Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Ανεπαρκείς υποδομές για τα ΑμεΑ στα Χανιά (φωτ.)

 

Ζητούμενο παραμένουν στα Χανιά οι υποδομές προσβασιμότητας για την ανεξάρτητη διαβίωση ΑμεΑ. Αυτό επισημάνθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Παράλληλα, χθες, διοργανώθηκαν στην πόλη και άλλες εκδηλώσεις – δράσεις ευαισθητοποίησης για τα Ατομα με αναπηρία.

Στην εκδήλωση στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” με θέμα: “Έχω τη δύναμη – κατακτώ στόχους”, ομιλητές ήταν οι: Εύα Χαζίζη, μαθήτρια Γυμνασίου, Αθλήτρια του Αθλητικού Συλλόγου “Μεγαλόνησος”, μαζί με τον προπονητή της, Κώστα Νικολαντωνάκη, Γεράσιμος Στυλιανακάκης, μέλος της Ομάδας «Iron Friends», μαζί με τον Κώστα Βαρουχάκη, αθλητή τριάθλου, μέλος της Ομάδας «Iron Friends» και Λευτέρης Κοκογιαννάκης, Απόφοιτο Πληροφορικής, πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς του Mega, «Κομάντα και Δράκοι» με το μέλος της παραγωγής, Ιωάννα Δάβη.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Νικολαντωνάκης, εν έτει 2021 είμαστε ακόμη πολύ πίσω όσον αφορά τις επαρκείς υποδομές για ΑμεΑ. «Δυστυχώς στην Ελλάδα λείπει η συμπερίληψη ατόμων με αναπηρίες όταν γίνονται έργα. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Αμεα γιατί εμείς τα ζούμε 365 ημέρες το χρόνο. Ακόμη και το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης που φτιάχτηκε μεταγενέστερα από το ΚΑΜ -το οποίο είναι προσβάσιμο από ΑμεΑ- το Θεάτρο δεν διαθέτει ράμπα για ΑμεΑ. Από εκεί καταλαβαίνει κανείς πώς είναι η καθημερινότητα ενός ΑμεΑ στην πόλη. Ακόμη και στο κολυμβητήριο της πόλης όταν πηγαίνουμε για προπονήσεις με την Εύα, η 50αρα πισίνα έχει πρόσβαση για ΑμεΑ, όμως για να κατέβουμε να κολυμπήσουμε στην 25αρα πισίνα και στην 12,5άρα, πρέπει να πάρω την Εύα αγκαλιά. Υπάρχει κίνδυνος να γλυστρίσουμε. Αυτή είναι η καθημερινότητα των ΑμεΑ. Στα πεζοδρόμια τα αναπηρικά αμαξίδια κάνουν… σούζες λόγω των κακοτεχνιών ή παρκαρισμένων οχημάτων πάνω σε αυτά. Πρέπει να τηρείται η Νομοθεσία. Δείτε στο Κλαδισό τις δύο νέες τοξοτές γέφυρες. Ας προσπαθήσει κάποιος να τις διασχίσει -όχι με αναπηρικό αμαξίδιο- αλλά με ένα καροτσάκι με ένα μωρό. Θα φοβηθεί μόλις βγει σε ύψος ή στο κατέβασμα. Τελικά τηρήθηκαν οι Νομοθεσίες;
Επίσης πήγε ο δήμαρχος Χανίων το 2019 στις Βρυξέλλες, στην “καρδιά” της Ε.Ε και δήλωσε ότι είναι προσβάσιμο το λιμάνι μας από ΑμεΑ και βελτιωμένα τα πεζοδρόμια, ενώ δεν είναι έτσι.
Εμείς βιώνουμε μια άλλη πραγματικότητα κάθε μέρα και δίνουμε αγώνα τα παιδιά ΑμεΑ να βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους».
Η Εύα Χαζίζη, σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το πώς είναι η καθημερινή μετακίνηση για ένα ΑμεΑ στην πόλη επεσήμανε πως «η ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη, δεν υπάρχουν ράμπες, παρκάρουν οχήματα συνέχεια πάνω στα πεζοδρόμια και καμιά φορά μας λένε και “κάνε άκρη” για να περάσουν αυτοί!»
Στο Κολυμβητήριο υπάρχουν πολλές σκάλες αντί ράμπας. Με αποτέλεσμα να μετακινούμαστε αγκαλιά πολλές φορές μαζί με τον Κώστα. Επιτέλους να βελτιώσουν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και την πρόσβαση ΑμεΑ σε πάρκα».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Λευτέρης Κοκογιαννάκης, τόνισε ότι «η αναπηρία είναι μόνο μια λέξη, όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε με τη δύναμη της θέλησης. Και το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει ήταν να μας αντιμετώπιζαν όλοι ισότιμα».

Την εκδήλωση άνοιξε, η Διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, Μάγκυ Αρσενίδη η οποία τόνισε πως η εκδήλωση με τίτλο: “Εχω τη δύναμη!” ήθελε να αναδείξει ότι «αν και αυτός ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος για ΑμεΑ, έχουν τη δύναμη να μπορούν να αντεπεξέλθουν, να υπερνικήσουν τις αντιξοότητες και να κατακτήσουν τους στόχους και τις επιθυμίες τους».
Τη συζήτηση συντόνισε η Φιλόλογος Ανδρονίκη Κοκοτσάκη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνε μεταξύ άλλων προβολή ταινιών με θέμα την αναπηρία, από την ταινιοθήκη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Ακολούθησαν τα εγκαίνια Έκθεσης Μικτής Ζωγραφικής, με έργα του Γιώργου Νικολαράκη, αφιερωμένη στα Γενναία Παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, μουσικός περίπατος με έργα Ελλήνων Συνθετών, από τον πιανίστα Δημήτρη Ντρουμπογιάννη.
Η Έκθεση που έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και θα λειτουργήσει μέχρι την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, στο φουαγιέ του Θεάτρου, καθημερινά από τις 10.00
– 14.00 & από τις 18.00 έως τις 21.00.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στο πλαίσιο του κύκλου των δράσεων «Μέσα κι έξω από την τάξη. Προβλήματα και Συγκρούσεις» με τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ και την ΕΛΕΠΑΠ Χανίων.

“Τρ-Έχοντας για την ελπίδα”, Κίσσαμο – Χανιά

Μια διαδρομή 44 χλμ από το ειδικό σχολειό Κουτουφιανών Γραμβούσας Κισσάμου μέχρι το θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, στο ενετικό λιμάνι Χανίων, για τη στήριξη των παιδιών με αναπηρία, κάλυψαν χθες ο αθλητής τριάθλου Κώστας Βαρουχάκης και ο Γεράσιμος Στυλιανακάκης, οι οποίοι έγιναν δεκτοί στις έξι το απόγευμα με ενθουσιώδη χειροκροτήματα από τους πολίτες.
Όπως ανέφερε ο αθλητής τριάθλου Κώστας Βαρουχάκης που μαζί με τον Γεράσιμο, αποτελούν τους “Iron Friends”, η δράση τους είχε στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου και να στείλει
«ένα μήνυμα αποδοχής της διαφορετικότητας. Οι ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες είναι δείγμα προόδου και πολιτισμού μιας κοινωνίας».
«Αυτό που θέλουμε να “περάσουμε” είναι το μήνυμα της αγάπης, της αλληλεγγύης για τα παιδιά με αναπηρία, τα παιδιά που δεν θέλουν απλά μια ευκολότερη ζωή αλλά μια ζωή με ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα» ανέφερε ο κ. Βαρουχάκης. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία του σεβασμού και της αποδοχής από την κοινωνία των ατόμων με αναπηρία.
Ο Γεράσιμος, από την πλευρά του εξέφρασε την χαρά του που ένας ακόμη στόχος επετεύχθη, διανύοντας μια τόσο μεγάλη διαδρομή ενώ σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το τι θα ζητούσε από την Πολιτεία ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα του, απάντησε «να γίνουν καλύτεροι δρόμοι».

Τιμήθηκε ο Αντώνης Τσαπατάκης

Ο Χανιώτης παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, τιμήθηκε σε εκδήλωση χθες το απόγευμα στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος”.
Την εκδήλωση οργάνωσε το Παράρτημα ΑμεΑ Χανίων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η εκπαιδευτικός Βίκυ Κόλλια.
Τον Αντώνη Τσαπατάκη τίμησε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης διά της προέδρου του Μαρίας Δαμανάκη, η οποία του απέδωσε αναμνηστική πλακέτα.
Επίσης, ο διοκτήτης του Ιστορικού Καφέ “Κήπος” και πρόεδρος των “Δρόμων Ιστορικών Καφέ”, Βασίλης Σταθάκης, δώρισε στον κ. Τσαπατάκη το έμβλημα των “Δρόμων Ιστορικών Καφέ” καθώς και το βιβλίο από το Αρχείο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.
Ο ίδιος ο Αντώνης Τσαπατάκης, μιλώντας στα “Χ.ν.”, υπογράμμισε ότι «το μήνυμα της σημερινής (χθεσινής) ημέρας είναι να σταματήσουν να υπάρχουν οι σημερινές μέρες. Οι μέρες που θα υπενθυμίζουν το αυτονόητο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ουσία της ισότητας μεταξύ μας. Ολοι οι άνθρωποι έχουν μόνο μία ιδιότητα, αυτή του ανθρώπου, τα υπόλοιπα τα χρήζει η κοινωνία. Δηλαδή, αν έναν άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο κίνησης, τον κάνει ανάπηρο, φταίει η κοινωνία και όχι η σωματική του βλάβη. Επομένως, πρέπει να καταλάβουμε ότι το μήνυμα δεν είναι άλλο από αυτό του αλληλοσεβασμού, της ισότητας και της αγάπης μεταξύ μας».
Αναφερόμενος στον αθλητισμό σημείωσε ότι «η προσπάθειά μου στον αθλητισμό ξεκινάει από την ηλικία των 5 ετών και δεν έχει σταματήσει από τότε. Το μόνο που πρέπει να διέπει έναν αθλητή δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια. Το αν είναι νικηφόρα η προσπάθειά του ή οτιδήποτε άλλο, δεν είναι αυτό που θα τον χρήσει νικητή ή ηττημένο. Ηττημένο θα τον χρήσει μόνο η παύση της προσπάθειας. Νικητής είναι αυτός που προσπαθεί και όχι αυτός που απαραίτητα παίρνει κάποιο χρυσό μετάλλιο ή οποιονδήποτε άλλο έπαινο».
Στο αν διακρίνει πως πλέον βελτιώνεται η κοινωνική αντίληψη για την “αναπηρία”, απάντησε:
«Θεωρώ ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Εχει βελτιωθεί, το βλέπω από τα παιδιά που επισκέφτομαι στα σχολεία. Αντιμετωπίζουν έναν άνθρωπο ο οποίος μπαίνει μέσα στη τάξη τους με καροτσάκι ως έναν συνηθισμένο άνθρωπο που δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά τον βλέπουν πλέον με τα σωστά μάτια και όχι με τα δικά μας. Και σημαίνει ότι ο κόσμος μας θα αλλάξει προς το καλύτερο».
Στην εκδήλωση έστειλε χαιρετισμό η Ντόρα Μπακογιάννη ενώ παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μανούσος Βολουδάκης και η πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Χανίων, Αμα,ία Μπασιά.
Παραβρέθηκαν επίσης ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο περιφερειακός σύμβουλος Λευτέρης Κοπάσης, οι αντιδήμαρχοι Στ. Μιχαηλάκης και Ελένη Ζερβουδάκη, ο δημοτικός σύμβουλος Δημ. Λειψάκης, κ.α..

Εκθεση φωτογραφίας του ΚΗΦΑΑΜΕΑ

Έκθεση φωτογραφίας με παιδιά του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας – Απαχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΗΦΑΑΜΕΑ) ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Γυαλί Τζαμί .
Αφορμή η χθεσινή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.
Κάλεσμα στους Χανιώτες να δουν την έκθεση απηύθυνε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Κέντρου, Νίκη Βελεγράκη.
«Σκεφτήκαμε να κάνουμε έκθεση φωτογραφίας με τα πρόσωπα των παιδιών για να καταλάβει ο κόσμος ότι η ομορφιά κρύβεται μέσα στη ψυχή του κάθε ανθρώπου. Ο φωτογραφικός φακός του κ. Παττακού πιστεύουμε ότι αποτύπωσε ένα μέρος αυτής της ομορφιάς και ας τη δει ο καθένας με τα μάτια της δικής του ψυχής. Η ομορφιά είναι μέσα μας», είπε η κ. Βελεγράκη.
«Εγώ προσωπικά και πιστεύω και τα άτομα με αναπηρία θα θελα να μας σέβονται 364 μέρες το χρόνο και ας μη μας σεβαστούν σήμερα, γιατί αυτό έχει σημασία. Να σέβονται τα άτομα με αναπηρία όλο το χρόνο», πρόσθεσε η ίδια.
Ακόμα σημείωσε ότι το ΚΗΦΑΑΜΕΑ έχει απευθυνθεί για την έκθεση «σε σχολεία γιατί πιστεύω ότι η νέα γενιά θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι για τα παιδιά μας. Και με χαροποιεί που έρχονται πάρα πολλά σχολεία. Και όταν δουν ένα δικό μας παιδί δίπλα τους θα το νιώσουν ως ένα από αυτά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα