκαν χθες στα Φλώρια οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Καντάνου – Σελίνου: Φλωρίων, Γεώργιος Γεωργιλάκης Καντάνου, Ιωάννης Κοντεκάκης και Κακοδικίου, Κωνσταντίνος Πετράκης.
Με αφορμή την εν λόγω επίσκεψη – που διοργανώνεται από την Γερμανική Πρεσβεία Αθηνών – επιδόθηκε στους συμμετέχοντες επιστολή στην οποία αναπτύσσονται οι θέσεις των προαναφερθέντων προέδρων για τη ναζιστική εισβολή στο νησί και τα δεινά που ακολούθησαν.
«Είμαστε υπερήφανοι για τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης απέναντι στην εισβολή του Γ’ Ράιχ, η οποία στο πρόγραμμα της επίσκεψής σας αποκαλείται με τη ναζιστική της ονομασία («επιχείρηση Ερμής»)! Γιατί άραγε; Το πρόγραμμα σας μάλιστα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μνημείο Αλεξιπτωτιστών της Βέρμαχτ (!), που δικαίως οι Χανιώτες το έχουμε ονομάσει «κακό πουλί». Έχετε αναρωτηθεί γιατί έπρεπε να επισκεφθείτε αυτό το σύμβολο σκοταδισμού, μισαλλοδοξίας και βαρβαρότητας, που επισκέπτονται μόνο υμνητές του Χίτλερ;», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εν λόγω επιστολή και προστίθεται:
«Η χώρα μας πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος και καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους κατακτητές με πρωταγωνίστρια και κυρίως υπεύθυνη τη ναζιστική Γερμανία:
•Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 120 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα πόλεων και χωριών με το μεγαλύτερο, αναλογικά με τον πληθυσμό, μέρος να αντιστοιχεί στην Κρήτη. 56.225 αθώοι πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, 105.000 κατέληξαν όμηροι στα κρεματόρια της φρίκης κι ελάχιστοι εξ αυτών επέζησαν. Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα εξολοθρεύθηκε.
•1.770 χωριά και 401.000 σπίτια πυρπολήθηκαν. Καταστράφηκε το 70% των λιμενικών εγκαταστάσεων, το 75% του εμπορικού μας στόλου, μεγάλο μέρος του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου και το σύνολο των σιδηροδρομικών γεφυρών και τούνελ, όπως επίσης και το 25% των δασών μας, μεγάλο μέρος σχολείων, εκκλησιών και πολιτιστικών μνημείων.
•Δημεύτηκε από το Γ’ Ράιχ το 80% των μέσων μεταφοράς και το 51% των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, κατασχέθηκαν και λεηλατήθηκαν οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, τα μεταλλεύματα, τα τρόφιμα και κάθε πολύτιμο αγαθό.
•Επιπλέον, εκλάπησαν, λεηλατήθηκαν και φυγαδεύτηκαν στο Γ’ Ράιχ αρχαιολογικοί και άλλοι πολιτισμικοί θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας, που κοσμούν σήμερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στη Γερμανία και αλλού. Πρόκειται για ένα ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Εν συνεχεία γίνεται αναφορά στις «απαράγραπτες και ισχυρά τεκμηριωμένες απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας που συνοψίζονται στο τετράπτυχο:
•Αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
•Επανορθώσεις προς το ελληνικό κράτος για τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου και την καταστροφή των υποδομών της Ελλάδας.
•Έντοκη επιστροφή κατοχικού αναγκαστικού δανείου.
•Επαναπατρισμός των αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών θησαυρών που έκλεψαν οι δυνάμεις κατοχής από τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους».
«Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, με περισσή αλαζονεία και αναλγησία, αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και, συνεπώς, αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της, ως διάδοχο κράτος του Γ’ Ράιχ, για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα. Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια, η γερμανική κυβέρνηση μέσα από πρωτοβουλίες της («Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», «Ελληνογερμανική Συνέλευση», «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα – MOG», κ.α.) επιχειρεί να αναθεωρήσει την Ιστορία και να υπονομεύσει τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών επιβάλλοντας μία ψευδεπίγραφη «συμφιλίωση» χωρίς την απόδοση Δικαιοσύνης
Απαντάμε στη γερμανική κυβέρνηση ότι η προσπάθεια αυτή θα πέσει στο κενό και όσοι επιχειρούν να διεισδύσουν στην ελληνική εκπαίδευση και να ξαναγράψουν την Ιστορίας μας θα το βάλουν στα πόδια, όπως και ο ανιστόρητος Ρίχτερ πριν μερικά χρόνια! Η ένδοξη Ιστορία της Κρήτης έχει γραφτεί με το αίμα του κρητικού λαού και δεν παραχαράσσεται! Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική συμφιλίωση των δύο λαών χωρίς Δικαιοσύνη», τονίζουν καταλήγοντας οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Καντάνου – Σελίνου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Εντονη ήταν η αντίδραση του Δ.Σ. της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ με αφορμή την επίσκεψη των Γερμανών εκπαιδευτικών στην Κρήτη.
Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «το γεγονός ότι επέλεξαν την Κρήτη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλο τον Ελληνικό λαό. Η μάχη της Κρήτης που έδωσε με λεβεντιά, αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα και απαράμιλλο ηρωισμό το Μάη του 1941 ο Κρητικός λαός, ήταν η πρώτη οργανωμένη λαϊκή αντίσταση τους ναζί κατακτητές στην Ευρώπη. Και καθυστέρησε ένα μήνα την εισβολή των χιτλερικών στην ΕΣΣΔ. Γι’ αυτό και αποτελούν προσβολή στη μνήμη όλων όσων πολέμησαν για τη λευτεριά αυτού του τόπου τέτοιες ενέργειες σαν αυτή που προσκαλεί η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας που έχει την ευθύνη της μόρφωσης των μαθητών και αντί για μόρφωση, με τέτοια προγράμματα ιστορίας, ωθεί στην αμορφωσιά και στο χαντάκωμα, την πραγματική ιστορία της πατρίδας μας που έγραψε ο λαός μας με ανείπωτο ηρωισμό και αυτοθυσία, ολοκαυτώματα και εκτελέσεις. Και ο Κρητικός λαός ξέρει για τα θηριώδη εγκλήματα των ναζί με την ισοπέδωση στην Κάντανο και τη σφαγή των κατοίκων της, αλλά και τα καμμένα χωριά στη Βιάνο.
Καταγγέλλουμε μια ακόμα κατάπτυστη επιδίωξη διαστρέβλωσης της Ιστορίας της λαϊκής αντίστασης και της απελευθερωτικής πάλης, πρωταρχικά του Κρητικού αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, των ναζιστικών εγκλημάτων, με σκοπό να περάσουν στη λήθη.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, όλους τους μαθητές, τους γονιούς και όλο τον κρητικό λαό να μην επιτρέψει την υλοποίηση των απαράδεκτων, ανιστόρητων δραστηριοτήτων που προσβάλλουν το λαό μας. Προσβάλλουν την ιστορική μνήμη, την Κρήτη, όπου αναπτύχθηκε ηρωική απελευθερωτική δράση του λαού της κατά των ναζί κατακτητών, αγώνας που εμπνέει και διδάσκει όλες τις επόμενες γενιές».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα