Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

“Ανοίγματα” Μπάιντεν

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ με πρόεδρο τον Μπάιντεν προσανατολίζεται, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την ευρύτερη Νοτιοδυτική Ασία και να επαναπροσεγγίσει το Ιράν. Τούτο αφήνεται να εννοηθεί, παρά του ότι προ ημερών έγιναν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της πολιτοφυλακής στη Συρία, που προσκείται στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα, ότι επιθυμούν συζητήσεις αποκατάστασης της ισορροπίας στην περιοχή, όχι όμως υπό πίεση.

Πρόκειται για στροφή της εξωτερικής πολιτικής, εν αντιθέσει με τον Τραμπ, που είχε ταυτισθεί με τον Νετανιάχου και τη Σαουδική Αραβία έναντι του Ιράν. Ένεκα δε τούτου προειδοποιήθηκαν οι Σαουδάραβες για την αντίθεση των ΗΠΑ στην υποστήριξή τους όσον αφορά την ανάμειξή τους, στον εμφύλιο της Υεμένης. Υπήρξαν και φημολογίες, ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες θα φέρουν στη δημοσιότητα στοιχεία για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Κασόγκι.

Η προσέγγιση των ΗΠΑ προς το Ιράν βασίζεται στην υπόσχεση των ηγετών της Τεχεράνης, να σταματήσει την απόκτηση πυρηνικών, εφόσον δεν εμποδιστούν οι σχέσεις της με τη Βαγδάτη, τη Δαμασκό και τη Βηρυττό.

Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνεκν έχει κάνει επαφές με τον Ιρανό ομόλογό του και ενημέρωσε συμμάχους Ευρωπαίους για τα επόμενα βήματα των Αμερικανών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν γίνονται, να πεισθούν οι Ιρανοί ότι η Ουάσιγκτον είναι αξιόπιστη σε διαπραγματευτικές συζητήσεις, ότι θα υποστηρίξει το αίτημα της Τεχεράνης, να πάρει δάνειο από το Δ.Ν.Τ. και θα διευκολύνει την πρόσβαση του Ιράν στα συναλλαγματικά του αποθέματα, η οποία είναι σήμερα μέχρι 10%.

Οι Ιρανοί επρότειναν στην Ουάσιγκτον να επισκευθεί η επιστροφή στη συμφωνία για τα πυρηνικά και να αρθούν οι κυρώσεις που επεβλήθησαν επί Τραμπ.

Σε περίπτωση καθυστέρησης θα σκληρύνουν τη στάση τους, καθόσον είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τον νόμο, που ψηφίστηκε απ’ τη βουλή τους, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν πρώτοι τη συμφωνία.

Ο Μπάιντεν αναφερόμενος σε ομιλία του για τον εμφύλιο της Υεμένης με το κίνημα των “ανταρτών Χούθι” που έχει χαρακτηρισθεί ως η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, απέφυγε να μιλήσει για το Ιράν, δηλώνοντας, ότι θα προσπαθήσει διπλωματικώς να τερματισθεί ο πόλεμος, διακόπτοντας πωλήσεις όπλων στους Σαουδάραβες και θα βοηθήσει με άλλους τρόπους τη Σαουδική Αραβία, να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Υπ’ όψιν ότι οι εξεγερμένοι “Χούθι” υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει δημιουργήσει πολεμικό συνασπισμό να τους πολεμά. Εν τω μεταξύ ο Άντονι Μπλένκεν προτίθεται ν’ αφαιρέσει τους “Χούθι” απ’ τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι αποφάσεις Μπάιντεν ερμηνεύονται ως χειρονομία καλής θελήσεις εξισορρόπησης των συμφερόντων της Ουάσιγκτον και των ανταγωνιστικών στόχων του Ιράν προς τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες