Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ανεπτυγμένα συστήματα χρηματοδοτικής υποστήριξης εξαγωγών

Τις διεθνείς πρακτικές χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων διερευνά η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΕΥΣΣΑΑΠ) της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ και με αυτό το θέμα προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανάθεσης σχετικής μελέτης προς το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας – Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών.
Οι χώρες που θα επιλεγούν θα είναι τόσο εντός, όσο και εκτός ΕΕ και κύρια κριτήρια επιλογής πρέπει να είναι η ύπαρξη ανεπτυγμένων συστημάτων υποστήριξης εξαγωγών καθώς και η υψηλή εξαγωγική επίδοση.
Η μελέτη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε δύο μήνες και ο προϋπολογισμός της μελέτης θα ανέλθει στο ποσό των 9.500 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Στην απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Σπυρίδων Ευσταθόπουλος αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, η εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς στην Ελλάδα, οι ΜμΕ συνεισφέρουν σχεδόν το 35% των εξαγωγών, έναντι 24% για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ. Ωστόσο, πρόσφατα ξεκίνησε μια κάμψη της ανοδικής πορείας των ελληνικών εξαγωγών με μικρές διακυμάνσεις και σήμερα η πορεία των εξαγωγών δείχνει καθοδικές τάσεις.
Τούτο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, οφείλεται σε πλήθος παραγόντων και προβλημάτων που θα πρέπει να εντοπισθούν, αναλυθούν και να επεξεργαστούν προτάσεις αντιμετώπισής τους.
Κρίνεται συνεπώς αναγκαίο να εκπονηθεί μία μελέτη η οποία θα συγκεντρώσει και θα καταγράψει τους διαθέσιμους μηχανισμούς χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Απώτερος στόχος είναι από το σύνολο των μηχανισμών αυτών, να επιλεγούν, να αξιολογηθούν και να παρουσιαστούν χρηματοδοτικά εργαλεία/προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Τα αποτελέσματα της μελέτης πρόκειται να χρησιμεύσουν τόσο στην αξιολόγηση της επιλεγείσας μέχρι σήμερα πολιτικής όσο και στη διαμόρφωση της εξειδίκευσης της στρατηγικής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα η μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει:
– Συνοπτική αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης. Παρουσίαση της εξαγωγικής επίδοσης επιλεγμένων χωρών.
– Παρουσίαση επιλεγμένων διεθνών μηχανισμών χρηματοδότησης και παρουσίαση πρότασης για μηχανισμό χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά.
Οι πληροφορίες θα συγκεντρωθούν από τη διενέργεια πρωτογενούς έρευνας μέσα από το δίκτυο των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) επιλεγμένων χωρών (συγκέντρωση υλικού και τηλεφωνικές συνεντεύξεις), καθώς επίσης και έρευνα σε οργανισμούς-φορείς που θα υποδείξουν οι ίδιοι οι σύμβουλοι ΟΕΥ.
Σε δεύτερο επίπεδο, θα ακολουθηθεί διαδικασία δευτερογενούς έρευνας -κυρίως μέσω διαδικτύου- προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά που ενδεχομένως να έχουν προκύψει από το πρώτο στάδιο της έρευνας, καθώς και για να συγκεντρωθεί επιπλέον ποιοτική πληροφόρηση αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών χρηματοδότησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα