Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Η ανοχή στην έμφυλη βία είναι έλλειμμα Δημοκρατίας

Η βία και η κακοποίηση γυναικών και παιδιών αποτελούν την κρυμμένη “αλήθεια” της κοινωνίας μας που αγγίζει κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε κοινωνικό στρώμα, αλλοδαπές και ανάπηρες γυναίκες, κάθε σκαλοπάτι της κοινωνικής κλίμακας είτε συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες είτε ως δημόσια μορφή εκφοβισμού ή ακόμη ως εκδήλωση σεξισμού, πρόκειται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Και αυτό έχει συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία.
Καλούμε όλες τις γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν. Η βία κατά των γυναικών και των παιδιών κατά συνέπεια τιμωρείται ως έγκλημα από τον Νόμο.
Δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που μας αφορά όλους.
Καλούνται όλες οι Μ.Κ.Ο. (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) να συντονίσουν τις δράσεις τους και να συνεργαστούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ & Β’ βαθμού για καλύτερα αποτελέσματα αντιμετώπισης του φαινομένου.
Ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. στον σχεδιασμό πολιτικών για την Ισότητα των φύλων από τους Ο.Τ.Α. Α’ & Β’ βαθμού πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο επιτυχίας και βιωσιμότητας των επιμέρους δράσεών τους.
Η ανάπτυξη κοινωνικού δικτύου αλληλοβοήθειας της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να προκύψει με συνεργασία Ο.Τ.Α. Α’ & Β’ βαθμού & Μ.Κ.Ο. γυναικών.
Οραματιζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την Ισότητα των δύο φύλων που θα περιλαμβάνει σχεδιασμό και ανάπτυξη κοινωνικού δικτύου φορέων Μ.Κ.Ο. & γυναικείων οργανώσεων που θα προωθεί ο Ο.Τ.Α. σε υπηρεσίες και δομές έτσι ώστε η υπηρεσία να «χτίζεται από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο» σε μια κοινότητα αλληλεγγύης και παροχής υγιών υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.
Ο ρόλος των γυναικείων οργανώσεων  πρέπει να αποτελέσει “εργαλείο” άσκησης πολιτικής εκτός των άλλων και σε θέματα «σεξουαλικής παρενόχλησης» στην εργασία, εργασιακής ψυχολογικής κακοποίησης λόγω φύλου, υποστήριξης τοπικών προγραμμάτων για την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Στην καταπολέμηση νέων τύπων έμφυλης βίας, όπως η βία μέσω Διαδικτύου, η ηλεκτρονική παρενόχληση, σχολικός εκφοβισμός και έντονης παρακολούθησης trafficking κ.λπ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαπίστωση της άρνησης των γυναικών να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας ενδεχομένως εξαιτίας του φόβου για τον κοινωνικό αντίκτυπο & της έλλειψης οικονομικών πόρων όπου υπάρχουν παιδιά.
Ας στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά να σπάσουν τη σιωπή τους κάνοντας γνωστές τις δομές που υπάρχουν:
• ΓΡΑΜΜΗ SOS Γ.Γ. Ισότητας   15900.
• Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών – 40 Πανελλαδικά.
• Ξενώνες Φιλοξενίας – 21 Πανελλαδικά.
• Σχεδόν όλες σε λειτουργία. Παρέχουν πληροφορίες για πρόληψη και αντιμετώπιση γυναικείας κακοποίησης.
Αλλά και με διαρκή εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης με εκδηλώσεις και ειδικές δράσεις με πανελλήνιο σύνθημα: «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη».

Αναγκαίες πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο όπως ανακοίνωσε η Γ.Γ. Ισότητας κα Βάσω Κόλλια:
Κατάλληλη υποστήριξη και προστασία των θυμάτων σε όλη τη διαδικασία δίωξης των δραστών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των θυμάτων σε όλη την ποινική διαδικασία.
Παροχή ειδικών θεραπευτικών προγραμμάτων προς τους δράστες των περιστατικών.
Προσαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και των μηχανισμών επιβολής του νόμου των κρατών – μελών ώστε να αντιμετωπίζουν με συντονισμένο τρόπο την έμφυλη βία, αλλά και συμβολή στην καταπολέμηση των νέων μορφών έμφυλης βίας, π.χ. τη διαδικτυακή βία και την ψηφιακή παρενόχληση, την επίμονη παρακολούθηση και τον εκφοβισμό.
Διασφάλιση πρόσβασης των θυμάτων βίας σε υπηρεσίας υγείας, στελεχωμένες με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Λήψη μέτρων πρόληψης μέσω καταπολέμησης αρνητικών στερεοτύπων που μπορούν να οδηγήσουν στην άσκηση έμφυλης βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.

*πρόεδρος ΚΕ.Γ.Υ. (Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου), πρόεδρος Ε.Γ.Ε.  Παραρτήματος  Χανίων (Ένωση Γυναικών Ελλάδος), εκπρόσωπος Γ.Γ. Ισότητας στην Π.Ε.ΙΣ. Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εφυγε από τη ζωή ο Γ. Βίγλης

Εφυγε από τη ζωή ένας αγαπητός άνθρωπος που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή στη βραδινή διασκέδαση. Ο θάνατος του Γιώργου Βίγλη προκάλεσε θλίψη σε όλους όσοι...

Mια επένδυση… με ιστορία στο Λαφονήσι

Η είδηση της αγοράς της “Ελαφόνησος Α.Ε.” από μια τοπική ξενοδοχειακή επιχείρηση συζητήθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα. Το μεγαλύτερος μέρος της “Ελαφόνησος Α.Ε.” άνηκε σε...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Λευκή Νύχτα για τις Πολυεθνικές, μαύρη για τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στην επερχόμενη Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου, όπου τα καταστήματα στις 30...

Η επίσκεψη του Μάθιου ΜαΚόναχι στην Κρήτη και το άρμεγμα της κατσίκας

Ο χολιγουντιανός σταρ βρέθηκε στην Άρβη μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Διακοπές και στην Κρήτη, επέλεξε να κάνει το φετινό καλοκαίρι ο...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα