Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Ανοσία ή πανδημία αγέλης;

Το πανδημικό κύμα δύσκολα καταπολεμάται. Ο ιατρικός κόσμος προσπαθεί ν’ αποκρυπτογραφήσει τα αποτελέσματα της νόσησης απ’ τη μετάλλαξη της “Ο”, για να εισηγηθεί μέτρα αντιμετώπισης της, καθ’ όσον προϊόντος του χρόνου ο ιός βρίσκεται σε τροχιά απόλυτης επικράτησης, με αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας.
Τα Δημόσια νοσοκομεία τρομάζουν με την ιδέα ότι θα δεχθούν νέο κύμα με ελλείψεις 2500, περίπου, ατόμων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται σε καραντίνα λόγω νόσησης ή σε αργία ως αρνητές του εμβολιασμού. Η «επίταξη» ιδιωτικών κλινικών με ακριβά μισθώματα και ιδιωτών ιατρών με ημιαπασχόληση και άνευ κατάλληλης εμπειρίας, μάλλον σύγχυση προκαλεί. Το παραμένον προσωπικό ύστερα από συνεχείς εφημερίες και τελεία εξάντληση δυσκολεύεται ν’ ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά του. Εν τω μεταξύ, οι ιδιώτες ιατροί που “επιτάχθηκαν” δεν μπορεί όλοι τους να έχουν την απαιτούμενη εμπειρία στα επείγοντα περιστατικά της covid.
Οι ιατρονοσηλευτές που έρχονται σε επαφή με ασθενείς υποβάλλονται σε τεστ, αλλά μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων της εξέτασης συνεχίζουν να λειτουργούν, και αν είναι θετικοί διασπείρουν τον ιό μολύνοντας συγγενείς και όσους άλλους συναναστρέφονται.
Ο βασικός μηχανισμός του κράτους σε δημόσιες υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, στις μεταφορές, στην υγεία, υπολειτουργεί λόγω νόσησης του προσωπικού. Στο φαινόμενο τούτο οι κυβερνώντες διαβεβαιώνουν ότι «όλα βρίσκονται υπό έλεγχο». Οι ανατιμήσεις σε καύσιμα και σε αγαθά είναι μέσα στα «όλα»; Μήπως οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται την απόπειρα παραπληροφόρησης; Είναι δύσκολο να βγάλει κανείς τα συμπεράσματα του, όταν βλέπει να ‘χουμε 2000 θανάτους από covid κάθε μήνα!!! Δεν προβληματίζει τους αρμόδιους ότι με την “Ο” δεν αποκτάται η “ανοσία της αγέλης” αλλά η “πανδημία της αγέλης”;
Σ’ αυτή την επιδημιολογικά επιβαρυμένη κατάσταση και παρά την κορύφωση των κρουσμάτων έγινε βεβιασμένα το άνοιγμα των σχολείων, παρά την επίκληση των επιδημιολόγων, να καθυστερήσει δύο εβδομάδες με αναπλήρωση τους το καλοκαίρι με προχειρολογίες. Υπερίσχυσε η εκτίμηση ότι οι μαθητές μπορούσαν να λειτουργούν ως επιταχυντές στις εξελίξεις επίτευξης του “τείχους ανοσίας” χωρίς σοβαρές επιπτώσεις και ότι κατά την άποψη της υπ. Παιδείας, κας Κεραμέως, η παράταση των διακοπών «θα έχει ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά»! Το ότι οι μαθητές είναι σε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστοι, εύκολα προσβάλλονται από την “Ο” και ευκολότερα τη μεταδίδουν στους μεγάλους, δεν ελήφθη υπ’ ‘όψιν!
Η μετάλλαξη της “Ο” έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει απ’ την ανθρώπινη παρεμβατικότητα εναντίον της, να ξεφεύγει απ’ το κυνηγητό που της κάνουν και να πολλαπλασιάζει τα θύματά της. Όμως μπορεί από επιδημική να μετατραπεί σε ενδημική, ακολουθώντας την πορεία άλλων ιώσεων, σαν την εποχική γρίπη. Γι’ αυτό λέγεται ότι θ’ αντιμετωπισθεί, όπως γίνεται μ’ αυτήν, έγκαιρα με ανανεωμένα εμβόλια. Τούτο θα εξαρτηθεί από το πόσο υψηλής μεταδοτικότητας θα είναι η μετάλλαξη “Ο” της covid, καθώς, ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια απ’ την εμφάνισή της, βλέπουμε ότι η εξάλειψή της είναι ανέφικτη, διότι κατάφερε να μολύνει τον περισσότερο παγκόσμιο πληθυσμό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα