Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Ανταπάντηση “Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά” στον Δήμαρχο Πλατανιά

Στις 19 Νοεμβρίου 2021 δημοσιεύτηκε σε τοπικά ΜΜΕ άρθρο του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά που αφορούσε τις σχολικές υποδομές στον Δήμο Πλατανιά. Μία εβδομάδα αργότερα ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση, που αναφέρει ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντιπολιτεύεται διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στον Δήμο Πλατανιά, όσο και στην υπόλοιπη χώρα αποδεικνύει ότι οι ανάγκες των μαθητών μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους – οφέλους.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, το ζητούμενο για κάθε Δημοτική Αρχή είναι να μπαίνει μπροστά ώστε να οργανώνεται ο αγώνας των φορέων της περιοχής, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των ίδιων των μαθητών. Η Δημοτική Αρχή Πλατανιά έχει ευθύνη και γιατί τόσα χρόνια επ’ ουδενί δεν έκανε κάτι τέτοιο, αντίθετα στηρίζει επί της ουσίας όλες τις μεταρρυθμίσεις που μεταφέρουν ευθύνες του κεντρικού κράτους στους Δήμους, περικόπτοντας την κρατική χρηματοδότηση και οδηγώντας σε μια σειρά προβλήματα και τη σχολική στέγη του Δήμου Πλατανιά.
Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει εν έτει 2021 μαθητές να κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές στον Πλατανιά, στις Βουκολιές, στον Αλικιανό και γι’ αυτή θα έπρεπε να απολογείται στην τοπική κοινωνία η ανακοίνωση του Δημάρχου. Τη στιγμή μάλιστα που καθημερινά στα σχολεία εντοπίζονται δεκάδες κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (45 ανακοινώθηκαν την Τρίτη 30/11), θεωρούμε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος όταν υπάρχουν μαθητές που κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες.
Γιατί το σύγχρονο και αναγκαίο είναι να υπάρχει, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, σχεδιασμός για ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων -αλλά στον Δήμο δεν έχουμε ούτε ένα νέο κτήριο- αλλά και τακτικός αντισεισμικός έλεγχος. Εν μέσω και πανδημίας, λοιπόν, είναι επιτατική ανάγκη να εισακουστεί το αίτημα της σχολικής κοινότητας για μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, για μείωση των μαθητών στις τάξεις σε 15άρια τμήματα. Να υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι μαθητές μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης να στηριχθούν με ενισχυτική διδασκαλία, ψυχολογική στήριξη, να καλυφθούν όλες οι μορφωτικές ανάγκες. Άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία. Να υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στα σχολεία, επαρκής καθαρισμός με μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας, πρόσληψη έξτρα προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες.
Αντί η Δημοτική Αρχή να απαντήσει συγκεκριμένα στα δίκαια αυτά αιτήματα, βλέπουμε να καλλιεργεί τον εφησυχασμό, διαφημίζοντας έργα που είναι αυτονόητα. Δεν είναι δυνατόν ένας Δήμος με χιλιάδες κατοίκους, να μην έχει μια δομή για ΑμεΑ, ή ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Αλλά ακόμα και η ανακατασκευή του σχολικού συγκροτήματος στο Κολυμπάρι έγινε αφού πρώτα οι κάτοικοι με έρανο μάζεψαν ένα μεγάλο ποσό, ώστε να ξεκινήσει και να χρηματοδοτηθεί η μελέτη, που ξεκίνησε μετά από πολλά χρόνια κινητοποιήσεων των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών. (Και ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει οριστική παραλαβή του κτηρίου).
Ο Δήμος Πλατανιά έχει στην ιδιοκτησία του εκτάσεις στο Μόδι, στο Κολυμπάρι, στον Ταυρωνίτη και αλλού. Τη στιγμή που οι έμμεσοι, οι άμεσοι φόροι, τα ανταποδοτικά τέλη αυξάνονται, πρέπει να δυναμώσει η απαίτηση όλων ώστε να ανεγερθούν καινούρια και σύγχρονα σχολικά κτήρια στον Δήμο Πλατανιά, με κρατική χρηματοδότηση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά καλεί τους κατοίκους του Δήμου μας να απορρίψουν τη λογική του λιγότερου κακού που καλλιεργείται. Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ώστε να μπει φρένο στο «αυτόνομο» σχολειό της αγοράς, να μη θεωρείται κανονικότητα να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι γονείς για τη μόρφωση των παιδιών τους. να μην αντιμετωπίζονται οι μαθητές μας ως αριθμοί. Να απορριφθεί μαζικά η λογική ότι «το κράτος δεν έχει για τις ανάγκες μας», άρα πρέπει να προχωρήσει η χρηματοδότηση από ιδιώτες που θα έχουν λόγο στη διαχείριση των κτηριακών υποδομών. Η Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Πλατανιά θα δώσει όλες τις δυνάμεις της ώστε να οργανωθεί ακόμα παραπάνω ο αγώνας των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών, των φορέων της περιοχής, για να ανοίξει ο δρόμος για σχολεία σύγχρονα και ασφαλή, που θα μορφώνουν ολόπλευρα τους μαθητές.

Με εκτίμηση
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ανθούσης Δημήτριος
Κουμάκη Αλεξία
Μαριανάκης Στυλιανός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα