Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Ανω – κάτω η ΕΤΑΝΑΠ με ευθύνη της ΑΝΕΚ

» Οργισμένη η αντίδραση των μετόχων στο αίτημα της ναυτιλιακής εταιρείας
για αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Με… φουρτούνες σε μια δύσκολη διεθνή οικονομικά συγκυρία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΤΑΝΑΠ με ευθύνη της ΑΝΕΚ, η οποία διατηρεί το 31,9% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Xθες, εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας μετέφερε αίτημα για αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης που είχε προγραμματιστεί να γίνει, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των μετόχων που έδωσαν το “παρών” στη διαδικασία, καθώς οι λόγοι της αναβολής δεν έγιναν γνωστοί. Μάλιστα, τη σύγκλιση της έκτακτης γενικής συνέλευσης είχε ζητήσει η ίδια η ΑΝΕΚ θέτοντας θέμα ανάκλησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και εκλογής νέων.

Η εξ’ αναβολής γενική συνέλευση ορίστηκε στις 4 Αυγούστου, στις 8.30 το πρωί.
Η χθεσινή αναβολή έγινε δεκτή με αγανάκτηση από μετόχους που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Στύλο Αποκορώνου: «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, δεν γίνεται το 32% να ελέγχει όλη την εταιρεία!», φώναξαν κάποιοι από τους μετόχους στο άκουσμα του αιτήματος της ΑΝΕΚ.

Πάντως, όπως αναφέρθηκε, την αναβολή -και χωρίς να αιτιολογηθεί αυτή- είχε δικαίωμα να τη ζητήσει η ΑΝΕΚ καθώς διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο πάνω από 5% στην ΕΤΑΝΑΠ.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΠ Μανόλης Αποστολάκης κατήγγειλε την αναταραχή που έχει προκαλέσει η στάση της ναυτιλιακής εταιρείας απέναντι στην ΕΤΑΝΑΠ και μίλησε για αναπάντεχη και ακατανόητη εξέλιξη: «Δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους και δεν μπορώ να καταλάβω μια απόφαση ενός ΔΣ από 11 Χανιώτες (σσ της ΑΝΕΚ) και να μην έρθει ένας στη γενική συνέλευση της ΕΤΑΝΑΠ και να εξηγήσει τους λόγους που ζητείται η αναβολή σε μια συνέλευση που είχαν ζητήσει οι ίδιοι», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ευχαρίστησε δε τους μικρομετόχους αλλά και μεγαλομέτοχους, όπως οι Τράπεζα Χανίων, Κρητικά Ακίνητα και ΣΥΝΚΑ, για τη στήριξή τους προς το ΔΣ της εταιρείας.
Παράλληλα εξήγησε ότι οι αναβολές των Γ.Σ. που ζητάει η ΑΝΕΚ και η μετάθεσή τους σε εργάσιμες ημέρες, προκαλούν οικονομική ζημιά στην εταιρεία, καθώς διαταράσσουν την παραγωγή, αλλά και συγχρόνως δίνουν ένα “σήμα” στην αγορά ότι η ΕΤΑΝΑΠ αντιμετωπίζει προβλήματα.

«Μας δημιουργούν προβλήματα με τους προμηθευτές και τις πιστώσεις. Αυτοί διαβάζουν τις εξελίξεις στα site και προβληματίζονται. Σου λέει κι αν συμβεί κάτι; Μού δημιουργούν πρόβλημα στο φουλ της σεζόν. Και να ξέραμε τον λόγο, εντάξει», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αποστολάκης. Να σημειωθεί ότι μετά την αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης πραγματοποιήθηκε η τακτική γενική συνέλευση της ΕΤΑΝΑΠ που είχε αναβληθεί κι αυτή μια φορά, μετά από αίτημα της ΑΝΕΚ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε ότι μέσα στη δεκαετή οικονομική κρίση η ΕΤΑΝΑΠ «είχε τα καλύτερα αποτελέσματα», ενώ και τα δύο χρόνια της πανδημίας «επίσης πήγαμε καλά». «Περιορίσαμε τα έξοδά μας και μπορεί να έπεσαν οι πωλήσεις και ο τζίρος αλλά η εταιρεία διατήρησε την κερδοφορία της», είπε ο κ. Αποστολάκης και χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ως την πιο δύσκολη λόγω της μεγάλης αστάθειας στις πρώτες ύλες: «Υπάρχει μεγάλη αστάθεια στην αγορά, δεν ξέρεις πως θα ψωνίσεις αύριο πρώτες ύλες και τι θα συμβεί την επομένη, ενώ το ευρώ συνεχώς υποτιμάται τη στιγμή που όλες οι πρώτες ύλες ξεκινάνε από δολάρια. Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και πάμε μέρα μέρα. Ελπίζω ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να τη βγάλουμε κι αυτή τη χρονιά, με θετικά αποτελέσματα», είπε ο κ. Αποστολάκης και διευκρίνισε ότι θα δοθεί μέρισμα 14 λεπτά, το οποίο αντιπροσωπεύει το 7-8% της ονομαστικής αξίας της μετοχής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα