Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Ανοίγουν σήμερα οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Χανίων

Συνάντηση χθες των σωματείων του στίβου για να μπορούν να προπονηθούν σε βάρδιες οι αθλητές τηρώντας το πρωτόκολλο της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α.

Aπό σήμερα αναμένεται μετά από δύο και πλέον μήνες να δοθούν σε λειτουργία για τους αθλητές των χανιώτικων συλλόγων τόσο το στάδιο -μαζί με το κλειστό γυμναστήριο- όσο και η πισίνα 50 μέτρων του Κολυμβητηρίου του ΕΑΚ Χανίων.

Χθες το απόγευμα τα 4 σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο του στίβου (ΓΣ Ελ. Βενιζέλος, ΑΟ Κύδων, Νέαρχος και Θησέας Περιβολίων) σε συνάντηση θα αποφάσιζαν για τον καταμερισμό των ωρών προπόνησης καθώς σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δεν θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στο αγωνιστικό χώρο περισσότεροι από 80 αθλητές από τους περίπου 200 που αποτελούν το συνολικό δυναμικό των συλλόγων αυτών. Αλλά και ο ΝΟΧ θα προχωρούσε σε ανάλογο καταμερισμό για την προετοιμασία των τμημάτων του καθώς στη μεγάλη πισίνα μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα προπόνηση έως 60 αθλητές. Επίσης αρκετές ενστάσεις υπάρχουν για την ιατρική βεβαίωση που καλούνται να προσκομίσουν οι αθλητές και για την οποία γράφουμε σχετικά παραδίπλα. Θυμίζουμε ότι από την περασμένη εβδομάδα άνοιξε το εθνικό Σκοπευτήριο στο Καμπάνι και η πισίνα του κολυμβητηρίου αλλά μόνο για τους δύο αθλητές μέλη της προ-Ολυμπιακής ομάδας Απόστολο Παπαστάμο και Αλέξανδρο Κάχρη.
Ο πρόεδρος του ΕΑΚ Χανίων Μανώλης Κουριδάκης μιλώντας στα “Χ.ν.” είπε για την επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου:
«Η πρώτη υποδομή που άνοιξε από την περασμένη εβδομάδα ήταν το σκοπευτήριο καθώς τα αθλήματα σκοποβολής είναι μικρής επικινδυνότητας για την διάδοση του κορωνοϊού.
Στη συνέχεια και στις 3 υποδομές ξεκίνησαν προπονήσεις όσοι αθλητές είχαν εξασφαλίσει ή διεκδικούσαν πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.
Από την Δευτέρα 18 Μαίου άνοιξε περισσότερο η “βεντάλια” με την δυνατότητα να αθληθούν στους χώρους του ΕΑΚ Χανίων Υποψήφιοι ΣΕΦΑΑ και Στρατιωτικών σχολών αλλά και βέβαια ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που αφορά αθλητές άνω των 13 ετών.
Εδώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο που πρέπει να τηρείται χρειάζεται ένα ιστορικό κάθε αθλητή το οποίο επειδή έχει πολλά προσωπικά δεδομένα δεν επιδεικνύεται απλά το κρατάει ο γιατρός που του δίνει μία βεβαίωση ότι τον βρήκε υγιή και ότι δεν έχει περάσει covid-19 κλπ.
Επίσης υπάρχει μία ποσόστωση που πρέπει να τηρηθεί σύμφωνα το πρωτόκολλο της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α.
Στα κλειστά ανά 30 τ.μ. μπορεί να προπονείται ένας αθλητής κάτι που σημαίνει ότι στο κλειστό του ΕΑΚ μπορούν να βρίσκονται 20-22 άτομα μπάσκετ, βόλεϊ ή χάντμπολ που να κάνουν ατομική προπόνηση ο καθένας με τη μπάλα του.
Οι Ομοσπονδίες είχαν βέβαια διαφορετική πρόταση όμως αυτή είναι η προϋπόθεση που αποφάσισαν οι υγεινομικές επιτροπές.
Στα ανοιχτά είναι κατά ανώτατο όριο στο στάδιο το δικό μας περίπου 80 άτομα ταυτόχρονα.
Προς τιμήν τους ο ΣΕΓΑΣ και οι προπονητές στα Χανιά θα έχουν μία συνάντηση το απόγευμα σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) για να αποφασίσουν να μοιράσουν τις ώρες προπόνησης για να ικανοποιηθούν όλοι οι αθλητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στο κολυμβητήριο προβλέπεται να κάνουν προπόνηση 6 άτομα ανά διαδρομή.
Συνολικά δηλαδή θα μπορούν να κάνουν προπόνηση περίπου 60 άτομα ανά ώρα ενώ άμεσα θα δωθούν σε λειτουργία οι πισίνες των 25 και των 12 μέτρων.
Βέβαια υπάρχουν και οι εξειδικεύσεις των επιμέρων αθλημάτων που έχουν σταλεί στα σωματεία τα οποία από την πλευρά τους πρέπει να τηρήσουν τον κανονισμό και τις αποστάσεις κάτι που είναι σημαντικό. Σε όλα λέει για 1,5 με 2 μέτρα όπως πχ στο πόλο. Πιστεύω σιγά σιγά βαδίζουμε σε οριστικό άνοιγμα των εγκαταστάσεων και το επόμενο βήμα ίσως και την ερχόμενη Δευτέρα ή σε 10 μέρες να είναι να μπορεί να μπει να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις και το κοινό. Βέβαια επειδή εκεί δεν έχουμε δελτίο υγείας αθλητή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί να αθληθεί ένας πολίτης που δεν ανήκει σε αθλητικό σωματείο.”

ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις ο κ. Κουριδάκης δήλωσε ότι από σήμερα θεωρεί ότι η πλειοψηφία των αθλητών θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το στάδιο και το κολυμβητήριο. Χαρακτηριστικά είπε:
“Από την Τρίτη το πρωί θεωρώ ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το στάδιο για τους αθλητές του στίβου σύμφωνα με το σχεδιασμό που θα αποφάσιζαν την Δευτέρα το απόγευμα οι προπονητές των 4 σωματείων
Το κλειστό και αυτό αναμένεται να ανοίξει σύμφωνα με το πρόγραμμα προπονήσεων που προϋπήρχε ενώ στο κολυμβητήριο είναι θέμα του ΝΟΧ να μοιράσει τους αθλητές του έτσι ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς που προβλέπεται στην ΚΥΑ ενώ το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα δοθούν σε λειτουργία και οι δύο μικρότερες πισίνες -στις οποίες γίνονται αυτή τη στιγμή κάποιες εργασίες- έτσι ώστε να βγαίνει πιο εύκολα το πρόγραμμα.
Αλλωστε αυτή τη στιγμή στο ΕΑΚ Χανίων έχουμε 10 άτομα προσωπικό ενώ οι υπόλοιποι μέχρι τους 55 είναι εργάτες και μόνο σε συνεργασία με τα σωματεία μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία των τριών υποδομών».

Υπό εξέταση η ιατρική βεβαίωση
Πέρα από την κάρτα υγείας που διαθέτουν οι αθλητές με τα νέα δεδομένα προκειμένου να μπορούν να προπονηθούν προβλέπεται να προσκομίσουν και ιατρική βεβαίωση για το κατά πόσο πέρασαν covid -19 το τελευταίο διάστημα. Εδώ από τα σωματεία σημείωναν ότι υπάρχουν αρκετές ενστάσεις καθώς μπορεί κάποιος αθλητής να παρουσιάσει “καθαρή” βεβαίωση αλλά λίγες μέρες μετά να “κολλήσει” τον ιό κάτι που καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την χρησιμότητα της συγκεκριμένης καταγραφής. Διότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να έχει κάποιος εκ γενετής για το οποίο πράγματι η κάρτα υγείας αποτελεί ένα “καμπανάκι” αλλά για μία παροδική κατάσταση (ίωση) για την οποία ουδεμία ιατρική βεβαίωση μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη καταγραφή


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Μηχανική βλάβη στο BLUE HORIZON με 930 επιβάτες

Μηχανική βλάβη εκδηλώθηκε στην δεξιά κύρια μηχανή του E/Γ-O/Γ BLUE HORIZON με 930 επιβάτες και 102 μέλη πληρώματος κατά την εκτέλεση δρομολογίου του από...

Τουρίστες πολλοί – έσοδα μετρημένα στον Πλατανιά

Ποσοστά πληρότητας που πλησιάζουν αυτά του 2019 παρουσιάζει τις ημέρες αυτές ο Πλατανιάς με τις ενδείξεις να είναι θετικές ως προς τις αφίξεις μέχρι...

Παρανομίες δίχως τέλος στα Τοπόλια

Nέα καταγγελία για παράνομες επιχωματώσεις ρυακιών στην ευρύτερη περιοχή των Τοπολίων, αυτή τη φορά στον Άι κυρ Γιάννη Κισσάμου από κατοίκους της περιοχής. Σε ανακοινώσεις...

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

K.K.E. για δήμαρχο Χανίων: «Χάρισε χιλιάδες ευρώ χρέη σε μεγάλη εταιρία μπετόν»

Υποκριτική στάση του δημάρχου Χανίων στα αιτήματα για κοινωνική πολιτική διαπιστώνει το Κ.Κ.Ε. Χανίων με τον  γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του κόμματος Σπύρο...

Τροχαίο ατύχημα στον Βαντέ Χανίων

Τροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό σημειώθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα της Τρίτης, στον δρόμο λίγο μετά τον Βαντέ προς Κεραμειά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελαφρά...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα