Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

«Ανοχύρωτη η παλιά πόλη»

» Νέες διαμαρτυρίες για τα φωτιστικά, την ηχορρύπανση, αλλά και για τις αλυσίδες

«Ανοχύρωτη» χαρακτηρίζει την παλιά πόλη ο Σύλλογος Κατοίκων σε επιστολή του προς τα “Χανιώτικα νέα” με νέες καταγγελίες για την ηχορρύπανση, την υπερβολική ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και για την τοποθέτηση αλυσίδων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των φωτιστικών, το οποίο, ως γνωστόν, θα αποτελέσει θέμα στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο που θα ξεκινήσει στις 5.30 μ.μ., ο Σύλλογος σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Αυτές τις μέρες γράφτηκε στις εφημερίδες ότι το ζήτημα της αντικατάστασης των φωτιστικών της παλιάς πόλης (Π.Π.) αντιμετωπίστηκε περίπου γραφειοκρατικά. Οπως και να έχει το ζήτημα, εμείς, ως έχοντες τον κοινό νου, θεωρούμε ότι τα φωτιστικά αυτά είναι αταίριαστα και ξένα με τον χώρο. Αντί να αναδεικνύουν τον αρχαιολογικό χώρο κυριαρχούν στον χώρο, φωτορρυπαίνουν και όπως ειπώθηκε, είναι και ενεργοβόρα.
Τα εναέρια δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ υπογειοποιήθηκαν, για λόγους αισθητικής αναβάθμισης και τώρα αναπτύσσεται πυκνότερο δίκτυο με σύρματα στήριξης και καλώδια. Αυτό είναι ένα θέμα που εγείρει πολλά ερωτηματικά, σχεδιασμού – μελέτης και εφαρμογής. Εμείς θεωρούμε ότι ταιριάζουν στον χώρο της Π.Π. μόνο τα επιτοίχια και επιστύλια φωτιστικά σώματα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα κρεμαστά».
Στη συνέχεια ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι για τη δρομολόγηση της επίλυσης των σωρευμένων προβλημάτων της Π.Π. κατεύθυνση δίνει το πνεύμα και το γράμμα του νόμου 3028/2002 “για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” που ως αρχαιολογικός χώρος κατοικημένος (ΦΕΚ 97/2012 τ. Α.Α.Π.Θ.) προστατεύεται από το κράτος.
«Σ’ έναν βαθμό η Πολιτεία προστατεύει τα κτίσματα, τα ντουβάρια δηλαδή, αλλά για τα υπόλοιπα που είναι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά ποιος και πώς προστατεύεται; Και άυλη πολιτιστική κληρονομιά μεταξύ άλλων είναι τα ήθη και τα έθιμα, οι χοροί και τα δρώμενα που η Πολιτεία φροντίζει για την ανάδειξή τους και την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική ζωή. Το αίτημα αυτό πώς πραγματώνεται από την επίσημη Πολιτεία; Μήπως με την ίδρυση ανεξέλεγκτου αριθμού μπαρ, ξενυχτάδικων, χοροπηδάδικων, ύποπτων κέντρων διασκέδασης μέσα στον ιστό της Π.Π.;
Οι ταλαίπωροι κάτοικοι, περιζωσμένοι από αυτά τα “ιδρύματα”, έχουν δύο επιλογές, οδυνηρές και οι δύο: ή να φύγουν (που φεύγουν) πρόσφυγες στην πόλη τους ή να μείνουν σε ομηρεία πολιορκημένοι σκλάβοι των συμφερόντων της νύχτας».
Στη συνέχεια της επιστολής ο Σύλλογος Κατοίκων υποστηρίζει:
«Μας λέει η Δημοτική Αρχή ότι εφαρμόζει τη μελέτη Ρωμανού – Καλλιγά. Εμείς λέμε ότι η μελέτη αυτή είναι ένα αδειανό πουκάμισο και έχει αποτελέσει εξαιρετική πρόφαση για να ρουσφετολογήσουν, αφού δεν μπορούν να διορίσουν. Το πελατειακό σύστημα βρήκε την κερκόπορτα.
Ξενυχτάδικα παντού (χωράνε δεν χωράνε), τραπεζοκαθίσματα αμέτρητα, ανεξέλεγκτα και σε απίθανους χώρους (δρόμους, πλατείες, σοκάκια, οικόπεδα). Ολα αυτά στην Π.Π. “τη Βενετία της Ανατολής”, “την πόλη των γιασεμιών”, “τη Ναυαρχίδα του Νομού”. Κούφια λόγια του μπαλκονιού. Θα θέλαμε μάλιστα να ρωτήσουμε την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου να μας πουν τι εισπράττει από αυτά τα αμέτρητα τραπεζοκαθίσματα στην Π.Π.
Είναι γεγονός ότι οι κάτοικοι κάθε μέρα λιγοστεύουν και για το πόσο τους χρειάζεται η Π.Π. δεν είναι του παρόντος να επιχειρηματολογήσουμε. Ομως οι αναρτημένες πινακίδες στην Π.Π. του Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013 γράφουν “Με στόχο την ανάπτυξη και με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον”. Πού είναι αυτός ο σεβασμός να τον δούμε κι εμείς;
Αυτά που βλέπουμε στις πόρτες των σπιτιών μας, κάτω από τα μπαλκόνια και τα παράθυρά μας είναι θέαμα και άκουσμα εμποροπανήγυρης τριτοκοσμικής χώρας. Τραπεζοκαθίσματα όσα παίρνει ο χώρος, με θαμώνες που έρχονται στο τσακίρ κέφι κάπου μεταξύ 12 και 2 μετά τα μεσάνυχτα, με τραγούδια, φωνές, χασκόγελα και μουσική ζωντανή ή ηλεκτρονική στη διαπασών. Αυτό που από άλλους ονομάζεται κομψά “ηχορρύπανση” εμείς το χαρακτηρίζουμε ως εγκληματική πράξη και πολιτιστική ρύπανση συνάμα.
Από τους εξαερισμούς και τις καπνοδόχους βγαίνουν σύννεφα τσίκνες από καμένα λίπη και άλλες ρυπογόνες και τοξικές ουσίες που τρυπώνουν μέσα στα σπίτια μας και μπουκώνουν τον ήδη ζεστό αέρα του καλοκαιριού. Αυτό, πάλι, κομψά λέγεται ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ερχεται, οσονούπω, από τα νέα φωτιστικά και η φωτορρύπανση, συνοδευόμενη από την οπτική – αισθητική ρύπανση. Που δεν μας έλειψαν δα κι αυτές (γκράφιτι, αφίσες, πινακίδες, αεραγωγοί, κεραίες, κλιματιστικά κ.ά.)».
ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ
Καταλήγοντας ο Σύλλογος συμπληρώνει:
«Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έκοψαν και την πρόσβαση στα σπίτια μας με τα οχήματά μας. Μαζί με τον εφοδιασμό των καταστημάτων, επιτρέπεται και σε εμάς να μπαίνουμε ως την πόρτα μας μεταξύ 7 και 11 π.μ. Εξισώσανε τα σπίτια μας και τις οικογενειακές μας ανάγκες με αυτές των καταστημάτων. Βάλανε κάγκελα και αλυσίδες για τον σίγουρο αποκλεισμό μας. Ομως το θέαμα της καγκελόφραχτης και αλυσοδεμένης πόλης παραπέμπει σε συμβολισμούς ξένους με το ελεύθερο φρόνημα των Χανιωτών, που γιορτάζουν φέτος τα 100χρονα της ελευθερίας τους (και που προκαλεί τα ειρωνικά σχόλια των επισκεπτών της).
Για να ανατραπεί η παγιωμένη, απαράδεκτη και αχαρακτήριστη αυτή κατάσταση στην παλιά πόλη, θέλει αρετή και τόλμη, αλλά και βοήθεια από πολλούς.
Η εκδηλούμενη μαζική ευαισθησία των συμπολιτών μας, μας γεμίζει αισιοδοξία ότι θα αναδειχθούν και τα ζητήματα που θέτει ο Σύλλογός μας και άλλα που στην πορεία θα προκύψουν για να δρομολογηθούν λύσεις.
Η Π.Π. είναι δημόσιο αγαθό.
Υποχρέωση όλων μας είναι να το διαφυλάξουμε, να το αναδείξουμε και να το προβάλουμε με περηφάνια, όχι ως “είδος κατανάλωσης” για τους επισκέπτες της και μόνον».
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μάρκος Ε. Καραβιτάκης και ο γραμματέας Βασίλης Γιατρουδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Έρχεται η «Λευκή Νύχτα» στα Χανιά από τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει για πρώτη φορά τη «Λευκή Νύχτα» στην πόλη των Χανίων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022...

Ουρές ταλαιπωρίας σε δρόμους του Καστελίου

Ουρές ταλαιπωρίας στο Καστέλι Κισσάμου, καθώς η "εκρηξη" επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο επιδεινώνει το πρόβλημα που παρατηρείται διαχρονικά. Ντόπιοι κι...

Άλλο ένα τροχαίο στον Κατσαμπά στα Χανιά

Άλλο ένα τροχαίο ατύχημα συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου στα Χανιά και μάλιστα στη διασταύρωση Δαγκλή και Κωνταντίνου Μητσοτάκη, ένα σημείο που έχει βρεθεί...

Μουσικό φινάλε για τις “Γιορτές Ρόκκας” στην αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Με τις μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα κατακλύστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας στο πλαίσιο των "Εορτών Ρόκκας", που συνεχίστηκαν για...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα