Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Ανεξήγητα μυστήρια (μέρος πρώτο)

Το άκρως ενδιαφέρον με τα μυστήρια είναι ακριβώς η αδυναμία μας να τα ξεδιαλύνουμε πέραν κάθε αμφιβολίας. Είναι οι διαδοχικές σκέψεις διαφόρων εκδοχών που θα μπορούσαν ταυτόχρονα να ισχύουν και να μην ισχύουν. Και τελικά η αναπόφευκτη διαπίστωση πως ίσως δεν μάθουμε ποτέ την αλήθεια που κρύβουν.

Παρακάτω θα δουμε παρέα μερικά ανεξήγητα μυστήρια που ταλανίζουν διαχρονικά τους επιστήμονες παραμένοντας πεισματικά… άλυτα. Και επειδή οι ιστορίες που υπάρχουν είναι πολύ περισσότερες από όσες φαντάζεστε, την άλλη εβδομάδα επανερχόμαστε με… δεύτερο μέρος!

Το άγαλμα με το χτένισμα… star wars!

Την 1η Ιανουαρίου 2021 αγρότες στην πόλη Hidalgo Amajac του Veracruz στο Μέξικο ανακάλυψαν κάτι εξαιρετικά παράξενο. Ενώ δούλευαν σε χωράφι με εσπεριδοειδή βρέθηκαν μπροστά σε ένα άγαλμα γυναίκας, ύψους δυο μέτρων. Η γυναίκα ήταν στολισμένη με περίτεχνα κοσμήματα και εκλεπτυσμένα ρούχα, ενώ το χτένισμά της θύμιζε απίστευτα την Ahsoka Tano από το Star Wars. Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή επιστήμονες που εξέτασαν το άγαλμα και αποφάνθηκαν πως είναι πολύ πιθανό να χρονολογείται στην ύστερη Μετακλασική περίοδο και πως μάλλον απεικονίζει μια σημαντική γυναίκα ηγεμόνα. Δεν ήταν ωστόσο απολύτως σίγουροι για τίποτα από τα δύο. Το άγαλμα παραμένει στην κατοχή των αγροτών και οι μελετητές θα συνεχίσουν να το εξετάζουν με τη συνδρομή του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικό, προσπαθώντας να ανακαλύψουν την ιστορία πίσω του.
https://youtu.be/L9kbsfkc6NM

Τα μυστηριώδη βάζα

Το 1982 οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά με τεχνουργήματα που βρέθηκαν σε έναν Κόλπο κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και μια μεγάλη συλλογή με ψηλά βάζα, που έμοιαζαν πολύ με εκείνα που μετέφεραν τα ρωμαϊκά πλοία τον 2ο πΧ αιώνα. Τα βάζα βρέθηκαν στον Κόλπο Guanabara. Μέχρι τότε επικρατούσε η θεωρία αρχαιολόγων που ήθελε τον Πορτογάλο εξερευνητή Πέδρο Αλβάρες Καμπράλ τον πρώτο Ευρωπαίο που έφτασε στην Βραζιλία. Με την εύρεση λοιπόν των βάζων, η θεωρία αυτή θα μπορούσε να ανατραπεί. Ο Ρόμπερτ Μαρξ, κυνηγός θησαυρών και αρχαιολόγος έσπευσε να επιχειρηματολογήσει λέγοντας πως οι ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που «πάτησαν» στη Βραζιλία. Επίσης ανέφερε στους Times ότι οι Πορτογαλικές αρχές προσπαθούσαν να τον εμποδίσουν να κάνει ανασκαφές στην περιοχή, επειδή φοβούνταν πως θα έβρισκε και άλλα στοιχεία τα οποία θα αποδείκνυαν περα από κάθε αμφιβολία πως το πλοίο που βυθίστηκε στον Κόλπο Guanabara ήταν όντως ρωμαϊκό. Επίσης ο Μαρξ δεν πίστευε σε καμία περίπτωση πως τα βάζα είχαν «φυτευτεί» μεταγενέστερα στο σημείο για φάρσα, ή άλλο λόγο, αφού πολλά από αυτά είχαν καλυφθεί εντελώς από φυτά της θάλασσας και ορισμένα ήταν εγκλωβισμένα σε κοράλια. Εκείνη την εποχή μάλιστα, ζήτησε να ερευνήσει την περιοχή με ειδικά σόναρ προκειμένου να ανακαλύψει και άλλα αντικείμενα που θα παρέπεμπαν στην ρωμαϊκή περίοδο, ενισχύοντας τη θεωρία του. Ωστόσο το 1983 η κυβέρνηση της Βραζιλίας απαγόρευσε με νόμο την υποβρύχια εξερεύνηση. Ετσι μέχρι και σήμερα το μυστήριο των βάζων παραμένει…
https://youtu.be/SVAPD4F0yQo

Το μήνυμα στο μπουκάλι

Το 2017 μια οικογένεια από το New Brunswick βρήκε στην παραλία κοντά στον Κόλπο Fundy ένα γυαλινο μπουκάλι. Μέσα υπήρχε ένα γράμμα που ανέφερε «Ρίχνω αυτό το μπουκάλι στη θάλασσα, καταμεσίς του Ατλαντικού. Σε λίγες ημέρες θα φτάσουμε στη Νέα Υορκη. Αν κάποιος το βρει (το μπουκάλι με το γράμμα) να επικοινωνήσει με την οικογένεια Lefebvre στο Liévin». H υπογραφή στο τέλος ήταν της Mathilde Lefebvre και η ημερομηνία 13 Απριλίου 1912. Ο καθηγητής ιστορίας και ανθρωπολογίας Nicolas Beaudry ανέφερε ότι μια γυναίκα με το ίδιο όνομα ήταν επιβάτιδα στον Τιτανικό το 1912 και πως ήταν κόρη ενός ανθρακωρύχου από την βόρεια Γαλλία που ονομαζόταν Franck Lefebvre. Οι επιστήμονες ερευνούν ακόμα αν όντως το γράμμα ανήκει στην Mathilde Lefebvre και αν η γυναίκα το έριξε στη θάλασσα ενώ ταξίδευε με τον Τιτανικό. Στο μεταξύ ο Jacques Lefebvre, απόγονος της οικογένειας ελπίζει το γράμμα να είναι αληθινό, διότι έτσι θα έχει στα χέρια του το μοναδικό γραπτό κειμήλιο που προέρχεται από πρόγονό του. Αν το μήνυμα στο μπουκάλι τελικά αποδειχθεί αυθεντικό, θα είναι επίσης το πρώτο αντικείμενο που ξεβράστηκε στις αμερικανικές Ακτές από το ναυάγιο του Τιτανικού
https://youtu.be/nl97OIosvaQ

(Ακόμα μια) εξαφάνιση στο “Τρίγωνο των Βερμούδων”

Η φήμη του «Τριγώνου των Βερμούδων» είναι γνωστή. Στο σημείο φέρεται πως έχουν λάβει χώρα πολλές μυστηριώδεις εξαφανίσεις, μια από τις οποίες πολύ πρόσφατα, στις 28 Δεκεμβρίου του 2020. Εκείνη την ημέρα λοιπόν το σκάφος Mako Cuddy Cabin ξεκίνησε από το Bimini με προορισμό τις Μπαχάμες. Οι 20 επιβαίνοντες κατευθύνονταν προς το Lake Worth Beach στη Φλόριδα και θα έπρεπε να φτάσουν εκεί την επομένη. Όμως το σκάφος κοντά στο Τρίγωνο των Βερμούδων εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος. Ειδοποιήθηκε το λιμενικό, η ακτοφυλακή έψαξε περί τα 20.000 τετραγωνικά μίλια, για περίπου 84 ώρες, αλλά ήταν σαν το σκάφος να εξαυλώθηκε ξαφνικά. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να εξηγεί τι συνέβη στο σκάφος και στους 20 επιβαίνοντές του. Τόσο το ονομα του σκάφους όσο και των επιβαινόντων του παραμένουν επίσης άγνωστα.
https://youtu.be/hYJXPSPMQRQ

Η ιστορία της Lurancy Vennum

Υπάρχουν φαντάσματα; Και αν υπάρχουν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας; Το 1877 μια νεαρή κοπέλα από το Ιλινόις η Lurancy Vennum άρχισε ξαφνικά να υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις που της προκαλούσαν λιποθυμίες για ώρες. Όταν συνερχόταν έλεγε στην οικογένειά της ότι όσο «κοιμόταν» επικοινωνούσε με τα πνεύματα. Η οικογένειά της θορυβήθηκε, φώναξε γιατρούς να την εξετάσουν, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν ιατρική εξήγηση για τις κρίσεις της και πρότειναν στην οικογένεια να κλείσει την κοπέλα σε άσυλο, προκειμένου να είναι ασφαλής. Η κοπέλα τελικά γλίτωσε το άσυλο παρά τρίχα, όταν έναν άντρας με το όνομα Asa Roff έσπευσε στο σπίτι της λέγοντας πως και η δική του κόρη, η Μαίρη, πάθαινε ακριβώς τα ίδια. Η Μαίρη είχε σταλεί σε άσυλο, όπου και είχε πεθάνει το 1865. Ο Roff αρνιόταν να παραδεχτεί πως η κόρη του ήταν τρελή και ξεκίνησε να μελετά ο,τι είχε να κάνει με πνευματισμό. Ετσι άρχισε να πιστεύει πως η Μαίρη ήταν «μεσάζοντας» με την ικανότητα να επικοινωνεί με φαντάσματα. Ο Roff μίλησε για την εμπειρία του στους Vennum και τους παρακάλεσε να αφήσουν να εξετάσει ένας πνευματιστής γιατρός την Lurancy. Κατά τη διάρκεια της «εξέτασης» η Lurancy έπεσε σε έκσταση και είπε ότι είναι η Μαίρη Roff αποκαλύπτοντας μάλιστα λεπτομέρειες που μόνο η οικογένεια Roff γνώριζε. Συγκινημένος ο Asa Roff της ζήτησε να την φιλοξενήσει για λίγο καιρό στο σπίτι του. Πραγματικά η κοπέλα έμεινε εκεί για περίπου 5 μήνες και όλο το διάστημα ήταν «κυριευμένη» από το πνεύμα της Μαίρη. Η Lurancy Vennum επέστρεψε στο σπίτι της, συνέχισε τη ζωή της, παντρεύτηκε και έκανε παιδιά. Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι ακριβώς συνέβη στο κορίτσι. Αν δηλαδή η κοπέλα είχε κρίσεις επιληψίας ή επικοινωνούσε όντως με τη νεκρή Μαίρη που είχε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον κόσμο των ζωντανών….
https://youtu.be/4hdvUkGMJXs

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα