Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Ανομοιόμορφες οι βροχοπτώσεις της Άνοιξης στην Κρήτη

Τελείως ανεπαρκείς στη Μεσσαρά και Ιεράπετρα

Οπωσδήποτε, κρίσιμος παράγων, αλλά όχι μοναδικός, για την εξέλιξη της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής αλλά και το μέλλον των τιμών είναι  οι βροχοπτώσεις  της  Άνοιξης αφού από αυτές εξαρτάται το κρίσιμο στάδιο της άνθησης και καρπόδεσης που αποτελούν την βάση της καρποφορίας.
Και για μεν την Ισπανία, όπως αναφέρεται σε άλλο άρθρο, οι βροχοπτώσεις κατά 2023 είναι από ανύπαρκτες έως τελείως ανεπαρκείς και το πρόβλημα για τους ελαιώνες είναι πολύ έντονο.

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. παρουσιάζει θέσεις – προτάσεις εν όψει των εκλογών

Σχετική ανεπάρκεια όμως βρόχων μέχρι στιγμής φαίνεται υπάρχει και στην Ιταλία, Πορτογαλία και Τυνησία.
Στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να είναι κάπως καλύτερα. Στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας οι βροχές της Άνοιξης ήταν μάλλον ικανοποιητικές.

Στην Κρήτη όμως (Πιν.1) οι βροχές του 2023 μονό σε μερικές περιοχές της Δυτικής Κρήτης (Αλικιανός, Κολυμπάρι, Κάντανος, Πλακιάς, Σπήλι, Φράγμα,) ήταν πάνω από 300mm και εκτιμώνται ως επαρκείς για τις ελιές . Στις περισσότερες περιοχές κυμάνθηκαν από 200-300mm και εκτιμώνται από μέτριες έως ανεπαρκείς, ενώ σε ορισμένες άλλες (Ιεράπετρα, Μοίρες, Γόρτυνα) ήταν κάτω από 100mm για όλο το 2023 και κάτω από 10mm τον Απρίλιο και εκτιμώνται ως τελείως ανεπαρκείς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα