Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Ανησυχία για τα αποθέματα νερού στην Κρήτη

Ικανοποιητικά για την εποχή είναι τα υπόγεια αποθέματα νερού στη Δυτική Κρήτη, ωστόσο αυτό δεν καθησυχάζει τον ΟΑΚ που αναμένει την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και τους επόμενους μήνες προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν φέτος θα έχουμε φαινόμενα λειψυδρίας.
Mε βάση τις μηνιαίες μετρήσεις των υπόγειων υδροφορέων διαπιστώνεται ότι η στάθμη του νερού βρίσκεται  δύο μέτρα ψηλότερα σε σύγκριση με τις πολύ ξηρές περιόδους όπου το καλοκαίρι παρουσιάσθηκαν προβλήματα λειψυδρίας (2012 και 2016)  κάτι που σημαίνει αρκετές χιλιάδες κυβικά νερού περισσότερα.

ο  διευθυντής  υδραυλικών έργων του ΟΑΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης
ο διευθυντής υδραυλικών έργων του ΟΑΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης

Όπως εξηγεί στα “Χ.Ν.” ο  διευθυντής  υδραυλικών έργων του ΟΑΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης «τα στοιχεία που καταγράφουμε σε μηνιαία βάση δείχνουν ότι βρισκόμαστε 2 μέτρα παραπάνω σε αποθέματα νερού στον υδροφορέα σε σύγκριση με τις ξηρές χρονιές (2012 και 2016). Αν  και την κρίσιμη περίοδο του Ιουνίου η στάθμη παραμένει 2 μέτρα ψηλότερα αυτό σημαίνει ότι οι παροχές των πηγών θα είναι ψηλότερες. Αναφέρομαι στις   βασικές πηγές Αγιάς, Πλατάνου, Κολύμπας, Καλαμιώνα . Τότε και οι ανάγκες για νερό από τις γεωτρήσεις θα είναι μικρότερες».
Οι επόμενες μήνες θα είναι κρίσιμοι τόσο σε ότι αφορά τις βροχοπτώσεις όσο και στις χιονοπτώσεις στα ορεινά. Πιθανές νέες χιονοπτώσεις το Φεβρουάριο ή και το Μάρτιο (κάτι όχι ασυνήθιστο για τα Χανιά) θα ενισχύσουν σημαντικά τις πηγές και τον υδροφορέα.
«Για φέτος θα έχουμε μια επιπλέον γεώτρηση (Μυλωνιανά θέση “Δεξαμενή”)  που εκτιμάμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα μπορεί να μπει σε παραγωγική λειτουργία προσθέτοντας στο σύστημα 500 κυβικά την ώρα. Αυτό θα δώσει μια δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα την περίοδο της ξηρασίας. Όμως όπως  το 2010, 2012 και το 2016 που είχαμε έντονο πρόβλημα ξηρασίας πήραμε μέτρα περιορισμού ενημερώθηκε το κοινό, μείωσε την σπατάλη, ήταν πιο προσεκτικό στην κατανάλωση , το ίδιο θα χρειαστεί πιθανόν και αυτή χρονιά. Ακόμα είναι νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις» λέει το στέλεχος του ΟΑΚ.

 

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ
Αναφορικά με το φράγμα Βαλσαμιώτη χωρητικότητας 6 εκατ. κυβικών που εξαιτίας διαρροών δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολο του εκτιμάτε ότι θα μπορεί φέτος να δώσει την κρίσιμη περίοδο μετά τον Αύγουστο περίπου 1,2 με 1,5 εκατ. κυβικά.  «Το φράγμα αυτή τη στιγμή έχει μια ποσότητα   1.2 εκ. κυβικά. Προσωπικά εκτιμώ ότι θα μπορεί να δεχθεί μέχρι και 1,5 εκ. κυβικά χωρίς προβλήματα. Αυτό το νερό δεν το χρησιμοποιούμε σήμερα αλλά  την περίοδο της ξηρασίας θα μπορούμε να το δώσουμε με οικονομία όπως έγινε το 2016 από τον Αύγουστο και μετά ώστε να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα» καταλήγει ο κ. Πατρελάκης.

Εβδομάδα χωρίς βροχές

ο μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας
ο μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα (φωτ.) , ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένονται βροχές στην Κρήτη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του κ. Λέκκα www.meteocrete.gr, σήμερα στα Χανιά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Oι άνεμοι θα πνέουν Α ασθενείς έως μέτριοι 3-5 και πρόσκαιρα τοπικά έως ισχυροί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 έως 17°c, στα νότια από 12 έως 19°c ενώ στα ορεινά από 6 έως 14°c
Γενικά καλός καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες αναμένεται και αύριο στα Χανιά. Oι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ ασθενείς έως μέτριοι 3-5 και πρόσκαιρα τοπικά έως ισχυροί 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12 έως 25°c, στα νότια από 11 έως 22°c ενώ στα ορεινά από 8 έως 17°c

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες