Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ανησυχία για τα χημικά της Συρίας

» “Οχι” σε καταστροφή τους στη Μεσόγειο
Την ανησυχία τους για ενδεχόμενη καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο εκφράζουν σε κείμενό τους μέλη της “Λογοτεχνικής Παρέας Χανίων”.
Οπως σημειώνουν, «δεν γνωρίζουμε το είδος των χημικών ουσιών που απαρτίζουν το υπόψη οπλοστάσιο, ούτε και τα προϊόντα της σκοπούμενης υδρόλυσής τους, αλλά τούτο ελάσσονος σημασίας είναι, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα θα είναι καταστρεπτικό, ίσως αμετάκλητα για τους παραμεσόγειους λαούς (και όχι μόνο), αλλά και για την πανίδα και τη χλωρίδα μιας κλειστής λεκάνης όπως αυτής της Μεσογείου».
Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι «η Μεσόγειος αντιπροσωπεύει το 1% των παγκόσμιων θαλάσσιων εκτάσεων, αλλά περιέχει το 6% του συνόλου των θαλάσσιων ειδών. Η ακτογραμμή της Μεσογείου εκτείνεται σε 46.000 χιλιόμετρα και 22 χώρες. Οι περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο είναι πλούσιες σε ενδημικά είδη. Η ποικιλία της πανίδας υπολογίζεται σε 25.000 είδη, όπου περισσότερα από τα μισά είναι ενδημικά. Μερικά από τα πιο απειλούμενα είδη του πλανήτη ζουν στη Μεσόγειο όπως είναι η φώκια monachus-monachus. Τα αλιευτικά της αποθέματα έχουν ήδη μειωθεί στο 20% του πραγματικού φυσικού πλούτου σε ορισμένες περιοχές».
Σημειώνουν επίσης ότι «το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ενωμένων Εθνών υπολογίζει ότι κάθε χρόνο χύνονται στη Μεσόγειο 650 εκατομμύρια τόνοι λυμάτων, 129.000 τόνοι ορυκτελαίου, 60.000 τόνοι  υδράργυρου, 3.800 τόνοι μολύβδου και 36.000 τόνοι φωσφορικών αλάτων. Επιπλέον, το 70% των αποβλήτων στη Μεσόγειο δεν έχει υποστεί κανενός είδους επεξεργασία. Το γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα -με ουσιαστική διέξοδο το Γιβραλτάρ- και με ρυθμό ανανέωσης υδάτων τα 80 έως τα 90 χρόνια την καθιστά πολύ ευαίσθητη στη ρύπανση».
Επισημαίνουν δε ότι «σήμερα η κατάσταση στη Μεσόγειο βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.   Η αναγνώριση της αναπτυσσόμενης κρίσης έχει δημιουργήσει αυξημένη πολιτική θέληση να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και συνοχή. Οι περισσότερες χώρες έχουν αναπτύξει προγράμματα για το Περιβάλλον και έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Βαρκελώνης, απόδειξη της καλής τους θέλησης για ουσιαστική επίλυση της κρίσης».
Παράλληλα, επικαλούνται  έρευνα επιστημόνων του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., που παρουσιάστηκε στο 5ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη το 2009, η Μεσόγειος είναι από τις πιο ρυπασμένες θάλασσες, αφού μεταξύ 1977 και 2007 δέχτηκε περίπου 321.000 τόνους πετρελαιοειδών και πολλές χιλιάδες τόνους λυμάτων με χημικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια ή κλοφέν) και DDT.
Καταλήγοντας υψώνουν ομόφωνα την άρνησή τους στη σκοπούμενη ενέργεια και τονίζουν ότι «ήρθε η ώρα, οι άνθρωποι του πνεύματος να λύσουν τη σιωπή τους, να αναλάβουν ενεργό ρόλο για το ζέον τούτο θέμα και πέρα από κόμματα και μικροπολιτικές επιδιώξεις να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς κάθε κατεύθυνση πριν είναι πολύ αργά για όλους μας».
Ακολουθούν 25 υπογραφές.

Ημερίδα στην Ο.Α.Κ.
Επιστημονική ημερίδα, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων της Σύριας στα ανοικτά της Κρήτης, διοργανώνουν η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.) και το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (Ι.Θ.Ο.), το Σάββατο 29 Μαρτίου, αφιερωμένη στον κίνδυνο από τα απόβλητα για τον Ανθρωπο και το Περιβάλλον, με θέμα: “Οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές από τη ρύπανση του περιβάλλοντος: Σενάρια καταστροφής από χημικά και στερεά τοξικά απόβλητα”, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
• 11 π.μ.: Εναρξη της ημερίδας:
– Χαιρετισμός από τον σεβ. μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, πρόεδρο της Ο.Α.Κ.
– Εισαγωγικές παρατηρήσεις από τον δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά, γενικό διευθυντή της Ο.Α.Κ.
– Εισαγωγή από τον δρα Λουκά Ανδριανό, υπεύθυνο του Ι.Θ.Ο.
• 11.15 π.μ.: Επιστημονική εισήγηση από τον δρα Ευάγγελο Γιδαράκο, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, με θέμα “Κίνδυνοι και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το πιθανό εν πλω σχέδιο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοικτά της Μεσογείου”.
Συζήτηση.
• 11.45 π.μ.: Επιστημονική εισήγηση από τον δρα Γεώργιο Χ. Σμπώκο, διδάκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με ειδικότητα στο Δίκαιο Περιβάλλοντος, με θέμα “Νομικά και κοινωνικά μέσα για την αποτροπή της τοξικής απειλής από τα χημικά της Συρίας”.
Συζήτηση.
• 12.30 μ. Κείμενο διαμαρτυρίας και συμμετοχή του κοινού σε ηλεκτρονικό ψήφισμα διαμαρτυρίας “SAVECRETE: ΟΧΙ στην ταφή των χημικών αποβλήτων στη θάλασσα της Κρήτης” στο Αvaaz.com.
Συντονίζει ο δρ Λουκάς Ανδριανός, επιστημονικός συνεργάτης της Ο.Α.Κ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα