Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Aνεκτικότητα

Πώς αλλάξαν οι καιροί! Αλίμονο κι αν δεν άλλαζαν μέσα σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο, διεθνές  περιβάλλον όπου γίνονται κοσμογονικές ανακατατάξεις!  Είναι φυσικό ο κόσμος να εξελίσσεται, να αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες, να ανακαλύπτονται νέες μέθοδοι καταπολέμησης των ασθενειών, να εφευρίσκονται νέοι τρόποι βελτίωσης της ζωής του ανθρώπου! Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού και όπως είναι φυσικό υπάρχει και η σκοτεινή του πλευρά! Η πλευρά του μυστηρίου, του χάους του απόλυτου σκοταδιού, του άγνωστου! Σ’ αυτό το παγκόσμιο πεδίο όπου εναλλάσσονται το καλό και το κακό, το ωραίο και το άσχημο, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο άνθρωπος, του οποίου η μοίρα έταξε να ζει σ’ αυτόν τον πλανήτη και να διαφεντεύει τις τύχες του! Μέσα σ ‘ αυτό  τον κόσμο,  δημιουργούνται και προβλήματα, όπως  η φτώχια, η προσφυγιά, οι αρρώστιες, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι ανισότητες, οι αδικίες! Ως συνέπεια των οποίων είναι οι πολεμικές συγκρούσεις, οι δολοφονίες, η διαπλοκή, η διαφθορά  κλπ κλπ.
Η ανεκτικότητα του ανθρώπου από τον άνθρωπο είναι σαφώς ένα από τα μεγάλα προτερήματα του! Είναι στοιχείο πολιτισμού μιας κοινωνίας  να ανέχεται  το διαφορετικό, το ξένο, το άλλο, να σέβεται κάθε τι που είναι αντίθετο με τις δικές της επιδιώξεις και στόχους και να μπορεί να συμβιώνει με άλλους λαούς, με άλλες συνήθειες, με άλλες θρησκείες! Να δέχεται και να είναι θετικός σε  άλλες ιδέες, ωφέλιμες προτάσεις και να μπορεί να τις ενσωματώνει στις δικές της!
Αυτή η αλληλεπίδραση φέρνει τους λαούς πιο κοντά, αμβλύνονται οι καχυποψίες, εξομαλύνονται οι σχέσεις, αποτρέπεται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός και όλοι οι διαφορετικοί άνθρωποι συμβιώνουν σε ένα κόσμο που αλλάζει και απαιτεί συνεργασίες, συναινέσεις, συλλειτουργείες!
Στην καθημερινότητα, όλοι μας είμαστε μάρτυρες των κακών και ατελέσφορων σχέσεων, αλλά και υπερφίαλων ανθρώπων, άπληστων και ισχυρών που δρουν ανάμεσά μας, ατόμων που απαξιώνουν καθετί που είναι θετικό  και προς τη σωστή κατεύθυνση, διαπλεκόμενων,  εμπόρων σώματος, όπλων και ναρκωτικών ουσιών!  Εδώ η ανεκτικότητα όχι μόνο χάνει κάθε θετική της έννοια, αλλά δεν μπορεί και να υπάρξει!  Δεν μπορεί μια κοινωνία να δέχεται τη δολοφονία, τη βία, τη νοθεία, την αδικία, την εγκληματικότητα, το φόβο, την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον ίδιο τον άνθρωπο!
Η ανεκτικότητα, συμβάλλει στην ειρηνική συμβίωση του ανθρώπου, αλλά έχει και τα δικά της όρια! Τα όρια του σεβασμού κάθε ανθρώπου που συμβάλλει στην ειρήνη, την παιδεία, την καλλιέργεια της ψυχής, την ανάπτυξη, την πρόοδο! Δεν φταίει αν γεννήθηκε κάποιος φτωχός, μελαχρινός, χριστιανός ή μουσουλμάνος ή αν είναι από το Μπαγκλαντές ή τις ΗΠΑ!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα